Ηνωμένο Βασίλειο και Τουρκία υπέγραψαν «Συμφωνία Άμυνας»
«Συμφωνία Άμυνας» υπέγραψαν σήμερα Ηνωμένο Βασίλειο και Τουρκία με σκοπό να «βοηθήσουν στην επίτευξη μεγαλύτερης σταθερότητας, ασφάλειας και ευημερίας και στα δύο έθνη», όπως ανακοίνωσε το Βρετανικό Υπουργείο Άμυνας.
Το Σχέδιο υπογράφηκε για μια στενότερη αμυντική σχέση μεταξύ των δύο εθνών.
Και οι δύο πλευρές συμφώνησαν στην ανάγκη διατήρησης της υποστήριξης προς την Ουκρανία.
Ο υπουργός Άμυνας, Γκραντ Σαπς, υπέγραψε σήμερα Δήλωση Πρόθεσης για αμυντική συνεργασία, με τον Τούρκο ομόλογο του, Υπουργό Εθνικής Άμυνας, Γιασάρ Γκιουλέρ.
Το Σύμφωνο προβλέπει στενότερη συνεργασία μεταξύ των αμυντικών βιομηχανιών των δύο χωρών, τον εντοπισμό πιθανών κοινών εκπαιδευτικών ασκήσεων στη Μεσόγειο και την εξερεύνηση υποστήριξης ασφαλείας γύρω από τη Βόρεια Αφρική και τη Μέση Ανατολή, αναφέρει το ανακοινωθέν.
Εκτός από τη συζήτηση για την ανάγκη αποκλιμάκωσης στη Μέση Ανατολή, ο Βρετανός υπουργός Άμυνας ευχαρίστησε τον ομόλογο του «που χρησιμοποίησε την επιρροή της Τουρκίας ως φύλακα στη Μαύρη Θάλασσα για να επιτρέψει την εξαγωγή εκατομμυρίων τόνων ουκρανικού σιτηρών σε έθνη που το χρειάζονται περισσότερο».
Επίσης ενίσχυσαν τη συμφωνία σχετικά με την ανάγκη προσήλωσης στη συλλογική υποστήριξη των δύο κρατών προς την Ουκρανία.
«Χάρηκα πολύ που συνάντησα τον ομόλογο μου, υπουργό Γκιουλέρ, και συμφωνήσαμε από κοινού να εμβαθύνουμε την αμυντική σχέση ΗΒ-Τουρκίας.
«Η Τουρκία βρίσκεται στο σταυροδρόμι τριών ηπείρων και, σε μια εποχή τέτοιας παγκόσμιας αστάθειας, η επιρροή τους δεν μπορεί να υποτιμηθεί.
«Η συμφωνία που υπογράψαμε θα δει τη σχέση μας να εξελίσσεται από δύναμη σε δύναμη και να ενισχύσει τη συνεργασία των εθνών μας στην άμυνα και την ασφάλεια», δήλωσε ο υπουργός Άμυνας, Γκραντ Σαπς.
Στην πρώτη του συνάντηση με τον Τούρκο ομόλογο του από τότε που ανέλαβε υπουργός Άμυνας, ο κ. Σαπς χαιρέτισε την πρόοδο που σημειώθηκε στην ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ και εξέφρασε την ελπίδα να δει την τουρκική επικύρωση από το κοινοβούλιο το συντομότερο δυνατό.
ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Συνομίλιες της Τουρκίας με το Ηνωμένο Βασίλειο για αγορά Eurofighter
Βρετανία: Κεραυνός εν αιθρία η επιστροφή του Ντέιβιντ Κάμερον
Μόνιμες προσλήψεις στο ΕΣΥ: Έως τις 18 Μαρτίου ανοιχτή η πλατφόρμα για την κάλυψη 1.696 θέσεων
04:00
Κατώτατος μισθός: Ποιοι εργαζόμενοι θα δουν αυξήσεις από την 1η Απριλίου
03:00
Διακοπές Πάσχα: Πότε θα κλείσουν τα σχολεία - Οι επόμενες αργίες του 2026
02:00
Ανοιχτή η πλατφόρμα της ΔΥΠΑ για τους δικαιούχους του Voucher των 750 ευρώ - Πώς θα κάνετε αίτηση
01:00