ΚΟΣΜΟΣ

Γάζα: Ελεύθεροι 25 όμηροι της Χαμάς στην ανταλλαγή με Παλαιστίνιους κρατούμενους

Γάζα: Ελεύθεροι 25 όμηροι της Χαμάς στην ανταλλαγή με Παλαιστίνιους κρατούμενους
AP Photo/Ariel Schalit

Η μεγάλη ώρα για την ανταλλαγή ομήρων της Χαμάς με Παλαιστίνιους κρατούμενους ήταν ορισμένη για το απόγευμα της Παρασκευής (24/11), καθώς ακριβώς στις 4.00 όπως και ήταν προγραμματισμένο, ξεκίνησε η διαδικασία στη Λωρίδα της Γάζας και σχεδόν μία ώρα μετά οι πρώτοι όμηροι ήταν πια ασφαλείς σε Αιγυπτιακό έδαφος.

Η πρώτη ομάδα Ισραηλινών ομήρων βρέθηκε στα χέρια του προσωπικού της Διεθνούς Επιτροπής Ερυθρού Σταυρού και μεταφέρθηκαν με ασθενοφόρα σε ασφαλές σημείο, δήλωσε Ισραηλινός αξιωματούχος.

Ισραηλινοί τηλεοπτικοί σταθμοί ανέφεραν πως οι όμηροι που κρατούσε η Χαμάς έχουν παραδοεθί σε Αιγύπτιους αξιωματούχους. Οι όμηροι αρχικά παραδόθηκαν στον Ερυθρό Σταυρό και κατευθύνθηκαν προς το συνοριακό πέρασμα με την Αίγυπτο, όχι όμως από τη Ράφα, αλλά από τη Νιστάνα. Λίγο μετά τις 5 το απόγευμα, τα ισραηλινά ΜΜΕ ανέφεραν ότι οι όμηροι είχαν διασχίσει το συνοριακό πέρασμα και βρίσκονταν επί Αιγυπτιακού εδάφους.

Η απελευθέρωση των 13 ομήρων, είναι το πρώτο από τα τέσσερα αναμενόμενα στάδια. Η Χαμάς συμφώνησε να απελευθερώσει περίπου 50 ομήρους κατά τη διάρκεια των τεσσάρων ημερών της εκεχειρίας με το Ισραήλ, όλα παιδιά, μητέρες και άλλες γυναίκες.

Ελεύθεροι και 12 Ταϊλανδοί

Παράλληλα, σύμφωνα με τον Ταϊλανδό πρωθυπουργό, έχουν απελευθερωθεί οι 12 Ταιλανδοί πολίτες που κρατούνταν από τη Χαμάς στη Γάζα και οι οποίοι είχαν απαχθεί από τις 7 Οκτωβρίου. Σύμφωνα με τον ίδιο, αξιωματούχοι της Πρεσβείας της χώρας του βρίσκονταν καθ' οδόν για να τους παραλάβουν χωρίς ωστόσο να διευκρινίσει πού ακριβώς βρίσκονταν.

Ασαφές παραμένει εάν οι εν λόγω 12 Ταϊλανδοί ήταν μέρος της συμφωνίας που είχε γίνει μεταξύ Χαμάς και Ισραήλ. Ωστόσο, πηγές από τον IDF ανέφεραν πως μέχρι και τις 5 ώρα Ελλάδας, ούτε οι 12 Ταϊλανδοί όμηροι είχαν ακόμη παραδοθεί, καθώς όπως ανέφερε η πηγή θα παραδοθούν από τον Ερυθρό Σταυρό στους ισραηλινούς. Τελικά και η δική τους ιστορία έλαβε ευτυχές τέλος λίγο μετά τις 5 το απόγευμα, καθώς όλοι παραδόθηκαν ασφαλείς.

Τι ακολουθεί από εδώ και πέρα

Η προσωρινή εκεχειρία μεταξύ των δύο πλευρών έχει τεθεί σε ισχύ από τις 7 π.μ. Η στρατιωτική πτέρυγα της Χαμάς είπε επίσης ότι η κατάπαυση του πυρός θα τεθεί σε ισχύ την Παρασκευή το πρωί και θα διαρκέσει τέσσερις ημέρες, επιβεβαιώνοντας πληροφορίες από το Ισραήλ ότι τρεις φυλακισμένοι Παλαιστίνιοι θα απελευθερωθούν σε αντάλλαγμα για κάθε Ισραηλινό όμηρο, δηλαδή συνολικά 150.

Οι δύο πλευρές συμφώνησαν ότι η Χαμάς μπορεί τελικά να απελευθερώσει περισσότερα, με αντάλλαγμα την παράταση της εκεχειρίας για μερικές ακόμη ημέρες.

Οι απελευθερωμένοι όμηροι είναι μόνο μια μικρή ομάδα από τους περίπου 240 που κρατούνται από τρομοκράτες της Γάζας.

Το Ισραήλ πρόκειται να απελευθερώσει 150 Παλαιστίνιους κρατούμενους που κρατούνται για τρομοκρατικά αδικήματα, όλοι τους γυναίκες και ανήλικοι. Θα ελευθερώσει 39 σήμερα σε αντάλλαγμα για τους πρώτους 13 Ισραηλινούς που θα επιστρέψουν.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ