ΚΟΣΜΟΣ

Γιατί η κατάπαυση του πυρός στη Γάζα δεν θα γίνει εκεχειρία - Λίγο πριν την απελευθέρωση ομήρων

Γιατί η κατάπαυση του πυρός στη Γάζα δεν θα γίνει εκεχειρία - Λίγο πριν την απελευθέρωση ομήρων
AP

Μετά από 48 ημέρες πολέμου, τα όπλα σίγησαν. Η σιγή αυτή, όμως, δεν θα κρατήσει για πολύ και η εκεχειρία δύσκολα θα αποκτήσει μόνιμο χαρακτήρα

Από τις 7 το πρωί της Παρασκευής, για πρώτη φορά εδώ και 48 ημέρες, δεν έχει καταγραφεί από αέρος βομβαρδισμός στη Λωρίδα της Γάζας.

Αρκετά είναι επίσης τα μεταγωγικά προσωπικού που έχουν βγει από το βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας.

Οι δυνάμεις του στρατού του Ισραήλ είναι με το δάχτυλο στη σκανδάλη αλλά οι εντολές που έχουν λάβει για επιχειρήσεις εκκαθάρισης στα βόρεια και το κέντρο της Λωρίδας της Γάζας έχουν «παγώσει».

Αυτή η κατάσταση, όμως, δύσκολα θα μονιμοποιηθεί.

Υπάρχουν επιχειρησιακά αλλά και πολιτικά δεδομένα που δείχνουν πως οι παύσεις θα είναι προσωρινές και οι επιχειρήσεις θα επανεκκινήσουν με μεγαλύτερη σφοδρότητα, αναφέρουν αναλυτές, μόλις η πρώτη ανταλλαγή ομήρων ολοκληρωθεί.

Το ρολόι ήδη έχει ξεκινήσει να μετρά αντίστροφα και παρά το γεγονός ως η σημερινή ημέρα θα δώσει ελπίδα και στις δύο πλευρές του τείχους, το Τελ Αβίβ επιμένει να στέλνει ειδοποιήσεις στους αμάχους στα Νότια της Λωρίδας πως πρέπει να εκμεταλλευτούν την κατάσταση και να μετακινηθούν…

Η Χαμάς είναι ξεκάθαρα ο στόχος για τον στρατό και οι οδηγίες που έχει λάβει από την κυβέρνηση Νετανιάχου είναι πως θα πρέπει να εξαλειφθεί.

Για να συμβεί αυτό θα πρέπει να βρεθούν «ζωντανοί ή νεκροί» οι δύο άνθρωποι τους οποίους το Ισραήλ έχει βάλει στην πρώτη θέση των υπευθύνων για το «Μαύρο Σάββατο» της 7ης Οκτωβρίου.

Τα τούνελ της Χαμάς είναι επίσης ένας επιχειρησιακός στόχος, τον οποίο το Ισραήλ θέλει όσο τίποτα να ολοκληρώσει.

Αυτή την στιγμή, έχει την ευκαιρία -όντας εντός της Λωρίδας της Γάζας- να χαρτογραφήσει, να βρει και κυρίως να καταστρέψει όλη την υπόγεια υποδομή της Χαμάς.

Αυτή την ευκαιρία δεν θα την αφήσει να πάει χαμένη, τουλάχιστον μέχρι οι πιέσεις από την Δύση -και κυρίως από τις ΗΠΑ- γίνουν «αφόρητες».

Για τον Νετανιάχου υπάρχει και η δέσμευση απέναντι στους κυβερνητικούς του εταίρους πως οι μάχες θα συνεχιστούν και η «απάντηση» που έχουν απαιτήσει μετά από την 7η Οκτωβρίου θα δοθεί…

Για μεγάλο μέρος της Κυβέρνησης του Ισραήλ είναι αδιάφορο το εάν υπάρχει ανθρωπιστική κρίση σε όσους έχουν επιζήσει εντός του τείχους.

Αυτό που τους απασχολεί είναι να μηδενιστεί η απειλή προς τα εδάφη του Ισραήλ και να ικανοποιηθεί το ακραίο ακροατήριό τους.

Η κατάπαυση του πυρός για την επιστροφή ομήρων έχει χαρακτηριστεί από τους ίδιους ανθρώπους ως «απαράδεκτη και κατάπτυστη» με το αφήγημα πως έτσι αναδιοργανώνεται η Χαμάς.

Η αλήθεια είναι πως με αμιγώς στρατιωτικά κριτήρια το Ισραήλ δεν έχει καταφέρει να ολοκληρώσει τον στόχο που είχε από την αρχή τεθεί.

Απόδειξη, και μάλιστα απτή, είναι οι εκτοξεύσεις, έστω και μερικών δεκάδων ρουκετών προς τα εδάφη του, κάθε ημέρα αλλά και οι συνεχείς επιθέσεις από σημεία σε Βορρά και κέντρο της Λωρίδας της Γάζας, για τα οποία ο IDF έχει εκδόσει επίσημη ανακοίνωση, τονίζοντας πως οι δυνάμεις του τα ελέγχουν απόλυτα.

Προβληματισμός φαίνεται να υπάρχει και στις μυστικές υπηρεσίες αλλά και την Σιν Μπετ, καθώς τα όσα είχαν στα χέρια τους πριν ξεκινήσει η χερσαία επιχείρηση στη Γάζα δεν φαίνεται να είναι ικανοποιητικά.

Το δίκτυο των τούνελ Βορρά – Νότου και ο τρόπο, με τον οποίο με ταχύτητα και σχεδόν αόρατα έχουν μετακινηθεί οι εκατοντάδες όμηροι παρά το σφυροκόπημα και τις επιχειρήσεις σπίτι – σπίτι, δείχνουν σίγουρα έλλειμα και στην πληροφόρηση.

Με αυτά ως δεδομένα η πρόσφατη δήλωση Γκαλάντ πως ο πόλεμος έχει πολύ δρόμο – ίσως και δύο μήνες ακόμη – φαντάζει ως μία ρεαλιστική προσέγγιση, από την αποστειρωμένη πολεμική οπτική.

Αυτό αδιαμφισβήτητα θα συνεχίσει να αυξάνει τον αριθμό των νεκρών αμάχων και ίσως να αλλάξει και την στρατηγική της Χαμάς με τους εναπομείναντες ομήρους.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ