ΚΟΣΜΟΣ

Σε πανηγυρικό κλίμα η απελευθέρωση των 39 Παλαιστίνιων κρατουμένων

Σε πανηγυρικό κλίμα η απελευθέρωση των 39 Παλαιστίνιων κρατουμένων
H Μαράχ Μπακίρ, Παλαιστίνια κρατούμενη επέστρεψε στην οικογένειά της μετά τη συμφωνία Ισραήλ Χαμάς για την ανταλλαγή ομήρων - κρατουμένων AP Photo / Mahmoud Illean

Στις οικογένειές τους επέστρεψαν σήμερα Παρασκευή (24/11) σε πανηγυρικό κλίμα οι 39 Παλαιστίνιοι που κρατούνταν σε ισραηλινές φυλακές στο πλαίσιο της συμφωνίας Ισραήλ - Χαμάς για την τετραήμερη κατάπαυση πυρός στη Γάζα και την αναταλλαγή κρατουμένων.

Πρόκειται για 24 γυναίκες και 15 παιδιά, που κρατούνταν σε τρεις φυλακές του Ισραήλ και αφέθηκαν ελεύθεροι μετά την απελευθέρωση των 13 ισραηλινών ομήρων που κρατούσε η Χαμάς.

Οι κρατούμενοι αφέθηκαν ελεύθεροι στο σημείο ελέγχου Beitunia, κοντά στη Ραμάλα, όπου τους υποδέχτηκε ένα πλήθος ανθρώπων με σημαίες και πυροτεχνήματα. Οι Παλαιστίνιες που αφέθηκαν ελέυθερες απαντούσαν σχηματίζοντας με τα χέρια τους το σύμβολο της νίκης.

Η Λέσχη Παλαιστινίων Κρατουμένων – μια μη κυβερνητική οργάνωση η οποία υπερασπίζεται τους Παλαιστίνιους που κρατούνται σε ισραηλινές φυλακές – ανέφερε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP) ότι 28 απελευθερωθέντες μεταφέρθηκαν στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη και άλλοι 11 αποβιβάστηκαν από λεωφορείο στην Ανατολική Ιερουσαλήμ.

Οι 39 απελευθερωθέντες κρατούνταν σε τρεις ισραηλινές φυλακές, συμπεριλαμβανομένων δύο στη Δυτική Όχθη.

Η 23χρονη Μάλακ Σαλμάν είχε συλληφθεί πριν από επτά χρόνια καθ’ οδόν για το σχολείο της, επειδή προσπάθησε να μαχαιρώσει αστυνομικό στην Ιερουσαλήμ. Φυλακίστηκε τον Φεβρουάριο του 2016, εκτίοντας ποινή κάθειρξης εννέα ετών.

Συνοδεία αστυνομικών επέστρεψε σήμερα στο σπίτι της, στη συνοικία Μπέιτ Σαλάφα της Ανατολικής Ιερουσαλήμ. «Αστυνομικοί είναι στο σπίτι μας και εμποδίζουν τον κόσμο που θέλει να έρθει για να μας δει», είπε στο AFP η μητέρα της, συμπληρώνοντας ότι η 23χρονη «είναι αδύναμη, επειδή δεν έχει φάει από χθες».

Οι ισραηλινές αρχές είχαν γνωστοποιήσει νωρίτερα σήμερα ότι απαγορεύεται οποιαδήποτε εκδήλωση στην Ιερουσαλήμ για τον εορτασμό της αποφυλάκισης κρατουμένων.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ