ΚΟΣΜΟΣ

Μιανμάρ: Ομάδα ανταρτών κατά της χούντας κατέλαβε στρατηγικής σημασίας πέρασμα προς την Κίνα

Μιανμάρ: Ομάδα ανταρτών κατά της χούντας κατέλαβε στρατηγικής σημασίας πέρασμα προς την Κίνα
Μέλη του Στρατού της Δημοκρατικής Εθνικής Ένωσης της Μιανμάρ (MNDAA), από τις τρεις ένοπλες ομάδες,που έθεσε υπό τον έλεγχό του το μεθοριακό πέρασμα Κιν Σαν Κιαούτ The Kokang online media via AP

Ομάδα ανταρτών εθνοτικής μειονότητας στη Μιανμάρ έθεσε υπό τον έλεγχό της συνοριακό πέρασμα στα σύνορα της χώρας με την Κίνα μέσω του οποίου περνά μεγάλος αριθμός των διμερών εμπορικών συναλλαγών, σύμφωνα με πηγή των υπηρεσιών ασφαλείας και τοπικό μέσο ενημέρωσης.

 

Οι μάχες μαίνονται στην πολιτεία Σαν, στο βόρειο τμήμα της Μιανμάρ, κοντά στα κινεζικά σύνορα, αφότου μια συμμαχία τριών ένοπλων ομάδων εθνοτικών μειονοτήτων εξαπέλυσε επιχείρηση εναντίον του στρατού στα τέλη Οκτωβρίου.

Οι ομάδες αυτές έχουν θέσει υπό τον έλεγχό τους θέσεις του στρατού και μία στρατηγικής σημασίας για το εμπόριο με την Κίνα πόλη, αποκόπτοντας τη χούντα από τους εμπορικούς δρόμους.

Σε επίθεσή του ο Στρατός της Δημοκρατικής Εθνικής Ένωσης της Μιανμάρ (MNDAA), μία από τις τρεις ένοπλες ομάδες, έθεσε υπό τον έλεγχό του το μεθοριακό πέρασμα Κιν Σαν Κιαούτ, επεσήμανε τοπικό μέσο ενημέρωσης που πρόσκειται στον MNDAA.

«Ο MNDAA επεσήμανε επίσης ότι κατέλαβε ακόμη ένα εμπορικό συνοριακό πέρασμα, το Κιν Σαν Κιάουτ στην επαρχία Μόνγκο, στη Μούσε», ανέφερε η εφημερίδα Kokang.

Πρόσθεσε ότι η συμμαχία, στην οποία συμμετέχει επίσης ο Στρατός του Αρακάν και ο Στρατός Εθνικής Απελευθέρωσης Τάανγκ, έχει θέσει υπό τον έλεγχό της και άλλες θέσεις στη μεθοριακή εμπορική ζώνη, έπειτα από επιχείρηση που ξεκίνησε την Παρασκευή, 24/11.

Ο MNDAA ύψωσε τη σημαία του στο Κιν Σαν Κιάουτ, επεσήμανε πηγή των υπηρεσιών ασφαλείας στο AFP.

Στις αρχές της εβδομάδες ο εκπρόσωπος της χούντας Ζάου Μιν Τουν δήλωσε στα κρατικά μέσα ενημέρωσης ότι ένοπλες ομάδες πυρπόλησαν περίπου 120 φορτηγά που ήταν σταθμευμένα κοντά στο συνοριακό πέρασμα.

Σημαντικός αριθμός εμπορικών συναλλαγών της Μιανμάρ με την Κίνα περνά από την περιοχή αυτή. Ο αποκλεισμός της εδώ και εβδομάδες από τις ένοπλες ομάδες έχει στερήσει από τη χούντα ρευστότητα, η οποία είναι πολύτιμη καθώς η οικονομία της χώρας βρίσκεται σε κρίση μετά το πραξικόπημα του 2021.

Σύμφωνα με τοπικές πληροφορίες, μεταξύ των εμπορευμάτων που διέρχονται από το πέρασμα Κιν Σαν Κιάουτ είναι ηλεκτρικές συσκευές, τρακτέρ, μηχανήματα και προϊόντα κατανάλωσης.

Λόγω της επιδείνωσης της κατάστασης ασφαλείας η Κίνα ζήτησε την Παρασκευή από τους πολίτες της να φύγουν «το συντομότερο δυνατό» από το βόρειο τμήμα της Μιανμάρ και να μένουν μακριά από τις μάχες.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ