ΚΟΣΜΟΣ

Κατάρ: Ισραήλ και Χαμάς συμφώνησαν σε διήμερη παράταση της εκεχειρίας

Κατάρ: Ισραήλ και Χαμάς συμφώνησαν σε διήμερη παράταση της εκεχειρίας
Ισραηλινό ελικόπτερο με ομήρους (ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ) AP Photo/Victor R. Caivano

Σε παράταση της εκεχειρίας για δύο μέρες συμφώνησαν Χαμάς και Ισραήλ σύμφωνα με το Κατάρ που έχει την κύρια ευθύνη των διαπραγματεύσεων.  

Την πληροφορία επιβεβαίωσε για την παράταση επιβεβαίωσε και ο Λευκός Οίκος.

Ωστόσο Ισραηλινός αξιωματούχος δήλωσε στην ισραηλινή τηλεόραση ότι για να συμφωνήσει το Τελ Αβίβ για εκεχειρία πρέπει να γνωρίζει τα ονόματα των ομήρων.

Περισσότερες λεπτομέρειες δεν έγιναν γνωστές για το περιεχόμενο της συμφωνίας.

Το Ισραήλ από την πλευρά του ανακοίνωσε ότι οριστικοποιήθηκε ο κατάλογος των ομήρων που θα απελευθερώσει η Χαμάς απόψε Δευτέρα.

Η απελευθέρωση είχε καθυστερήσει νωρίτερα, όταν ο κατάλογος, ο οποίος αρχικά περιλάμβανε παιδιά, μητέρες και αρκετούς ηλικιωμένους, φαίνεται ότι είχε αλλάξει για να εξαιρεθούν οι μητέρες. Ο τελικός κατάλογος φέρεται να περιλαμβάνει δύο μητέρες και εννέα παιδιά. Δεν είναι σαφές αν περιλαμβάνονται και ηλικιωμένοι.

Πληροφορίες ήθελαν ωστόσο τις οικογένειες των ομήρων που απελευθερωθούν σήμερα Δευτέρα (27/11) έχουν ήδη ενημερωθεί.

Η Χαμάς από την πλευρά της ανέφερε πως η συμφωνία θα συνεχιστεί με τους ίδιους ακριβώς όρους όπως η τρέχουσα. Αυτό σημαίνει «αναλογία» ένα προς τρία και ανθρωπιστική βοήθεια με παύση των εχθροπραξιών.

Η παλαιστινιακή οργάνωση πήρε στα χέρια τη λίστα με τα ονόματα των Παλαιστινίων που θα αποφυλακιστούν σήμερα Δευτέρα (27/11), όπως αναφέρει ανακοίνωση του στρατιωτικού βραχίονα της παλαιστινιακής ισλαμιστικής οργάνωσης στην πλατφόρμα Telegram.

Στη λίστα περιλαμβάνονται τα ονόματα τριών γυναικών και άλλων 30 ανηλίκων, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ