ΚΟΣΜΟΣ

Γάζα: Ολοκληρώθηκε η ανταλλαγή των ομήρων - Έφθασαν σε ισραηλινό έδαφος

Γάζα: Ολοκληρώθηκε η ανταλλαγή των ομήρων - Έφθασαν σε ισραηλινό έδαφος
AP Photo/Leo Correa

Ολοκληρώθηκε λίγο μετά τις 22:00 το βράδυ της Δευτέρας (27/11) η διαδικασία απελευθέρωσης των 11 ομήρων από τη Χαμάς, οι οποίοι αποτελούν το τέταρτο γκρουπ απαχθέντων που παραδόθηκαν στον Ερυθρό Σταυρό. 

Ο ισραηλινός στρατός λίγο μετά τις 23:00 το βράδυ της Δευτέρας (27/11) επιβεβαίωσε ότι οι 11 όμηροι «βρίσκονται σε ισραηλινό έδαφος» αφού απελευθερώθηκαν από τη Χαμάς.

Οι όμηροι θα υποβληθούν σε ιατρικές αξιολογήσεις, πρόσθεσε ο IDF σύμφωνα με το BBC, και οι στρατιωτικές δυνάμεις θα τους συνοδεύσουν μέχρι τα σπίτια τους όπου θα επανενωθούν με τις οικογένειές τους.

«Ο Ισραηλινός Στρατός και οι δυνάμεις Ασφαλείας, θα συνεχίσουν να δραστηριοποιούνται μέχρι να επιστρέψουν όλοι οι όμηροι στα σπίτια τους», αναφέρει σε σχετική ανακοίνωση ο IDF.

Οι 11 όμηροι που απελευθέρωσε η Χαμάς τη Δευτέρα (27/11) είναι εννιά παιδιά και δύο μητέρες.

Τους Ισραηλινούς ομήρους παρέλαβαν άνδρες των αιγυπτιακών δυνάμεων ασφαλείας που εισήλθαν στη Λωρίδα της Γάζας σύμφωνα με το αιγυπτιακό τηλεοπτικό δίκτυο Al-Cairo.

«Πολλά παιδιά, μεταξύ των οποίων και τρίχρονα δίδυμα, είναι μεταξύ των ομήρων που απελευθέρωσε σήμερα το απόγευμα η Χαμάς, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της ισραηλινής κυβέρνησης Μαρκ Ρέγεβ».

Μεταξύ αυτών, ήταν και τρεις Γάλλοι υπήκοοι, σύμφωνα με τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν.

«Τρεις νεαροί συμπατριώτες μας είναι μέρος της ομάδας των ομήρων που απελευθερώθηκαν σήμερα», έγραψε στο X.

Εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών του Κατάρ ανακοίνωσε ότι στους Ισραηλινούς ομήρους που απελευθερώθηκαν από τη Γάζα περιλαμβάνονται τρεις Γάλλοι πολίτες, δύο Γερμανοί και έξι Αργεντινοί.

Από παλαιστινιακής πλευράς απελευθερώθηκαν τρεις γυναίκες και 30 άνδρες κάτω των 19 ετών.

Μεταξύ αυτών που αφέθηκαν ελεύθεροι, είναι οι τρίχρονες δίδυμες αδερφές και η μαμά τους.

Επίσης δύο αδέλφια ο Tal Goldstein-Almog, εννέα ετών, και o Gal Goldstein-Almog, 11 ετών, φαίνονται σε φωτογραφία να κάθονται δίπλα σε έναν Ισραηλινό στρατιώτη λίγο μετά την παράδοση τους από τη Χαμάς.

Σύμφωνα με το Φόρουμ Οικογενειών Ομήρων και Αγνοουμένων και το Sky News, οι 11 Ισραηλινοί όμηροι που απελευθερώθηκαν απόψε είναι οι:

  • Sharon Aloni Cunio (34 ετών) και οι κόρες της Emma και Yuli (και οι δύο τριών ετών).
  • Οι αδελφοί Yagil και Yaakov Yaacbv (12 και 16 ετών)·
  • Τα αδέρφια Sahar και Erez Kalderon (16 και 12 ετών).
  • Εϊτάν Γιαχαλόμι (12 ετών)
  • Karina Engel-Bart (52 ετών) και τα παιδιά της Mika και Yuval Engel (18 και 11 ετών).

Εκτός από τους 11 Ισραηλινούς ομήρους, όλοι από το κιμπούτς Νιρ Οζ, σύμφωνα με το αιγυπτιακό τηλεοπτικό κανάλι Al-Cairo θα απελευθερωθούν και έξι πολίτες της Ταϊλάνδης.

Λίγη ώρα αφότου ξεκίνησε η παράδοση των ομήρων στον Ερυθρό Σταυρό το Ισραήλ έκανε γνωστό ότι τέσσερα βυτιοφόρα με καύσιμα εισήλθαν στη Γάζα.

Επιπλέον, 200 φορτηγά με τρόφιμα, νερό, εξοπλισμό καταφυγίων και ιατρικές προμήθειες εισήλθαν στον θύλακα.

Νωρίτερα είχε γίνει γνωστή η παράταση της εκεχειρίας ανάμεσα στο Ισραήλ και στη Χαμάς για δύο ημέρες.

Τι είπαν για τους ομήρους Νετανιάχου και Χαγκάρι

Ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε κατά την έναρξη της συνεδρίασης της κυβέρνησης: «Όσον αφορά τους ομήρους - συνεχίζουμε με το σχέδιο όπως συμφωνήθηκε και συνεχίζουμε επίσης με τον κεντρικό στόχο που έχουμε δηλώσει: να επιτύχουμε την απελευθέρωση των ομήρων, να εξαλείψουμε τη Χαμάς και φυσικά να διασφαλίσουμε ότι αυτή η απειλή δεν θα επαναληφθεί στη Γάζα... δεν θα υπάρξει ένα καθεστώς που ενθαρρύνει την τρομοκρατία, εκπαιδεύει την τρομοκρατία και πληρώνει για την τρομοκρατία».

Ο εκπρόσωπος των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων (IDF) υποναύαρχος Ντάνιελ Χαγκάρι λέει ότι η τέταρτη απελευθέρωση των ομήρων είναι «σε εξέλιξη».

Λέει επίσης ότι η παράταση της προσωρινής κατάπαυσης του πυρός με τη Χαμάς δεν είναι οριστική.

«Διαχειριζόμαστε μια συμφωνία μέσω διαμεσολαβητών όλο το εικοσιτετράωρο. Τίποτα δεν είναι οριστικό μέχρι να συμβεί πραγματικά», λέει. «Τα πράγματα προχωρούν, και απόψε, αλλά απαιτείται υπομονή».

Ακόμη τόνισε ότι η ευθύνη για την οικογένεια Μπίμπας, η οποία κρατήθηκε όμηρος από τη Χαμάς, αλλά παραδόθηκε σε άλλη τρομοκρατική ομάδα, ανήκει στη Χαμάς.

Έτοιμη η Χαμάς να απευλευθερώσει στρατιώτες

Ακόμη η Χαμάς δήλωσε τη Δευτέρα (27/11) ότι είναι πρόθυμη να διαπραγματευτεί για την απελευθέρωση αιχμάλωτων στρατιωτών, αλλά ότι αυτό δεν περιλαμβάνεται ακόμη στις συζητήσεις και ότι η απελευθέρωση των στρατιωτών θα συνοδεύεται από διαφορετικούς όρους απ' ό,τι η απελευθέρωση των αμάχων.

Ανώτερος αξιωματούχος της Χαμάς, όπως ανέφερε η Haaretz, δήλωσε ότι η ομάδα προσπαθεί να επιτύχει μια νέα συμφωνία που θα περιλαμβάνει την απελευθέρωση επιπλέον ομήρων, όχι μόνο γυναικών και παιδιών.

Σύμφωνα με τον αξιωματούχο, Χαλίλ αλ Χαγιά, ο οποίος μίλησε στο Al-Jazeera, δήλωσε ότι ελπίζει ότι η επόμενη φάση -η επιστροφή των ομήρων εκτός από τις γυναίκες και τα παιδιά- θα ξεκινήσει αμέσως μετά την τρέχουσα κατάπαυση του πυρός.

Η Χαμάς ουσιαστικά θέλει να αποφυλακίσει με την ευκαιρία και ηγετικά της στελέχη που κρατούνται σε φυλακές του Ισραήλ.

Μαρτυρίες ομήρων για τετ α τετ με ηγετικό στέλεχος της Χαμάς

Στο μεταξύ όμηροι που αφέθηκαν ελεύθεροι την Κυριακή (27/11) ο ηγέτης της Χαμάς Γιαχία Σινουάρ συναντήθηκε με ορισμένους ισραηλινούς ομήρους που κρατούνται σε σήραγγες της Λωρίδας της Γάζας.

Μάλιστα ανέφεραν ότι τους μίλησε στα εβραϊκά χωρίς προφορά, λέγοντάς τους ότι είναι ασφαλείς με τη Χαμάς και δεν χρειάζεται να φοβούνται, ανέφερε το Κανάλι 12, προσθέτοντας ότι η ιστορία έχει επιβεβαιωθεί από την ισραηλινή υπηρεσία ασφαλείας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ