ΚΟΣΜΟΣ

Ο Σούνακ ακύρωσε τη συνάντηση με Μητσοτάκη - Δυσαρέσκεια του Έλληνα πρωθυπουργού

Ο Σούνακ ακύρωσε τη συνάντηση με Μητσοτάκη - Δυσαρέσκεια του Έλληνα πρωθυπουργού
Ρίσι Σούνακ και Κυριάκος Μητσοτάκης Associated Press: Stefan Rousseau / Virginia Mayo

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Ρίσι Σούνακ ακύρωσε ξαφνικά την προγραμματισμένη για αύριο (28/11) συνάντηση με τον Κυριάκο Μητσoτάκη προκαλώντας την έντονη δυσαρέσκεια του Έλληνα πρωθυπουργού.

Όπως αποκάλυψε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο Ρίσι Σούνακ ακύρωσε τη συνάντησή τους λίγες ώρες πριν πραγματοποιηθεί.


«Εκφράζω την ενόχλησή μου για το γεγονός ότι ο Βρετανός πρωθυπουργός ακύρωσε την προγραμματισμένη μας συνάντηση λίγες ώρες πριν αυτή πραγματοποιηθεί.

Ελλάδα και Βρετανία ενώνονται από παραδοσιακούς δεσμούς φιλίας και το πλαίσιο των διμερών μας σχέσεων είναι εξαιρετικά ευρύ», είπε.

Για να συνεχίσει ότι: «Οι θέσεις της Ελλάδος για το ζήτημα των Γλυπτών του Παρθενώνα είναι γνωστές. Ήλπιζα να έχω την ευκαιρία να τις συζητήσω και με τον Βρετανό ομόλογό μου, μαζί με τις μεγάλες προκλήσεις της διεθνούς συγκυρίας: Γάζα, Ουκρανία, Κλιματική κρίση, μετανάστευση.

Όποιος πιστεύει στην ορθότητα και το δίκαιο των θέσεών του δεν φοβάται ποτέ την αντιπαράθεση επιχειρημάτων», κατέληξε ο Έλληνας πρωθυπουργός.

Λίγη ώρα νωρίτερα από την Ντάουνινγκ Στριτ είχε ανακοινωθεί ότι ο Σούνακ αρνητικός απέναντι στο ενδεχόμενο να εξεταστεί η επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Ελλάδα.

«Έχουμε μια πάγια θέση, νομίζω ότι ο Πρωθυπουργός έχει καταγράψει ότι τα Γλυπτά του Παρθενώνα στο Βρετανικό Μουσείο αποκτήθηκαν νόμιμα σύμφωνα με τους νόμους της εποχής. Ανήκουν νόμιμα στους διαχειριστές του Βρετανικού Μουσείου», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Σούνακ.

«Φάουλ και πολιτικά απρεπής ο Σούνακ»

Λίγη ώρα μετά τη δήλωση του πρωθυπουργού σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές στην ελληνική κυβέρνηση είναι ιδιαίτερα δυσαρεστημένοι τονίζοντας πως ο Ρίσι Σούνακ ήταν «φάουλ και πολτικά απρεπής» με την ακύρωση του προγραμματισμένου ραντεβού για αύριο Τρίτη με τον Έλληνα πρωθυπουργό.

Μάλιστα, τονίζουν πως ο Βρετανός πρωθυπουργός ενοχλήθηκε από τις δηλώσεις του κ. Μητσοτάκη στη συνέντευξη που παραχώρησε στο BBC, κάτι που όμως, αποτελεί πάγιες ελληνικές θέσεις γύρω από τα γλυπτά του Παρθενώνα.

Και όπως σημειώνουν από την ελληνική κυβέρνηση: «Το ζήτημα δεν αφορά τη βρετανική κυβέρνηση, αλλά το Βρετανικό Μουσείο, με το οποίο συνεχίζονται οι συζητήσεις».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ