ΚΟΣΜΟΣ

Independent για Γλυπτά: «Τι θα γινόταν αν κάποιος ζητούσε τη μισή Γέφυρα του Λονδίνου»

Independent για Γλυπτά: «Τι θα γινόταν αν κάποιος ζητούσε τη μισή Γέφυρα του Λονδίνου»
AP Photo/Alastair Grant

Στον απόηχο της διπλωματικής διαμάχης που πυροδότησε η ακύρωση της συνάντησης Σούνακ - Μητσοτάκη με έρεισμα την αναφορά του Έλληνα πρωθυπουργού για τα Γλυπτά του Παρθενώνα μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζει πως βλέπουν επισκέπτες του Βρετανικού Μουσείου το θέμα.   

Όπως αναφέρει η εφημερίδα Independent σε δημοσίευμά της επισκέπτες στο Βρετανικό Μουσείο την Τρίτη (28/11) κατέδειξαν με τις θέσεις τους τη σύγκρουση των απόψεων - με ορισμένους να λένε τι θα γινόταν αν κάποιος ερχόταν και ζητούσε να πάρει τη μισή Γέφυρα του Λονδίνου και άλλους να διερωτώνται αν θα γίνει η αρχή ποια θα είναι η κατάληξη.

Ο 70χρονος Τζον Ράνσομ δήλωσε: «Κάτι λέει ότι ηθικά θα πρέπει να επιστρέψουν, αλλά, τότε, δημιουργείτε ένα προηγούμενο για όλες τις χώρες να πουν ότι θέλουν τα πράγματά τους πίσω. Αν δεν υπήρχαν αυτά τα πράγματα εδώ, δεν θα στεκόμασταν σε αυτό το μουσείο».

Για να συνεχίσει: «Οι Βρετανοί συνηθίζουν να παίρνουν πράγματα ή να αγοράζουν πράγματα, αλλά όχι στη σωστή τιμή. Αυτό φαίνεται να είναι μια βρετανική παράδοση, δυστυχώς.

Θα πρέπει να αμφισβητηθεί και είναι σωστό να αμφισβητηθεί. Υπάρχουν κομμάτια εκεί πέρα που τους λείπει το κεφάλι και αυτό συμβαίνει επειδή τα κεφάλια βρίσκονται στην Αθήνα. Τι νόημα έχει αυτό;

Πώς θα νιώθαμε αν ερχόντουσαν και άρχιζαν να παίρνουν τη γέφυρα του Λονδίνου; Δεν θα μας άρεσε αν έκλεβαν την κληρονομιά μας», πρόσθεσε.

Ο Ερσίν Κουρνάζ λέει ότι έπρεπε να πάει από την Αθήνα στο Λονδίνο για να δει το άλλο μισό του Παρθενώνα και πιστεύει ότι τα αγάλματα δεν πρέπει να αισθάνονται οικεία στο Λονδίνο.

«Πήγα στην Αθήνα πριν από λίγο καιρό και είδα τον Παρθενώνα. Είναι περίεργο να πρέπει να βλέπεις το μισό εκεί και το μισό εδώ.

Είμαι Τούρκος αλλά ζω στη Γερμανία. Νομίζω ότι είναι παρόμοια με την έννοια ότι η καταγωγή μου θα είναι πάντα η Τουρκία. Όταν βρίσκομαι στην Τουρκία είναι ένα διαφορετικό συναίσθημα. Το νιώθω σαν το σπίτι μου. Νομίζω ότι το ίδιο πρέπει να συμβαίνει και με τα γλυπτά».

Η ιστορικός τέχνης Μαρία Παλόμα ντε Αλβαράδο πιστεύει ότι η συζήτηση είναι πολύπλοκη.

«Πιστεύω ότι ναι, πρέπει να επιστραφούν. Ενώ τα αγόρασαν νόμιμα, είναι μέρος της ελληνικής ταυτότητας», δήλωσε.

«Υπάρχει όμως μια συζήτηση εδώ, γιατί αν ο Λόρδος Έλγιν δεν τα είχε αγοράσει όλα αυτά, πιθανόν όλα αυτά να είχαν εξαφανιστεί».

Η 58χρονη Τζουλιάν Τζολί, είπε ότι άλλαξε γνώμη για το πού θα πρέπει να στεγαστούν τα αγάλματα.

«Από το να πιστεύω ότι πρέπει οπωσδήποτε να πάνε πίσω, σκέφτομαι όσο περνάει ο καιρός ότι δεν πρέπει.Αν με ρωτούσατε πριν από 18 μήνες θα έλεγα ναι, αλλά, τότε, πότε θα σταματήσει;

Ο σκοπός ενός μουσείου είναι η διατήρηση για το μέλλον. Δεν ξέρω τι σκέφτονται οι Έλληνες γι' αυτό, αλλά για να είμαι ειλικρινής πιστεύω ότι είναι καλό να βλέπουμε λίγο ελληνικό πολιτισμό στο Λονδίνο. Δεν μπορούν όλοι να πάνε μέχρι την Ελλάδα», πρόσθεσε.

Ανάμεσα στους επισκέπτες και τρεις νεαρές κοπέλες από την Κύπρο οι οποίες τάχθηκαν υπέρ της επιστροφής.

«Σημαίνει πολλά για τους Έλληνες. Πρέπει οπωσδήποτε να επιστρέψουν εκεί από όπου ήρθαν, γιατί για τους Έλληνες σημαίνει πολλά. Είναι η ιστορία μας», λέει η Ζωή, 25 ετών, από τη Λεμεσό της Κύπρου.

Η συνομήλικη φίλη της, Ραφαέλα πρόσθεσε: «Σίγουρα πιστεύω ότι πρέπει να γυρίσουν πίσω. Είναι μέρος της ελληνικής κουλτούρας και επομένως πρέπει να είναι στην Ελλάδα. Ξέρω ότι άλλοι τα θέλουν εδώ, αλλά κατά τη γνώμη μου, νομίζω ότι πρέπει να επιστρέψουν».

Σχολιάζοντας την καθυστερημένη ακύρωση της Βρετανίδας πρωθυπουργού, η Στέλλα, δήλωσε: «Είναι περίεργο που ο Σούνακ ακύρωσε τη συνάντηση, δεν ξέραμε ότι το έκανε αυτό. Ίσως ήταν επίτηδες που ακυρώθηκε; Ήταν πολύ της τελευταίας στιγμής».

Η θέση του Βρετανικού Μουσείου

Υπενθυμίζεται ότι ο πρόεδρος του Βρετανικού Μουσείου Τζορτζ Όσμπορν, πρώην καγκελάριος, έχει δηλώσει στο παρελθόν ότι διερευνά τρόπους ώστε τα Γλυπτά του Παρθενώνα να εκτεθούν στην Ελλάδα, με την εικασία ότι αυτό θα μπορούσε να περιλαμβάνει μια συμφωνία δανεισμού, κατά την οποία μέρος του συνόλου θα στέλνεται στην Αθήνα.

Τη Δευτέρα (27/11), όμως, ο επίσημος εκπρόσωπος του πρωθυπουργού τόνισε ότι ο κ. Σούνιακ υποστηρίζει τον νόμο που εμποδίζει την οριστική επιστροφή των μαρμάρων και άφησε να εννοηθεί ότι δεν θα ήταν υπέρ οποιασδήποτε δανειακής διευθέτησης.

Λίγη ώρα αργότερα έγινε γνωστή η ακύρωση της συνάντησης των δύο ηγετών.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ