ΚΟΣΜΟΣ

Βόρεια Μακεδονία: Υπουργική διάσκεψη του ΟΑΣΕ παρουσία Μπλίνκεν και Λαβρόφ

Βόρεια Μακεδονία: Υπουργική διάσκεψη του ΟΑΣΕ παρουσία Μπλίνκεν και Λαβρόφ
AP Photo/Michal Dyjuk

Πραγματοποιείται αύριο Πέμπτη και την Παρασκευή η Υπουργική Διάσκεψη του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ), εν όψει της ολοκλήρωσης της προεδρίας του Οργανισμού από τη Βόρεια Μακεδονία για το τρέχον έτος.

Άτυπα, η διάσκεψη αυτή ξεκινά το βράδυ της Τετάρτης, με δείπνο που θα παραθέσει ο υπουργός Εξωτερικών της Βόρειας Μακεδονίας, Μπουγιάρ Οσμάνι στους συμμετέχοντες.

Στη διάσκεψη θα εξεταστεί το μέλλον του ΟΑΣΕ, οι προκλήσεις με τις οποίες βρίσκεται αντιμέτωπος, ενώ θα επικυρωθεί και η απόφαση για την ανάληψη της προεδρίας του Οργανισμού από την Μάλτα για το 2024.

Στη διάσκεψη θα συμμετάσχουν οι υπουργοί Εξωτερικών ή εκπρόσωποι τους των 57 χωρών του ΟΑΣΕ, μεταξύ των οποίων ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν, της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ, υπουργοί Εξωτερικών χωρών μελών της ΕΕ και ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ.

Στη διάσκεψη θα συμμετάσχει και ο υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ, Έλι Κοέν,παρά το γεγονός ότι η χώρα του δεν είναι μέλος του ΟΑΣΕ.

Ένα από τα ενδιαφέροντα στοιχεία της διάσκεψης αυτής θα είναι η συμμετοχή του υπουργού Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ. Πρόκειται για την πρώτη επίσκεψη του Ρώσου υπουργού Εξωτερικών σε ευρωπαϊκή χώρα μετά την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία. Ωστόσο δεν προβλέπεται να υπάρξουν συναντήσεις του Σεργκέι Λαβρόφ με αμερικανούς και ευρωπαίους αξιωματούχους, στο περιθώριο των εργασιών της διάσκεψης αυτής του ΟΑΣΕ. Άλλωστε, τόσο ο Άντονι Μπλίνκεν, ο οποίος το απόγευμα συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό και με τον υπουργό Εξωτερικών της Βόρειας Μακεδονίας, όσο και ο Ζοζέπ Μπορέλ θα αναχωρήσουν αργά το βράδυ από την πρωτεύουσα της Βόρειας Μακεδονίας.

Λόγω της παρουσίας του υπουργού Εξωτερικών της Ρωσίας στη διάσκεψη, οι υπουργοί Εξωτερικών της Ουκρανίας, της Εσθονίας, της Λετονίας και της Λιθουανίας ακύρωσαν τη συμμετοχή τους σε αυτήν, διότι, όπως θεώρησαν, με τον τρόπο αυτόν «δίνεται άλλη μια ευκαιρία στη Ρωσία για προπαγάνδα».

Ο προεδρεύων του ΟΑΣΕ, υπουργός Εξωτερικών της Βόρειας Μακεδονίας, Μπουγιάρ Οσμάνι δήλωσε ότι η προσοχή του Οργανισμού θα επικεντρωθεί στην Ουκρανία και στην ευθύνη που πρέπει να αναλάβει η Ρωσία για την επιθετικότητά της και την παραβίαση των βασικών αρχών του ΟΑΣΕ.

Η υπουργική διάσκεψη του ΟΑΣΕ θα πραγματοποιηθεί στο κλειστό γήπεδο των Σκοπίων «Μπόρις Τραϊκόφσκι».

Πρόκειται για τη μεγαλύτερη διάσκεψη που φιλοξενεί η Βόρεια Μακεδονία στην ιστορία της, γι΄αυτό και οι προετοιμασίες ήταν εντατικές τις προηγούμενες ημέρες. Μάλιστα, με απόφαση της κυβέρνησης της χώρας, αύριο όλοι οι εργαζόμενοι στο δημόσιο και στον ευρύτερο δημόσιο τομέα των Σκοπίων δεν θα προσέλθουν στην εργασία τους, προκειμένου η κυκλοφορία στους δρόμους της πόλης να είναι όσο το δυνατό πιο εύκολη, ενώ κλειστά θα είναι τα σχολεία της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στην πόλη των Σκοπίων.

Η Ελλάδα θα εκπροσωπηθεί στη διάσκεψη από τον Μόνιμο Αντιπρόσωπο στον ΟΑΣΕ, πρέσβη Κωνσταντίνο Κόλλια. Ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης, ο οποίος αρχικά προβλεπόταν να μεταβεί αύριο στα Σκόπια για την διάσκεψη, ακύρωσε τη συμμετοχή του λόγω της ανάγκης παρουσίας του σε υπουργικό συμβούλιο την Πέμπτη, στην Ελλάδα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ