ΚΟΣΜΟΣ

Γάζα: Σφοδρές μάχες με τη λήξη της εκεχειρίας – Συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις

Γάζα: Σφοδρές μάχες με τη λήξη της εκεχειρίας – Συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις
ΑΠΕ/ΜΠΕ (Φωτογραφία αρχείου)

Σφοδρές μάχες σημειώνονται εκ νέου στη Λωρίδα της Γάζας σήμερα, Παρασκευή 1/12 καθώς ο στρατός του Ισραήλ ανακοίνωσε ότι επανεκκίνησε τις επιχειρήσεις του εναντίον της Χαμάς, αφού κατηγόρησε την παλαιστινιακή οργάνωση ότι παραβίασε την προσωρινή εκεχειρία εκτοξεύοντας ρουκέτες εναντίον του ισραηλινού εδάφους.

Μία ώρα πριν από την προγραμματισμένη λήξη της εκεχειρίας, στις 07:00 το πρωί (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας), το Ισραήλ ανακοίνωσε ότι αναχαίτισε μία ρουκέτα που εκτοξεύθηκε από τη Γάζα. Παράλληλα οι σειρήνες αεροπορικού συναγερμού ήχησαν ξανά σε περιοχές του Ισραήλ κοντά στον παλαιστινιακό θύλακα, πρόσθεσε ο στρατός.

Σύμφωνα με το ισραηλινό κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο Καν, είναι η πρώτη φορά που ενεργοποιήθηκαν σειρήνες της αεράμυνας αφότου τέθηκε σε εφαρμογή η ανακωχή. Ο Τσαχάλ, ο ισραηλινός στρατός, ανέφερε από την πλευρά του πως ήταν η δεύτερη — υπενθυμίζοντας πως άλλη μια ρουκέτα είχε εκτοξευθεί λίγη ώρα αφού άρχισε η παύση των εχθροπραξιών.

Οι Ταξιαρχίες αλ Κουντς, η ένοπλη πτέρυγα του παλαιστινιακού κινήματος Ισλαμικός Τζιχάντ, ανακοίνωσε ότι επιτέθηκε εναντίον ισραηλινών πόλεων σήμερα το πρωί, σε απάντηση «στα εγκλήματα εναντίον του λαού μας», σύμφωνα με την ανακοίνωσή της.

Στο μεταξύ η Χαμάς τόνισε σε σημερινή της ανακοίνωση ότι το Ισραήλ φέρει την ευθύνη «για την επανάληψη του πολέμου και της επιθετικότητας» στη Λωρίδα της Γάζας, αφού απέρριψε στη διάρκεια της νύκτας όλες τις προτάσεις για την απελευθέρωση και άλλων ομήρων.

Την ίδια ώρα, παλαιστινιακά μέσα ενημέρωσης έκαναν λόγο για πλήγματα της ισραηλινής πολεμικής αεροπορίας και του πυροβολικού εναντίον της Λωρίδας της Γάζας μετά τη λήξη της εκεχειρίας.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του υπουργείου Υγείας της Γάζας Ασράφ αλ-Κίντρεχ, 32 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν και δεκάδες τραυματίστηκαν από ισραηλινά πλήγματα μετά την εκπνοή της εκεχειρίας στη Γάζα σήμερα το πρωί.

Λίγο νωρίτερα ο ίδιος είχε δηλώσει πως 14 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν τις δύο πρώτες ώρες μετά την εκπνοή της εκεχειρίας και πως οι περισσότεροι είναι γυναίκες και παιδιά.

Έξι άνθρωποι σκοτώθηκαν σε ισραηλινή αεροπορική επιδρομή εναντίον της Ράφα, στο νότιο τμήμα του θύλακα, κοντά στα σύνορα με την Αίγυπτο.

Εξάλλου, όπως δήλωσε γιατρός στο νοσοκομείο Άχλι Άραμπ, δύο παιδιά σκοτώθηκαν σε αεροπορική επιδρομή στην πόλη της Γάζας.

Στη Χαν Γιούνις, στο νότιο τμήμα της Γάζας, αυτόπτης μάρτυρας δήλωσε στο Reuters ότι ακούει σφοδρούς βομβαρδισμούς και βλέπει καπνό να υψώνεται από το ανατολικό τμήμα της πόλης. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι κάτοικοι φεύγουν από την περιοχή και κατευθύνονται προς το δυτικό τμήμα της Χαν Γιούνις αναζητώντας καταφύγιο.

Εικόνες που αναρτήθηκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έδειχναν πυκνά σύννεφα καπνού να υψώνονται πάνω από τον πυκνοκατοικημένο καταυλισμό Τζαμπαλίγια στη Γάζα.

Ο ισραηλινός στρατός επιβεβαίωσε ότι αεροσκάφη του πλήττουν στόχους της Χαμάς στη Γάζα.

Νετανιάχου: Το Ισραήλ δεσμεύεται να πετύχει τους στόχους του

Από την πλευρά του ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου επεσήμανε ότι με την επανάληψη των στρατιωτικών επιχειρήσεων το Ισραήλ δεσμεύεται να πετύχει τους στόχους του στον πόλεμο.

«Με την επανέναρξη των μαχών, τονίζουμε: η ισραηλινή κυβέρνηση έχει δεσμευτεί να επιτύχει τους στόχους του πολέμου - να απελευθερώσει τους ομήρους μας, να εξαλείψει τη Χαμάς και να διασφαλίσει ότι η Γάζα δεν θα αποτελέσει ποτέ απειλή για τους κατοίκους του Ισραήλ», ανέφερε ο Νετανιάχου σύμφωνα με ανακοίνωση του γραφείου του.

Καμία από τις δύο πλευρές, ούτε το Κατάρ, που μεσολαβεί ανάμεσά τους, δεν ανακοίνωσαν παράταση της συμφωνίας. Τυπικά η ανακωχή τερματίστηκε στις 07:00 (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας).

Η επταήμερη ανακωχή, που ξεκίνησε στις 24 Νοεμβρίου και παρατάθηκε δύο φορές, επέτρεψε την ανταλλαγή δεκάδων ομήρων που κρατά η Χαμάς στη Γάζα με αντάλλαγμα δεκάδες Παλαιστίνιους κρατούμενους, ενώ διευκόλυνε την είσοδο στον παλαιστινιακό θύλακα ανθρωπιστικής βοήθειας.

Συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις για ανακωχή

Το γραφείο του Ισραηλινού πρωθυπουργού ανακοίνωσε ακόμα ότι η Χαμάς δεν συμφώνησε να απελευθερώσει άλλους ομήρους.

Η Χαμάς δεν απελευθέρωσε όλες τις γυναίκες ομήρους όπως είχε συμφωνηθεί και εκτόξευσε ρουκέτες στο Ισραήλ, αναφέρει το Reuters, επικαλούμενο το γραφείο του Νετανιάχου.

Την ίδια ώρα, καλά πληροφορημένες πηγές σχετικά με τις διαβουλεύσεις δήλωσαν σήμερα ότι συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις για ανακωχή στη Γάζα με τους μεσολαβητές του Κατάρ και της Αιγύπτου παρά την επανάληψη των μαχών στο πεδίο.

«Οι διαπραγματεύσεις για την ανακωχή στη Γάζα με τους μεσολαβητές του Κατάρ και της Αιγύπτου συνεχίζονται», τόνισε στο AFP πηγή, η οποία ζήτησε να μην κατονομαστεί, έπειτα από μια νύχτα εντατικών διαβουλεύσεων, οι οποίες δεν κατέληξαν σε παράταση της ανθρωπιστικής παύσης των εχθροπραξιών στη Γάζα.

Σε ανακοίνωσή του, το υπουργείο Εξωτερικών του Κατάρ εξέφρασε τη «βαθιά του λύπη» για τον νέο βομβαρδισμό του Ισραήλ στη Γάζα λέγοντας ότι περιπλέκει τις προσπάθειες διαμεσολάβησης και «επιτείνει την ανθρωπιστική καταστροφή στη Λωρίδα».

Προηγουμένως, ένας σύμβουλος του Νετανιάχου δήλωσε ότι το Ισραήλ είναι ανοιχτό στη συνέχιση της εκεχειρίας εάν η Χαμάς δεσμευθεί για περαιτέρω απελευθέρωση ομήρων.

Το Ισραήλ είχε ορίσει προηγουμένως την απελευθέρωση 10 ομήρων την ημέρα ως το ελάχιστο που θα δεχόταν για να σταματήσει την επίθεσή του.

«Είμαστε έτοιμοι για όλες τις πιθανότητες… Χωρίς αυτό, επιστρέφουμε στη μάχη», δήλωσε ο σύμβουλος του Νετανιάχου, Μαρκ Ρέγεφ, στο CNNi.

Προτού λήξει η προηγούμενη εκεχειρία νωρίς την Πέμπτη, η Χαμάς και ο σύμμαχός της, η ένοπλη πτέρυγα της Παλαιστινιακής Ισλαμικής Τζιχάντ, έθεσαν τους μαχητές τους σε επιφυλακή για επανάληψη των εχθροπραξιών.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ