ΚΟΣΜΟΣ

Θλίψη για τον θάνατο της Μάλι - Ο μοναχικός ελέφαντας ζούσε 30 χρόνια σε ζωολογικό κήπο

Θλίψη για τον θάνατο της Μάλι - Ο μοναχικός ελέφαντας ζούσε 30 χρόνια σε ζωολογικό κήπο
Ελέφαντας (ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ) (AP Photo/Bebeto Matthews, File)

Ο πιο θλιμμένος ελέφαντας στον κόσμο πέθανε σε ζωολογικό κήπο των Φιλιππίνων, όπου έζησε σχεδόν όλη τη ζωή του μόνος σε ένα κλουβί.

O θηλυκός ελέφαντας ήταν δώρο της κυβέρνησης της Σρι Λάνκα το 1981 στην τότε πρώτη κυρία των Φιλιππίνων, Ιμέλντα Μάρκος.

Η Μάλι η οποία ήταν τότε 11 μηνών, μεταφέρθηκε στον ζωολογικό κήπο της Μανίλα, όπου τότε υπήρχε άλλος ένας ελέφαντας, ο οποίος πέθανε το 1990.

Από τότε η Μάλι έμεινε μόνη της με τον μοναχική κατάσταση να αποτελεί επί μακρόν αντικείμενο ανησυχίας για τους ακτιβιστές για τα δικαιώματα των ζώων.

Ένας από αυτούς ήταν ο σερ Πολ Μακάρτνεϊ, ο οποίος ζήτησε από τις αρχές να μεταφέρουν τη Μάλι σε καταφύγιο ελεφάντων.

Όπως έλεγαν οι ακτιβιστές οι συνθήκες στο ζωολογικό κήπο της Μανίλας ήταν άθλιες και δήλωσαν ότι οι φύλακές του δεν ήταν κατάλληλα εκπαιδευμένοι και δεν είχαν τα μέσα για να παρέχουν στη Μάλι την κατάλληλη ιατρική φροντίδα.

Οι αρχές του ζωολογικού κήπου υποστήριξαν ωστόσο ότι ο ελέφαντας ήταν καλύτερο να κρατηθεί σε αιχμαλωσία, καθώς δεν είχε γνωρίσει πώς ήταν η ζωή στη φύση.

Ο θάνατος του ελέφαντα Μάλι την Τρίτη (28/11) ανακοινώθηκε σε ένα βίντεο στο Facebook από τη δήμαρχο της Μανίλας Χάνι Λακούνα, η οποία δήλωσε ότι οι επισκέψεις στον ζωολογικό κήπο για να δει τον Μάλι ήταν από τις πιο ευτυχισμένες παιδικές της αναμνήσεις.

Την περασμένη Παρασκευή, ο ασιατικός ελέφαντας εθεάθη να τρίβει συνεχώς τον κορμό του σε έναν τοίχο, γεγονός που υποδήλωνε ότι πονούσε, δήλωσε ο επικεφαλής κτηνίατρος του ζωολογικού κήπου δραΧάινριχ Πάτρικ Πένια-Ντομίνγκο.

Νωρίς το πρωί της Τρίτης (28/11), η Μάλι ήταν ξαπλωμένη στο πλάι και ανέπνεε βαριά. Οι κτηνίατροι της χορήγησαν αντιισταμινικά και βιταμίνες, αλλά πέθανε αργότερα το απόγευμα. Η νεκροψία διαπίστωσε ότι είχε καρκίνο σε ορισμένα από τα όργανά της, καθώς και απόφραξη στην αορτή της.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ