ΚΟΣΜΟΣ

Ερντογάν: Ελπίζω να ανοίξει νέο κεφάλαιο στις σχέσεις Ελλάδας - Τουρκίας

Ερντογάν: Ελπίζω να ανοίξει νέο κεφάλαιο στις σχέσεις Ελλάδας - Τουρκίας
Dimitris Papamitsos/Greek Prime Minister's Office via AP

Την ελπίδα η επίσκεψή του στην Αθήνα την επόμενη εβδομάδα να ανοίξει νέο κεφάλαιο στις σχέσεις των δύο χωρών εξέφρασε ο Ταγίπ Ερντογάν μιλώντας σε Τούρκους δημοσιογράφους.

Κατά την πτήση του από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, ο Ερντογάν είπε στους δημοσιογράφους ότι υπάρχουν διαφορές απόψεων σε ορισμένα ζητήματα μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας, αλλά υπάρχει επίσης περιθώριο βελτίωσης σε άλλα, σύμφωνα με τουρκικά ΜΜΕ.

Η ολιγόωρη παρουσία του Τούρκου προέδρου στην Αθήνα (πρόκειται για την πρώτη επίσκεψη Ερντογάν στην ελληνική πρωτεύουσα μετά το 2017) θα έχει ως κεντρικό σημείο αναφοράς τη συνάντηση του Μεγάρου Μαξίμου με τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Όπως και στις δύο προηγούμενες διευρυμένες συνομιλίες, στο Βίλνιους και στη Νέα Υόρκη, έτσι και τώρα δίπλα στον Έλληνα πρωθυπουργό θα βρίσκονται ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης, και η επικεφαλής του διπλωματικού γραφείου του πρωθυπουργού, Άννα-Μαρία Μπούρα.

Δίπλα στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα βρίσκονται ο υπουργός Εξωτερικών της γείτονος, Χακάν Φιντάν, και ο διπλωματικός σύμβουλος του Τούρκου προέδρου, Ακίφ Τσαγατάι Κιλίτς.

Τις προσδοκίες της Άγκυρας σκιαγράφησε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μιλώντας στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματός του.

«Πιστεύουμε ότι δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα που δεν μπορούμε να ξεπεράσουμε όταν καθίσουμε να συνομιλήσουμε κυρίως με τους γείτονές μας. Αυτή είναι η προσέγγισή μας και για την επίσκεψη που προγραμματίζουμε να κάνουμε στην Ελλάδα. Με τη γειτονική μας χώρα υπήρχαν διαφορές και χθες, όπως θα υπάρχουν και αύριο. Όμως αυτή η πραγματικότητα δεν σημαίνει ότι δεν θα μπορέσουμε να βρούμε κοινό παρονομαστή ως δύο γειτονικές χώρες που μοιράζονται την ίδια θάλασσα, το ίδιο κλίμα, την ίδια γεωγραφία», σημείωσε.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ