ΚΟΣΜΟΣ

Ολυμπιακοί Αγώνες χωρίς τους ...Παριζιάνους - Γιατί θα εγκαταλείψουν την πόλη του Φωτός

Ολυμπιακοί Αγώνες χωρίς τους ...Παριζιάνους - Γιατί θα εγκαταλείψουν την πόλη του Φωτός
To δημαρχείο του Παρισιού «ντύθηκε» στα χρώματα των Ολυμπιακών AP Photo/Thomas Padilla

Δεύτερες σκέψεις για φιλοξενία των Ολυμπιακών Αγώνων του επόμενου καλοκαιριού έχουν οι Γάλλοι και ειδικότερα οι Παριζιάνοι καθώς μία σειρά από γεγονότα έχουν δημιουργήσει αρνητικές εντυπώσεις αλλά και μεγάλη ανησυχία.   

Η αρχή όπως αναφέρει το BBC έγινε με τη δήλωση της δημάρχου του Παρισιού Αν Ινταλγκό ότι οι επεκτάσεις που γίνονται στα μέσα μεταφοράς για τους Αγώνες του επόμενου καλοκαιριού «δεν θα είναι έτοιμες εγκαίρως».

Ακολούθησε η ανακοίνωση ότι τα λεωφορεία και τα μετρό δεν θα είναι καθόλου δωρεάν για τους κατόχους εισιτηρίων του διαγωνισμού -όπως είχε υποσχεθεί το Παρίσι στην υποψηφιότητα για τους Αγώνες- αλλά τα εισιτήρια θα διπλασιαστούν για τις έξι εβδομάδες των Ολυμπιακών και Παραολυμπιακών Αγώνων.

Ο αρχηγός της αστυνομίας αποκάλυψε ότι το σχέδιο ασφαλείας του περιλαμβάνει όχι λιγότερες από τέσσερις ξεχωριστές ζώνες αποκλεισμού γύρω από κάθε ολυμπιακό χώρο - με αποτέλεσμα ο επικεφαλής της ένωσης ξενοδόχων να πει ότι ήταν «τόσο περίπλοκο που μου έρχεται πονοκέφαλος και μόνο που το βλέπω».

Το 52% των Παριζιάνων θα εγκαταλείψει το Παρίσι

Σαν αυτό να μην ήταν αρκετό δημοσκόπηση της Odoxa έδειξε ότι σχεδόν ένας στους δύο κατοίκους της περιοχής του Παρισιού πιστεύει τώρα ότι οι Αγώνες είναι «κακό πράγμα». Το 44% των αρνητικών ψήφων ήταν διπλάσιο από ό,τι το 2021.

Η ίδια δημοσκόπηση διαπίστωσε ότι το 52% των ερωτηθέντων σκεφτόταν να εγκαταλείψει το Παρίσι για τη διάρκεια των Αγώνων.

Παράλληλα σε εξέλιξη είναι η διαμάχη με τους 230 βιβλιοπώλες στην προκυμαία οι οποίοι αντιστέκονται στις προσπάθειες να αποσυναρμολογήσουν τα κουτιά τους για την τελετή εγκαινίων της 26ης Ιουλίου.

«Το πρωί της 9ης Ιουνίου θα ψηφίσω στις ευρωεκλογές και μετά θα φύγω από εδώ μέχρι τον Σεπτέμβριο», λέει η 65χρονη Εβελίν.

«Το Παρίσι θα είναι ανυπόφορο», προσθέτει. «Αδύνατο να παρκάρεις- αδύνατο να μετακινηθείς- αδύνατο να κάνεις οτιδήποτε. Η κυρία Ινταλγκό έχει καταστρέψει το Παρίσι και δεν θέλω να πάρω μέρος στους Αγώνες».

«Πόσος καιρός θα περάσει μέχρι ο αρχηγός της αστυνομίας να ζητήσει απλώς από εμάς τους Παριζιάνους να φύγουμε από την πόλη;» αναρωτήθηκε ένας άλλος κάτοικος στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Το Παρίσι τον Ιούλιο και τον Αύγουστο έχει ήδη εγκαταλειφθεί από ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού του γι' αυτό και η πόλη φαίνεται τόσο ευχάριστα άδεια στους επισκέπτες.

Αλλά το καλοκαίρι του 2024 θα είναι διαφορετικό, όχι μόνο λόγω των δελεαστικών προσφορών που προσφέρονται στην Airbnb και σε άλλες πλατφόρμες. Τα ενοίκια κατά τη διάρκεια των Αγώνων είναι έως και τετραπλάσια των κανονικών τιμών και είναι δύσκολο να βρει κανείς Παριζιάνο που να μην σκέφτεται τουλάχιστον την απροσδόκητη προσφορά.

Υπήρχε πάντα ένα συμπαγές σώμα Γάλλων που αντιτάχθηκε στους Αγώνες με την αριστερή αιτιολογία ότι αποτελούν κολοσσιαία σπατάλη χρημάτων και εξυπηρετούν κυρίως τα συμφέροντα των πολυεθνικών.

Σε αυτούς προστίθενται τώρα όλοι εκείνοι που πιστεύουν ότι θα αποτελέσουν επίσης μια μεγάλη ενόχληση.

Τα πολιτικά παιχνίδια

Υπάρχουν φυσικά και τα πολιτικά παιχνίδια. Η Ινταλγκό είναι επίσης ορκισμένος εχθρός τόσο του υπουργού Αθλητισμού όσο και του επικεφαλής της περιφέρειας Ιλ ντε Φρανς, ο οποίος έχει την ευθύνη για τον προαστιακό σιδηρόδρομο.

Όπως δήλωσε μια ανώνυμη ολυμπιακή πηγή στην εφημερίδα Le Parisien αυτή την εβδομάδα: «Η Αν Ινταλγκό ήθελε πάντα να είναι οι δικοί της Αγώνες. Αλλά δεν είναι ο ρόλος της, ούτε έχει τον προϋπολογισμό. Οπότε ξοδεύει τον χρόνο της στέλνοντας αυτές τις αιχμές».

Σίγουρα, υπάρχουν ανησυχίες για το αν οι επεκτάσεις του RER E και της γραμμής 14 του μετρό θα είναι έτοιμες εγκαίρως. Αλλά ακόμη και αν δεν είναι, δεν θα είναι το τέλος του κόσμου.

«Θα είναι -όπως έχει υποσχεθεί- η πρώτη φορά στην ιστορία των Αγώνων που ο κόσμος θα μπορεί να πηγαίνει σε όλες τις εκδηλώσεις με τα μέσα μαζικής μεταφοράς», επιμένει η αρχή μεταφορών της Ιλ ντε Φρανς.

Η διαμάχη για τις τιμές των εισιτηρίων των μέσων μεταφοράς είναι επίσης απίθανο να απομακρύνει τους Παριζιάνους από τους Αγώνες - όχι μόνο επειδή τα εκατομμύρια των Παριζιάνων που έχουν μηνιαίες ή ετήσιες κάρτες δεν θα επηρεαστούν. Το κόστος όλων αυτών των επιπλέον ολυμπιακών λεωφορείων και τρένων θα επιβαρύνει κυρίως τους επισκέπτες - και ποιος νοιάζεται γι' αυτούς;

Όπως λέει ο βετεράνος Γάλλος αθλητής και μέλος της ΔΟΕ Γκι Ντρουτ: «Πιστέψτε με, όσο πλησιάζουμε στους πραγματικούς Αγώνες, τόσο περισσότερες τέτοιες γκρίνιες θα υπάρχουν».

Περιμένετε λοιπόν περισσότερη γκρίνια από τους Παριζιάνους τους επόμενους μήνες. Και στη συνέχεια, τους καλύτερους Αγώνες καταλήγει το BBC.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ