ΚΟΣΜΟΣ

Ιταλία: 4,3 εκατ. ευρώ για τη διάσωση του κεκλιμένου πύργου της Μπολόνια

Ιταλία: 4,3 εκατ. ευρώ για τη διάσωση του κεκλιμένου πύργου της Μπολόνια
Ο κεκλιμένος πύργος Γκαρισέντα στην Μπολόνια, δίπλα στον πύργο Ασινέλι (Photo by Michele Lapini/Getty Images)

Τα σχέδιά τους για την επισκευή ενός από τους δύο πύργους του 12ου αιώνα στην ιταλική πόλη της Μπολόνια ανακοίνωσε η δημοτική Αρχή, αφού τον περασμένο μήνα ενισχύθηκαν οι φόβοι ότι θα μπορούσε να καταρρεύσει εξαιτίας της επικίνδυνης κλίσης του.

Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που ανακοινώθηκε, το έργο για τη στήριξη του πύργου Γκαρισέντα, ύψους 4,3 εκατομμυρίων ευρώ, θα ξεκινήσει τον Ιανουάριο.

Η υπηρεσία πολιτικής προστασίας της Ιταλίας έχει διατηρήσει κίτρινο συναγερμό στην τοποθεσία, υποδηλώνοντας προσοχή αλλά όχι άμεσο κίνδυνο. Ο Γκαρισέντα, είναι ο μικρότερος από τους δύο πύργους που κατασκευάστηκαν μεταξύ 1109 και 1119, και έχει ύψος 48 μέτρα. Ο δεύτερος πύργος ονομάζεται Ασινέλι και έχει ύψος 97 μέτρα.

Ο δήμαρχος της πόλης, Ματέο Λεπόρ, σημείωσε σε μια συζήτηση νωρίτερα αυτό το μήνα ότι ο πύργος Γκαρισέντα είχε κλίση από τότε που χτίστηκε «και ήταν από τότε μια ανησυχία». Υπέστη πρόσθετες ζημιές στη μεσαιωνική εποχή, όταν χτίστηκαν σιδηρουργεία και φούρνοι στο εσωτερικό.

«Κληρονομήσαμε μια κατάσταση που ανά τους αιώνες έχει προκαλέσει αυτή την 'ασθένεια'», είπε σύμφωνα με την Guardian. Ο δήμαρχος ζήτησε από την κυβέρνηση να υποβάλει αίτημα για να γίνουν οι πύργοι μνημεία παγκόσμιας κληρονομιάς της Unesco.

Οι εργασίες για την ενίσχυση και των δύο πύργων συνεχίζονται από τη δεκαετία του 1990. Οι προκαταρκτικές εργασίες στον πύργο Γκαρισέντα θα περιλαμβάνουν τη δημιουργία ενός χώρου περιορισμού για να αποφευχθεί οποιαδήποτε ζημιά σε κοντινές κατασκευές ή ζημιά σε περαστικούς από μια «πιθανή κατάρρευση», αναφέρει η ανακοίνωση, ενώ η τοποθεσία θα επιτηρείται από βιντεοκάμερες.

Ο Πύργος Γκαρισέντα έχει κλίση σε 4 μοίρες, σε σύγκριση με την κλίση 3,9 μοιρών του πιο διάσημου Πύργου της Πίζας της Ιταλίας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ