ΚΟΣΜΟΣ

Έκκληση Γκουτέρες: «Καλώ τον κόσμο να εργαστεί δίπλα-δίπλα με τα άτομα με αναπηρία»

Έκκληση Γκουτέρες: «Καλώ τον κόσμο να εργαστεί δίπλα-δίπλα με τα άτομα με αναπηρία»
Έκκληση του Γκουντέρες να εργαστεί ο κόσμος δίπλα δίπλα με τα άτομα με αναπηρία AP

Έκκληση στους πολίτες όλου του κόσμου απηύθυνε ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουντέρες, για εργασία δίπλα δίπλα με τα άτομα που έχουν κάποιο είδος αναπηρίας.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ με αφορμή την σημερινή Διεθνή Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία, υπενθυμίζει στην παγκόσμια κοινότητα ότι η βιωσιμότητα και η ανάπτυξη απαιτεί την τήρηση της υπόσχεσης να μην μείνει κανείς πίσω, ειδικά τα 1,3 δισεκατομμύρια άνθρωποι με αναπηρία.

«Η φετινή Διεθνής Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία μάς υπενθυμίζει ότι η επίτευξη των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης απαιτεί την τήρηση της υπόσχεσης να μην αφήσουμε κανέναν πίσω, ειδικά τα 1,3 δισ. άτομα με αναπηρία σε όλο τον κόσμο», επισημαίνει ο Αντόνιο Γκουτέρες.

Την ίδια στιγμή ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, σημειώνει πως σήμερα, στα μισά της Ατζέντας 2030, τα άτομα με αναπηρία εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν συστημικές διακρίσεις και εμπόδια που περιορίζουν την ουσιαστική ένταξή τους σε όλους τους τομείς της κοινωνίας.

«Η πραγματικά βιώσιμη ανάπτυξη για τα άτομα με αναπηρία απαιτεί εστίαση με ακρίβεια στις ανάγκες και τα δικαιώματά τους, όχι μόνο ως δικαιούχοι αλλά και ως ενεργοί συνεισφέροντες στην κοινωνική, οικονομική και πολιτική ζωή.

Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να διασφαλιστεί ότι τα άτομα με αναπηρία βρίσκονται σε κάθε τραπέζι λήψης αποφάσεων, σύμφωνα με τη Σύμβαση για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία και σε όλες τις προσπάθειες των χωρών για την επίτευξη των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης — από την εξάλειψη της φτώχειας έως την υγεία, την εκπαίδευση και τη δράση για το κλίμα» υπογραμμίζει.

Τέλος, τονίζει πως τα Ηνωμένα Έθνη δίνουν το παράδειγμα μέσω της στρατηγικής μας για την ένταξη των ατόμων με αναπηρία και υποστηρίζοντας τα κράτη μέλη στην προώθηση της προόδου για τα άτομα με αναπηρία και μαζί με αυτά.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ