ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Μια «έξυπνη» πόλη 100.000 κατοίκων ετοιμάζεται στο Ομάν

Μια «έξυπνη» πόλη 100.000 κατοίκων ετοιμάζεται στο Ομάν
Ψηφιακή απεικόνιση της Sultan Haitham City των 100.000 κατοίκων που θα βρίσκεται έξω από την πρωτεύουσα του Ομάν, Μουσκάτ SOM/ATCHAIN

Τα φιλόδοξα σχέδια για μια νέα «έξυπνη» πόλη 100.000 κατοίκων έξω από την πρωτεύουσά του, το Μουσκάτ, παρουσίασε το Ομάν.

Καταλαμβάνοντας έκταση 14,8 τετραγωνικών χιλιομέτρων, η Sultan Haitham City θα είναι περίπου ισοδύναμη σε μέγεθος με το Beverly Hills – αλλά με σχεδόν τριπλάσιους κατοίκους.

Το σχέδιο, το οποίο κοινοποιήθηκε αποκλειστικά στο CNNi από την αμερικανική αρχιτεκτονική εταιρεία Skidmore, Owings & Merrill (SOM), περιλαμβάνει 20.000 κατοικίες, καθώς και ένα πανεπιστήμιο, σχολεία, εγκαταστάσεις υγείας και τζαμιά. Πρόκειται να κατασκευαστεί σε μια μη ανεπτυγμένη περιοχή στο Al-Seeb, αρκετά χιλιόμετρα δυτικά του Μουσκάτ.

Η Sultan Haitham City θα περιλαμβάνει 20.000 κατοικίεςSOM/ATCHAIN

Οι εργασίες για το έργο θα ξεκινήσουν το επόμενο έτος και θα ολοκληρωθούν σε τέσσερα στάδια. Η πρώτη φάση, η οποία θα διαρκέσει έως το 2030, θα αναπτύξει το κέντρο της πόλης έκτασης 5 τετραγωνικών χιλιομέτρων και έξι από τις 19 προγραμματισμένες γειτονιές. Η τελική φάση δεν έχει προγραμματιστεί να ολοκληρωθεί πριν από το 2045. Σε δελτίο Τύπου, η SOM δήλωσε ότι το έργο θα προσφέρει «ζωντανό δημόσιο χώρο, υψηλής ποιότητας και οικονομικά προσιτή στέγαση και έξυπνη αστική κινητικότητα».

Τι σημαίνει «έξυπνη πόλη»

Αν και δεν υπάρχει καθολικά αποδεκτός ορισμός της «έξυπνης πόλης», ο όρος περιγράφει συνήθως τη χρήση αισθητήρων, καμερών και συσκευών με δυνατότητα σύνδεσης στο διαδίκτυο – το λεγόμενο «διαδίκτυο των πραγμάτων» – για τη συλλογή και χρήση δεδομένων από το δομημένο περιβάλλον. Ενώ οι επικριτές έχουν εκφράσει ανησυχίες για την προστασία της ιδιωτικότητας, πολλοί πολεοδόμοι πιστεύουν ότι τα big data μπορούν να βοηθήσουν τις πόλεις να παρέχουν πιο αποτελεσματικές και αποδοτικές δημόσιες υπηρεσίες, από τη διαχείριση της κυκλοφορίας έως την περιβαλλοντική παρακολούθηση.

Η πόλη θα καταλαμβάνει έκταση 14,8 τετραγωνικών χιλιομέτρωνSOM/ATCHAIN

Ένας από τους ανώτερους συνεργάτες της SOM, ο Bernhard Rettig, δήλωσε ότι η «έξυπνη υποδομή» της Sultan Haitham City θα χρησιμοποιηθεί για την «παρακολούθηση περιβαλλοντικών παραγόντων όπως η ποιότητα του αέρα και η διαχείριση του νερού».

Τα σχέδια περιλαμβάνουν επίσης ένα σύστημα διαχείρισης της κυκλοφορίας που θα χρησιμοποιεί «σε πραγματικό χρόνο δεδομένα από κάμερες και αισθητήρες ταχύτητας» για την αναδρομολόγηση των οχημάτων και τον έλεγχο της ροής της κυκλοφορίας, πρόσθεσε η εταιρεία.

Απεξάρτηση από το πετρέλαιο

Η νέα πόλη αποτελεί μέρος του Οράματος 2040 του Ομάν, μιας κρατικής πρωτοβουλίας με στόχο – μεταξύ άλλων – την αύξηση της χρήσης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και τη μείωση της εξάρτησης της χώρας από το πετρέλαιο, το οποίο σήμερα αντιπροσωπεύει περισσότερο από το ήμισυ των κρατικών εσόδων.

Η SOM επεσήμανε ότι τα σχέδιά της ελαχιστοποιούν το οικολογικό αποτύπωμα της περιοχής, περιλαμβάνοντας εγκαταστάσεις ηλιακής ενέργειας, ανακύκλωση λυμάτων, υποδομές για ηλεκτρικά οχήματα και εγκαταστάσεις παραγωγής ενέργειας από απόβλητα.

Οι δρόμοι και τα κτίρια θα είναι προσανατολισμένα έτσι ώστε να μεγιστοποιείται η σκιά και να ενθαρρύνεται ο φυσικός αερισμόςSOM/ATCHAIN

Ο σχεδιασμός ανταποκρίνεται στις υψηλές θερμοκρασίες και την υγρασία στο Μουσκάτ, όπου οι θερμοκρασίες είναι γνωστό ότι ξεπερνούν τους 43 βαθμούς Κελσίου. Οι ψηφιακές μακέτες του έργου απεικονίζουν σκιερούς δρόμους που πλαισιώνονται από κτίρια κατασκευασμένα από τούβλα και ξύλο. Οι δρόμοι και τα κτίρια θα είναι προσανατολισμένα έτσι ώστε να μεγιστοποιείται η σκιά και να ενθαρρύνεται ο φυσικός αερισμός, σημειώνει η εταιρεία.

Η SOM είναι γνωστή για κτίρια όπως το Burj Khalifa, ο ψηλότερος ουρανοξύστης στον κόσμο, αν και έχει επίσης σχεδιάσει γενικότερα σχέδια αστικών περιοχών, όπως το Canary Wharf του Λονδίνου και το Millennium Park στο Σικάγο, όπου η εταιρεία έχει την έδρα της.

Με πληροφορίες από: Oman unveils plans for 100,000-person ‘smart’ city by Oscar Holland, CNN

ΔΗΜΟΦΙΛΗ