ΚΟΣΜΟΣ

Ισραήλ: Τα περιθώρια επιχειρήσεων εκπνέουν και η απόδοση ευθυνών έχει ήδη αρχίσει

Ισραήλ: Τα περιθώρια επιχειρήσεων εκπνέουν και η απόδοση ευθυνών έχει ήδη αρχίσει
Avi Ohayon/GPO/Handout via AP

Είναι ξεκάθαρο πως τα χτυπήματα του Ισραήλ από την περασμένη Παρασκευή όταν και η εκεχειρία με τη Χαμάς τελείωσε είναι πολύ μεγαλύτερα σε ισχύ και συχνότητα.

Οι αριθμοί, όσο κι αν αυτοί προέρχονται από την Παλαιστινιακή πλευρά, είναι τραγικοί αλλά και ενδεικτικοί για το τι συμβαίνει εντός της Λωρίδας της Γάζας. Περισσότεροι από 700 άνθρωποι έχουν χάσει την ζωή τους μέσα σε 24 ώρες και τα χτυπήματα από αέρα και ξηρά δεν έχουν σταματήσει ούτε για μία ώρα.

Αναφορικά με τους στόχους πλέον είναι ξεκάθαρο πως για τον ισραηλινό στρατό ελάχιστη σημασία έχει το πού, αλλά το αποτέλεσμα του χτυπήματος. Ο στρατός της χώρας έχει σαφείς και ξεκάθαρες εντολές να εξαφανίσει κάθε «κύτταρο» της Χαμάς ανεξάρτητα από το κόστος ή την κριτική (εσωτερική και εξωτερική).

Οι ΗΠΑ έχουν ξεκαθαρίσει με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο πως ό,τι κι αν έχει σχεδιάσει το Τελ Αβίβ θα πρέπει άμεσα να ολοκληρωθεί καθώς οι ανθρώπινες απώλειες δεν είναι ένας απλός «αριθμός» για την Ουάσιγκτον.

Και ελληνικό μήνυμα για τους αμάχους

Αύριο στη Γαλλία, με ελληνική παρουσία του ΥΠΕΞ της χώρας μας Γιώργου Γεραπετρίτη, θα γίνει ακόμη μία προσπάθεια να υπάρξει σαφές μήνυμα προς το Ισραήλ πως οι άμαχοι θα πρέπει να μείνουν οριστικά και αμετάκλητα εκτός μαχών. Και για την Ευρώπη φαίνεται πως έχει φτάσει η ώρα να ασκηθούν πιέσεις προκειμένου ο νέος πόλεμος στη Μέση Ανατολή να οδηγηθεί στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Οι πιέσεις όμως όπως και ο χρόνος δεν εξαντλούνται μόνο από το εξωτερικό. Το Ανώτατο Δικαστήριο του Ισραήλ ανακοίνωσε πως πλέον ανοίγει εκ νέου τις υποθέσεις που έμειναν εκκρεμείς από τις 7 Οκτωβρίου και την εισβολή στα εδάφη του Ισραήλ. Ανάμεσα σε αυτές και οι ποινικές υποθέσεις που αφορούν τον ίδιο το Νετανιάχου. Η κίνηση εκτός από την προφανή σημειολογία εμπεριέχει και μία ξεκάθαρη ένδειξη πως υπάρχουν δυνάμεις και στο εσωτερικό του Ισραήλ που επιθυμούν μία εξέλιξη διαφορετική από αυτή που έχει επιλέξει η Κυβέρνηση της χώρας.

Οι πιέσεις στον ίδιο τον Νετανιάχου

Με όλα τα παραπάνω ως δεδομένα ο Νετανιάχου πλέον έχει έρθει η στιγμή που θα αποφασίσει σε ποια από τις πιέσεις θα υποκύψει. Οι εταίροι του, ειδικά η άκρα δεξιά πτέρυγα, επιμένει πως απαντήσεις στο πεδίο δεν έχουν δοθεί αλλά είναι οι ίδιοι ακριβώς άνθρωποι που φαίνεται πως δεν έχουν ένσταση στο να επανεκκινήσει την λειτουργία του το Ανώτατο δικαστήριο.

Σήμερα ο Πρωθυπουργός του Ισραήλ είναι σαφές πως δεν υπάρχει πεδίο στο οποίο δεν είναι εκτεθειμένος. Η κοινωνία της χώρας του δεν θα ησυχάσει εάν λάβει δύο βασικά στοιχεία πίσω: απαντήσεις για το τι συνέβη στις 7 Οκτωβρίου αλλά κυρίως τους δικούς της ανθρώπους - τους απαχθέντες πίσω.

Σε κανένα από τα παραπάνω δύο ζητήματα η απάντηση δεν έρχεται μέσα από την στρατιωτική επιχείρηση που συνεχίζεται γιατί οι εσωκυβερνητικές πιέσεις είναι μεγαλύτερες. Τα χρονοδιαγράμματα όμως πλέον είναι πολλά, όσα και τα μέτωπα και οι απαιτήσεις των υπόλοιπων «παιχτών» γίνονται κάθε ώρα όλο και πιο μεγάλες.

Σε κάθε περίπτωση ο χρόνος των επιθέσεων φαίνεται να κινείται αντιστρόφως ανάλογα από τον χρόνο για την απόδοση ευθυνών.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ