ΚΟΣΜΟΣ

Παζάρια Ερντογάν με τα F-16 για την ένταξη της Σουηδίας - Τι είπε για τη Γάζα

Παζάρια Ερντογάν με τα F-16 για την ένταξη της Σουηδίας  - Τι είπε για τη Γάζα
O Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν (ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ) AP Photo/Francisco Seco

Τη μπάλα στις ΗΠΑ για την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ έριξε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μιλώντας στους δημοσιογράφους  στο αεροπλάνο κατά την επιστροφή του από το Κατάρ ενώ φυσικά αναφέρθηκε και στη κατάσταση στη Γάζα.  

Ο Tούρκος πρόεδρος τόνισε πως περιμένει βήματα από το αμερικανικό Κογκρέσο για την πώληση μαχητικών αεριωθουμένων F-16 στην Άγκυρα αφού υπέβαλε προς έγκριση στο τουρκικό κοινοβούλιο νομοσχέδιο για την επικύρωση της ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ.

«Στο θέμα των F-16, είπαμε στους συνομιλητές μας ότι "αν οι ΗΠΑ έχουν ένα Κογκρέσο, έχουμε κι εμείς ένα Κογκρέσο, δηλαδή το κοινοβούλιο μας". Δεν υπάρχει τίποτα να πούμε μέχρι να ληφθεί η τελική απόφαση από το Κοινοβούλιο μας. Ως Πρόεδρος, το παρέπεμψα στο κοινοβούλιο και με ευχαριστήσατε. Έκανα το καθήκον μου, αλλά περιμένω κάτι και από εσάς. Θα πρέπει ταυτόχρονα να περάσετε αυτό το θέμα από το Κογκρέσο σας και ας κάνουμε αυτά τα βήματα μαζί ταυτόχρονα».

Αναφερόμενος στο τουρκικό αίτημα για αγορά ευρωπαϊκών μαχητικών Eurofighter δήλωσε: «Εξάλλου, η άποψη του Ηνωμένου Βασιλείου για το Eurofighter είναι στην πραγματικότητα θετική. Δυστυχώς, υπάρχει ένα πρόβλημα με τη Γερμανία. Ωστόσο το Ηνωμένο Βασίλειο έχει υιοθετήσει μια θετική προσέγγιση προκειμένου να εξαλείψει τις δυσκολίες. Λένε ότι θα συζητήσουν το θέμα με τους Γερμανούς. Σε αυτό το σημείο, δεν είναι ότι δεν έχουμε και άλλες εναλλακτικές λύσεις».

Το μήνυμα στο Ισραήλ

Θα πληρώσουν πολύ, πολύ βαρύ τίμημα εάν οι ισραηλινές μυστικές υπηρεσίες επιχειρήσουν να εξοντώσουν μέλη της Χαμάς σε τουρκικό έδαφος, απείλησε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ερωτηθείς για τις πρόσφατες δηλώσεις του αρχηγού της ισραηλινής υπηρεσίας εσωτερικής ασφαλείας Σιν Μπετ, ότι θα κυνηγήσουν τα στελέχη της οργάνωσης σε χώρες του εξωτερικού, συμπεριλαμβανομένης της Τουρκίας.

«Πρώτα απ' όλα, αυτοί που έβγαλαν αυτή την είδηση προφανώς δεν γνωρίζουν την Τουρκία. Δεν γνωρίζουν τους Τούρκους. Δεν μας γνωρίζουν. Θα πρέπει να γνωρίζουν ότι, αν επιχειρήσουν ένα τέτοιο λάθος, θα πληρώσουν πολύ, πολύ βαρύ τίμημα γι' αυτό», είπε ο Τούρκος πρόεδρος στους δημοσιογράφους που τον συνόδευαν στην πτήση επιστροφής του από το Κατάρ.

«Αν τολμήσουν να κάνουν ένα τέτοιο βήμα εναντίον της Τουρκίας και των Τούρκων, θα καταδικαστούν να πληρώσουν το τίμημα για αυτό με τέτοιο τρόπο που δεν θα μπορέσουν ποτέ ξανά να ορθοποδήσουν», ήταν η προειδοποίηση που απηύθυνε ο Ερντογάν, απειλώντας με «εξαιρετικά σοβαρές» συνέπειες που θα πρέπει να λάβουν υπ' όψη τους όσοι επιχειρήσουν κάτι τέτοιο.

«Δεν είμαστε ένα κράτος που ιδρύθηκε χθες», τόνισε ο τούρκος πρόεδρος υποστηρίζοντας πως «δεν υπάρχει κανείς στον κόσμο που να μην γνωρίζει την απόσταση που έχει διανύσει η Τουρκία τόσο στον τομέα των πληροφοριών όσο και στον τομέα της ασφάλειας».

Ο Ρόνεν Μπαρ, αρχηγός της Σιν Μπετ, σε ηχογραφημένη δήλωσή του, που μεταδόθηκε την περασμένη Κυριακή από το ισραηλινό κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο ΚΑΝ, ανέφερε ότι οι Ισραηλινοί είναι αποφασισμένοι να σκοτώσουν ηγέτες της Χαμάς σε όλο τον κόσμο, «συμπεριλαμβανομένου του Κατάρ, της Τουρκίας και του Λιβάνου».

«Το Υπουργικό Συμβούλιο έθεσε έναν στόχο για εμάς, να εξουδετερώσουμε τη Χαμάς. Και είμαστε αποφασισμένοι να το κάνουμε, αυτό είναι το Μόναχό μας», ακούγεται να λέει ο Μπαρ, σε μία ευθεία αναφορά στην επιχείρηση των ισραηλινών μυστικών υπηρεσιών για την εξόντωση των εμπλεκομένων στην απαγωγή μελών της ισραηλινής αποστολής αθλητών στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Μονάχου το 1972, που έληξε με τον θάνατο 11 Ισραηλινών αθλητών.

Όπως είπε, «θα χρειαστούν μερικά χρόνια, αλλά θα είμαστε εκεί για να το κάνουμε».

Ο Ερντογάν δήλωσε ακόμη πως η δυτική υποστήριξη προς το Ισραήλ, ιδιαίτερα από τις Ηνωμένες Πολιτείες, έχει προκαλέσει την τρέχουσα κατάσταση στην περιοχή και προειδοποίησε το Τελ Αβίβ να μην καταδιώξει μέλη της Χαμάς στην Τουρκία, λέγοντας πως το Ισραήλ θα πληρώσει πολύ βαρύ τίμημα, αν κάνει κάτι τέτοιο.

Αναφερόμενος στα σχέδια που υπάρχουν για τη δημιουργία μιας ζώνης ασφαλείας στη Γάζα όταν τελειώσουν οι μάχες στο θύλακα, τόνισε ότι η Τουρκία τα απορρίπτει, προσθέτοντας πως ένα τέτοιο σχέδιο συνιστά «ασέβεια» προς τους Παλαιστινίους.

Το Reuters μετέδωσε την περασμένη εβδομάδα ότι το Ισραήλ έχει διαβιβάσει σε αρκετά αραβικά κράτη και στην Τουρκία σχέδια για τη ζώνη ασφαλείας.

Ακόμη τόνισε πως το μέλλον της Γάζας μετά τον πόλεμο θα αποφασισθεί από τον παλαιστινιακό λαό και πως το Ισραήλ πρέπει να επιστρέψει τα εδάφη που κατέχει.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ