ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μηνύματα Ερντογάν λίγες ώρες πριν φτάσει στην Αθήνα - «Κυριάκο φίλε μου…»

Μηνύματα Ερντογάν λίγες ώρες πριν φτάσει στην Αθήνα  - «Κυριάκο φίλε μου…»
Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερνοτγάν με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη Turkish Presidency via AP

Μήνυμα φιλίας στέλνει ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν λίγο πριν από την άφιξή του στην Αθήνα και τη συνάντηση με τον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη. Φροντίζει να ξεκαθαρίσει ωστόσο πως σε περίπτωση προσφυγής στη Χάγη, θα θέσει όλα τα ζητήματα, και όχι μόνο αυτό της υφαλοκρηπίδας.

«Κυριάκο φίλε μου, δεν σας απειλούμε εάν δεν μας απειλήσετε» ήταν η χαρακτηριστική αναφορά του Ταγίπ Ερντογάν σε συνέντευξή του στην Καθημερινή, εκιμώντας πως «δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα που δεν μπορούμε να λύσουμε μέσω του διαλόγου, στη βάση αμοιβαίας καλής θέλησης».

Ερωτηθείς σχετικά με την πιθανότητα επίτευξης συμφωνίας για παραπομπή του ζητήματος της υφαλοκρηπίδας σε διεθνές δικαστήριο, ο ίδιος τόνισε ότι «υπάρχουν πολλά αλληλένδετα προβλήματα που πρέπει να λυθούν εκτός από την υφαλοκρηπίδα. Όταν προσφεύγουμε στη Διεθνή Δικαιοσύνη, δεν πρέπει να αφήνουμε κανένα πρόβλημα πίσω».

Ερωτηθείς για τις πρόσφατες δηλώσεις του Τούρκου προέδρου για μια «νέα σελίδα» στις τουρκο-ελληνικές σχέσεις και μια φόρμουλα «win-win» που θα λύσει τις διαφορές, ο ίδιος εξηγεί:

«H Ελλάδα είναι γειτονική μας χώρα και θα παραμένουμε πάντα γείτονες. Μοιραζόμαστε την ίδια γεωγραφία, την ίδια θάλασσα, τον ίδιο αέρα. Είμαστε αλληλένδετοι από το παρελθόν μας, αλλά υπάρχουν πολλά ζητήματα που δεν έχουμε καταφέρει ακόμα να επιλύσουμε. Εξαρτάται από εμάς εάν θα επιτρέψουμε σε αυτά τα προβλήματα να προκαλέσουν εντάσεις και διαφωνίες μεταξύ των κυβερνήσεων και των λαών μας. […] Η Διακήρυξη Φιλικών Σχέσεων και Καλής Γειτονίας που ελπίζουμε να υπογράψουμε στην Αθήνα στις 7 Δεκεμβρίου, θα καταγράψει ξεκάθαρα αυτή την κοινή πρόθεση», τόνισε.

Όσον αφορά τη φράση του «θα έρθουμε ένα βράδυ ξαφνικά», ο ίδιος διευκρινίζει ότι αυτή αφορούσε σε «τρομοκρατικά στοιχεία που απειλούν την ασφάλεια της χώρας μας».

«Καταστρέψαμε και θα καταστρέψουμε τις εστίες της τρομοκρατίας. Αυτή ήταν πάντα η απάντηση που έλαβαν από εμάς όσοι αμφισβητούν την εδαφική μας ακεραιότητα, την ενότητα και ομόνοια, και αυτό δεν θα αλλάξει ούτε από εδώ και στο εξής», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Σχετικά με την τεταμένη σχέση μεταξύ των δύο χωρών που επικρατούσε μέχρι τις αρχές του χρόνου, ο Ερντογάν είπε ότι «από πλευράς μας δεν έχει αλλάξει τίποτα, ποτέ δεν είδαμε την Ελλάδα σαν εχθρό. Η ελληνική πλευρά έχει αναθεωρήσει την οπτική της απέναντί μας κι άρχισε να κατανοεί ότι είμαστε ένα έθνος που δεν θα αρνηθεί ποτέ τη χείρα φιλίας που θα του απλωθεί.[…]

«Στον Μητσοτάκη θα πω: Κυριάκο φίλε μου, δεν απειλούμε αν δεν μας απειλήσετε. Ας ενισχύσουμε την εμπιστοσύνη των δύο χωρών μας. Ας αυξήσουμε τη διμερή συνεργασία σε κάθε τομέα. Είτε πρόκειται για θέματα στο Αιγαίο, είτε για την κοινή καταπολέμηση της παράτυπης μετανάστευσης, είτε για τα συνεχιζόμενα προβλήματα της τουρκικής μειονότητας στην Ελλάδα, δεν υπάρχει πρόβλημα που δεν μπορούμε να λύσουμε μέσω του διαλόγου, στη βάση της αμοιβαίας καλής θέλησης».

Υπάρχουν ευκαιρίες συνεργασίας στη Μεσόγειο

Σε ερώτηση για το αν πιστεύει ότι υπάρχουν ενεργειακά αποθέματα στο ανατολικό Αιγαίο και πώς μπορούν να γίνουν έρευνες, δεδομένων των διαφωνιών για την υφαλοκρηπίδα σημείωσε πως «έχουν γίνει και γίνονται ελπιδοφόρες μελέτες όσον αφορά αυτό το θέμα. Η Μεσόγειος και το Αιγαίο είναι πλούσιες σε φυσικούς πόρους λεκάνες. Στην τρέχουσα διεθνή συγκυρία, η διασφάλιση και η διατήρηση της ενεργειακής ασφάλειας από στρατηγική άποψη έχει καταστεί βασικό ζήτημα. Υπό αυτή την έννοια, ειδικά στη Μεσόγειο υπάρχουν δυνατότητες και ευκαιρίες για συνεργασία. Η αξιολόγηση των δυνατοτήτων μιας τέτοιας συνεργασίας μπορεί να συμβάλει τόσο στην ενεργειακή ασφάλεια των χωρών της περιοχής όσο και στην επίλυση πολιτικών ζητημάτων. Από την άλλη, προσπάθειες πολιτικής εκμετάλλευσης των εν λόγω δυνατοτήτων επιφέρουν επίσης τον κίνδυνο να μην είναι δυνατή η χρήση αυτών των πόρων».

Για την μετατροπή της Αγιάς Σοφιάς σε τζαμί και τη Θεολογική Σχολή της Χάλκης

Σχετικά με τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί, και για τη μη λειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης, ο ίδιος υποστήριξε: «Το καθεστώς του βακουφιού που ανήκει στο Τζαμί Αγία Σοφία Κεμπίρ διατηρείται ακόμη και σήμερα. Η ιδιοκτησία της Αγίας Σοφίας, που ανήκει στο ίδρυμα Φατίχ Σουλτάν Μεχμέτ, χρησιμοποιείται σύμφωνα με τον σκοπό με τον οποίο αφιερώθηκε.

Στην Ιδρυτική Πράξη, εγγυάται ότι η δομική ακεραιότητα του Τζαμιού της Αγίας Σοφίας δεν θα ζημιωθεί τόσο υλικά όσο και πνευματικά και ότι οι εικονογραφίες και πάσης φύσεως στοιχεία τέχνης δεν θα μειωθούν και θα προστατευθούν. Προστατεύουμε αυτόν τον διακεκριμένο ναό με μια σχολαστικότητα και σεβασμό που σπάνια παρατηρείται στην ανθρώπινη ιστορία και δίνουμε τη δυνατότητα σε όλη την ανθρωπότητα να επωφεληθεί υλικά και πνευματικά από αυτό το υπέροχο μνημείο. Τώρα ξεκινήσαμε τις μεγαλύτερες ολιστικές εργασίες συντήρησης, από την εποχή του Μιμάρ Σινάν».

«Όσο για τη Θεολογική Σχολή της Χάλκης, όλα τα ιδιωτικά ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα κρατικοποιήθηκαν το 1971 με απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου. Δεδομένου ότι δεν υπάρχει επίσημο ίδρυμα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στο οποίο μπορεί να μεταφερθεί η Θεολογική Σχολή, δεν είχε νομική υπόσταση και οι δραστηριότητές της έχουν σταματήσει. Στην πραγματικότητα, σήμερα η επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης είναι δυνατή μόνο ως αποτέλεσμα συνολικών νομοθετικών αλλαγών», είπε.

«Ανήκει η Τουρκία στη Δύση;»

Τέλος, ο Ερντογάν κλήθηκε να απαντήσει στο ερώτημα αν η Τουρκία ανήκει στη Δύση, δεδομένης και της έντονης καταδικαστικής στάσης που διατηρεί η χώρα προς το Ισραήλ.

«Η Τουρκία μπήκε στο ΝΑΤΟ μαζί με την Ελλάδα πριν από 71 χρόνια, το κριτήριο για να είσαι δυτικός ή ευρωπαίος δεν είναι η ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Η Τουρκία με τη δημοκρατική της δομή και τις αξίες που υπερασπίζεται, έχει εξαιρετικά ευρύ κοινό έδαφος με τις χώρες-μέλη της Ε.Ε. και του ΝΑΤΟ. Ήμασταν πάντα η φωνή της ευθυδικίας, της δικαιοσύνης και της συνείδησης στις διεθνείς σχέσεις και έτσι πορευόμαστε, ο κύριος στόχος μας είναι να βρισκόμαστε στη σωστή πλευρά της Ιστορίας.

Η αντίδραση της Τουρκίας στην αδικία και την απάνθρωπη μεταχείριση που υφίσταται ο παλαιστινιακός λαός, καθώς και το γεγονός ότι δεν αποφεύγουμε να επικρίνουμε το Ισραήλ για τις ενέργειές του, που παραβιάζουν σαφώς το διεθνές δίκαιο, το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο αποτελούν τη φυσική απαίτηση αυτού του στόχου. Η εκπλήρωση μιας τέτοιας ηθικής υποχρέωσης από την πλευρά της Τουρκίας στο θέμα της Παλαιστίνης δεν μπορεί να θέτει προς αμφισβήτηση το αν ανήκει στη Δύση ή όχι. Στην πραγματικότητα, αντιτιθέμενοι στη γενοκτονία στη Γάζα υπερασπιζόμαστε και τις θεμελιώδεις αξίες της δυτικής κοινωνίας. Η Τουρκία ή οι χώρες που με σκοπιμότητα σιωπούν στα εγκλήματα της Γάζας ανήκουν στη Δύση»;

ΔΗΜΟΦΙΛΗ