ΚΟΣΜΟΣ

Ζαχάροβα: Νόμιμος στόχος τα μαχητικά αεροσκάφη του ΝΑΤΟ που στέλνει στην Ουκρανία

Ζαχάροβα: Νόμιμος στόχος τα μαχητικά αεροσκάφη του ΝΑΤΟ που στέλνει στην Ουκρανία
H Μαρία Ζαχάροβα (ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ) Russian Foreign Ministry Press Service via AP, File

Νόμιμο στόχο θεωρεί η Μόσχα τα μαχητικά αεροσκάφη που παρέχονται στην Ουκρανία από τα κράτη του ΝΑΤΟ, προειδοποιώντας ότι οι κίνδυνοι μιας άμεσης στρατιωτικής σύγκρουσης μεταξύ της Ρωσίας και της συμμαχίας θα αυξηθούν.

Αυτό δήλωσε την Τετάρτη (6/12) η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα.

«Τα μαχητικά αεροσκάφη που εμπλέκονται στη σύγκρουση από την πλευρά του ουκρανικού στρατού θα αποτελέσουν νόμιμο στόχο καταστροφής από όπου και αν πετάξουν», δήλωσε η Ζαχάροβα απευθυνόμενη στις πρώην αναμενόμενες παραδόσεις μαχητικών αεροσκαφών F-16 στην Ουκρανία.


«Οι κίνδυνοι μιας άμεσης στρατιωτικής σύγκρουσης μεταξύ της Ρωσίας και του ΝΑΤΟ μόνο αυξάνονται», ανέφερε η εκπρόσωπος στο κρατικό πρακτορείο ειδήσεων TASS.


Για να προσθέσει: «Η βορειοατλαντική συμμαχία εμπλέκεται όλο και περισσότερο στην ουκρανική σύγκρουση και, στην πραγματικότητα, όπως καταλαβαίνουμε, εμπλέκεται σε υβριδικό πόλεμο εναντίον της χώρας μας με το σύνθημα της διάσωσης της Ουκρανίας».


Η Ουκρανία αναμένει ότι η πρώτη παρτίδα των μαχητικών αεροσκαφών F-16 θα φτάσει στη χώρα την άνοιξη του 2024. Το Κίεβο ελπίζει ότι τα F-16 θα μετατοπίσουν τη δυναμική υπέρ του, αφού η πρόοδος της αντεπίθεσης έχει μείνει στάσιμη τους τελευταίους μήνες.

Αξίζει ότι αν και ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν είχε δηλώσει ότι τα F-16 δεν θα άλλαζαν την κατάσταση στο πεδίο της μάχης, η Μόσχα ενίσχυσε τα δυτικά σύνορά της για να προετοιμαστεί για την άφιξή τους.

Ο υπουργός Άμυνας της Ρωσίας Σεργκέι Σοιγκού δήλωσε: «Το θέμα της μεταφοράς των τακτικών μαχητικών αεροσκαφών F-16 στο Κίεβο έχει περάσει στην πράξη. Η άφιξή τους αναμένεται στο μέλλον. Ως απάντηση σε αυτές τις απειλές, λαμβάνουμε τα κατάλληλα μέτρα και ενισχύουμε τα δυτικά-δυτικά σύνορά μας», όπως αναφέρει το TASS.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ