ΚΟΣΜΟΣ

Λας Βέγκας: Τρεις νεκροί και ένας τραυματίας από τους πυροβολισμούς στην Πανεπιστημιούπολη

Λας Βέγκας: Τρεις νεκροί και ένας τραυματίας από τους πυροβολισμούς στην Πανεπιστημιούπολη
AP Photo/John Locher

Τρεις νεκροί και ένας σοβαρά τραυματίας είναι ο απολογισμός του περιστατικού με πυροβολισμούς που σημειώθηκε την Τετάρτη (6/12) σε πανεπιστημιούπολη στο Λας Βέγκας.

Νεκρός είναι και ο δράστης, ένας 67χρονος καθηγητής κολλεγίου με δεσμούς με κολέγια στη Τζόρτζια και τη Βόρεια Καρολίνα, ενώ δεν είναι σαφές αν υπήρχε κάποια σχέση με το κολέγιο στο οποίο έγινε το περιστατικό.

«Τρεις άνθρωποι απεβίωσαν και άλλος ένας βρίσκεται σε κρίσιμη κατάσταση», εξήγησε η αστυνομία μέσω X (του πρώην Twitter). Ο δράστης είναι επίσης νεκρός», ανακοίνωσε η αστυνομική διεύθυνση της πόλης.

Εκτός από τους τέσσερις τραυματίες άλλα τέσσερα άτομα μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο με συμμπτώματα πανικού.

Όλα άρχισαν όταν ακούστηκαν πυρά χθες το μεσημέρι (τοπική ώρα) στον χώρο όπου βρίσκονται οι εγκαταστάσεις του Πανεπιστημίου της Νεβάδας στο Λας Βέγκας. Η αστυνομία ζήτησε σχεδόν αμέσως να φύγουν εσπευσμένα οι πάντες από την πανεπιστημιούπολη, που βρίσκεται περίπου δυο χιλιόμετρα από την περίφημη «strip», την αρτηρία όπου λειτουργούν αρκετά καζίνο.

Η τραγωδία του 2017

Η νέα τραγωδία ανοίγει ξανά τις πληγές του μακελειού που είχε ζήσει το Λας Βέγκας το 2017, ενός από τα χειρότερα στην ιστορία των ΗΠΑ.

Τότε, ένοπλος με τουφέκια εφόδου τροποποιημένα ώστε να ρίχνουν με ρυθμούς πολυβόλων και μεγάλη ποσότητα πυρομαχικών σκότωσε 58 ανθρώπους και τραυμάτισε εκατοντάδες άλλους ανοίγοντας πυρ από τον 32ο όροφο ξενοδοχείου εναντίον πλήθους που είχε πάει να παρακολουθήσει συναυλία μουσικής κάντρι. Ο δράστης αυτοκτόνησε.

Η χθεσινή νιοστή τραγωδία κάνει ακόμα πιο βαρύ για τις ΗΠΑ το τίμημα που πληρώνουν για την ευρεία διάδοση των όπλων στην επικράτειά τους και την ευκολία με την οποία μπορούν να αποκτούν πρόσβαση σ’ αυτά οι Αμερικανοί. Η χώρα μετράει περισσότερα όπλα (κάπου 400 εκατ.) απ’ ό,τι κατοίκους, ένας ενήλικος στους τρεις έχει στην κατοχή του τουλάχιστον ένα όπλο και σχεδόν ένας στους δύο ζει σε νοικοκυριό με πάνω από ένα όπλο.

Τα επαναλαμβανόμενα βίαια επεισόδια με τη χρήση όπλων «δεν είναι φυσιολογικά, και δεν μπορούμε να τα αφήσουμε να γίνουν κάτι φυσιολογικό», ήταν η αντίδραση του αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν, ο οποίος υπενθύμισε τον τραγικό απολογισμό που δημοσιοποιεί ο εξειδικευμένος ιστότοπος Gun Violence Archive.

«Μόνο αυτή τη χρονιά», η συγκεκριμένη οργάνωση, πηγή αναφοράς στις ΗΠΑ, κατέγραψε πάνω από 600 επιθέσεις με όπλα που είχαν τουλάχιστον τέσσερις νεκρούς ή τραυματίες (mass shootings, κατά τον ορισμό των αμερικανικών αρχών) και κάπου 40.000 θανάτους εξαιτίας όπλων — οι μισοί χαρακτηρίστηκαν αυτοκτονίες.

Ο Αμερικανός πρόεδρος επανέλαβε για ακόμη μια φορά την έκκλησή του να απαγορευτούν τα τουφέκια εφόδου και να τεθούν σε εφαρμογή αληθινά συστηματικοί έλεγχοι του ιστορικού των ανθρώπων που θέλουν να αποκτήσουν όπλο.

Αλλά χωρίς πλειοψηφία στο Κογκρέσο —η Βουλή των Αντιπροσώπων ελέγχεται από τους Ρεπουμπλικάνους— αυτά παραμένουν ευσεβείς πόθοι.

Παρά τις έντονες συναισθηματικές αντιδράσεις που προκαλεί κάθε τέτοια σφαγή, το δικαίωμα της οπλοφορίας, εγγυημένο από το Συντάγμα, παραμένει φλέγον ζήτημα που διχάζει βαθιά προοδευτικούς και συντηρητικούς· οι τελευταίοι επιμένουν να προβάλλουν ολοένα πιο μαξιμαλιστικό όραμα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ