ΚΟΣΜΟΣ

Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Προσβλέπουμε στην ολοκλήρωση της διαδικασίας ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ

Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Προσβλέπουμε στην ολοκλήρωση της διαδικασίας ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ
AP Photo / Luis M. Alvarez

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ χαιρετίζει με ανακοίνωσή του την απόφαση του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να μεταφέρει τα ενταξιακά πρωτόκολλα της Σουηδίας στο Κοινβούλιο για επικύρωση.

Απαντώντας σε ερώτηση της ιστοσελίδας Hellas Journal για τις πρόσφατες δηλώσεις του Τούρκου Προέδρου, ο οποίος υποστήριξε ότι η επικύρωση της ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ θα πρέπει να γίνει συγχρόνως με την έγκριση της πώλησης των μαχητικών F-16, ο εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου σημείωσε ότι οι ΗΠΑ προσβλέπουν «σε μια γρήγορη και θετική ολοκλήρωση αυτής της διαδικασίας (ένταξη της Σουηδίας). Το ΝΑΤΟ είναι πιο σημαντικό από ποτέ».

Τέλος, υπενθύμισε ότι ο Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν έχει ξεκαθαρίσει εδώ και αρκετό καιρό ότι υποστηρίζει τον εκσυγχρονισμό του στόλου των F-16 της Τουρκίας.

Σημειώνεται πως ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μιλώντας στους δημοσιογράφους στο αεροπλάνο κατά την επιστροφή του από το Κατάρ τόνισε πως περιμένει βήματα από το αμερικανικό Κογκρέσο για την πώληση μαχητικών αεριωθουμένων F-16 στην Άγκυρα αφού υπέβαλε προς έγκριση στο τουρκικό κοινοβούλιο νομοσχέδιο για την επικύρωση της ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ.

«Στο θέμα των F-16, είπαμε στους συνομιλητές μας ότι "αν οι ΗΠΑ έχουν ένα Κογκρέσο, έχουμε κι εμείς ένα Κογκρέσο, δηλαδή το κοινοβούλιο μας". Δεν υπάρχει τίποτα να πούμε μέχρι να ληφθεί η τελική απόφαση από το Κοινοβούλιο μας. Ως Πρόεδρος, το παρέπεμψα στο κοινοβούλιο και με ευχαριστήσατε. Έκανα το καθήκον μου, αλλά περιμένω κάτι και από εσάς. Θα πρέπει ταυτόχρονα να περάσετε αυτό το θέμα από το Κογκρέσο σας και ας κάνουμε αυτά τα βήματα μαζί ταυτόχρονα».

Αναφερόμενος στο τουρκικό αίτημα για αγορά ευρωπαϊκών μαχητικών Eurofighter δήλωσε: «Εξάλλου, η άποψη του Ηνωμένου Βασιλείου για το Eurofighter είναι στην πραγματικότητα θετική. Δυστυχώς, υπάρχει ένα πρόβλημα με τη Γερμανία. Ωστόσο το Ηνωμένο Βασίλειο έχει υιοθετήσει μια θετική προσέγγιση προκειμένου να εξαλείψει τις δυσκολίες. Λένε ότι θα συζητήσουν το θέμα με τους Γερμανούς. Σε αυτό το σημείο, δεν είναι ότι δεν έχουμε και άλλες εναλλακτικές λύσεις».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ