ΚΟΣΜΟΣ

CNNi: Προβάδισμα Τραμπ έναντι Μπάιντεν στις πολιτείες κλειδιά Μίσιγκαν και Τζόρτζια

CNNi: Προβάδισμα Τραμπ έναντι Μπάιντεν στις πολιτείες κλειδιά Μίσιγκαν και Τζόρτζια
Κάλπη (ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ) AP Photo/John Froschauer

Ο πρώην πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ έχει το πάνω χέρι έναντι του Τζο Μπάιντεν σε δύο κρίσιμες πολιτείες - το Μίσιγκαν και τη Τζόρτζια - με ευρείες πλειοψηφίες.

Οι δύο πολιτείες έχουν αρνητικές απόψεις για τις επιδόσεις του εν ενεργεία προέδρου σε ό,τι αφορά την απόδοσή του στο ρόλο αλλά και την οξύτητα του, σύμφωνα με νέες δημοσκοπήσεις του CNNi που διεξήχθησαν από την SSRS.

Στη Τζόρτζια, μια πολιτεία που ο Μπάιντεν κέρδισε με πολύ μικρή διαφορά το 2020, οι εγγεγραμμένοι ψηφοφόροι δηλώνουν ότι προτιμούν τον Τραμπ (49%) από τον Μπάιντεν (44%) για την προεδρία σε μια αμφίδρομη υποθετική αναμέτρηση. Στο Μίσιγκαν, το οποίο ο Μπάιντεν κέρδισε με μεγαλύτερη διαφορά, ο Τραμπ έχει υποστήριξη 50% έναντι 40% του Μπάιντεν, με το 10% να δηλώνει ότι δεν θα υποστήριζε κανέναν από τους δύο υποψηφίους ακόμη και μετά από ερώτηση προς τα πού γέρνει η πλάστιγγα.

Τόσο στο Μίσιγκαν όσο και στη Τζόρτζια, το ποσοστό των ψηφοφόρων που δηλώνουν ότι δεν θα υποστήριζαν κανέναν από τους δύο υποψηφίους είναι τουλάχιστον τόσο μεγάλο όσο και η διαφορά μεταξύ Μπάιντεν και Τραμπ. Οι δύο πιο πρόσφατοι ένοικοι του Λευκού Οίκου φαίνεται να είναι οι πιθανότεροι υποψήφιοι στα κόμματά τους στις προεδρικές εκλογές του επόμενου έτους, με τους αντιπάλους του Μπάιντεν στο στρατόπεδο των Δημορκατικών να μην κερδίζουν έδαφος στις δημοσκοπήσεις για τις και τον Τραμπ να προηγείται κατά πολύ των αντιπάλων του από το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα σε όλες σχεδόν τις δημοσκοπήσεις -συμπεριλαμβανομένων και αυτών των ερευνών- σχετικά με την κούρσα για το χρίσμα.

Η διαφορά του Τραμπ έναντι του Μπάιντεν στην υποθετική αναμέτρηση ενισχύεται σημαντικά από την υποστήριξη των ψηφοφόρων που δηλώνουν ότι δεν ψήφισαν το 2020, με τους ψηφοφόρους αυτούς να κερδίζουν τον Τραμπ κατά 26 μονάδες στη Τζόρτζια και κατά 40 μονάδες στο Μίσιγκαν. Όσοι δηλώνουν ότι ψήφισαν το 2020 λένε ότι στήριξαν τον Μπάιντεν έναντι του Τραμπ σε εκείνες τις εκλογές, αλλά από τώρα γέρνουν υπέρ του Τραμπ για το 2024 και στις δύο πολιτείες, με τον Μπάιντεν να κρατά λιγότερους από τους υποστηρικτές του 2020 από ό,τι ο Τραμπ.

Οι αριθμοί των δημοσκοποήσεων υποδηλώνουν πιθανές προκλήσεις και για τους δύο υποψηφίους στη μακρά προεκλογική εκστρατεία που θα ακολουθήσει. Οι δυσκολίες του Μπάιντεν και στις δύο πολιτείες είναι εμφανείς στις εντυπώσεις των ψηφοφόρων για την απόδοσή του ως προέδρου, καθώς και στις απόψεις τους για το πώς οι πολιτικές του θέσεις, η ικανότητά του να κατανοεί τα προβλήματά τους, η αντοχή και η οξυδέρκειά του δεν ανταποκρίνονται στην εικόνα που έχουν για έναν ιδανικό πρόεδρο.

Συνολικά, μόλις το 35% στο Μίσιγκαν και το 39% στη Τζόρτζια εγκρίνουν την απόδοση του Μπάιντεν ως προέδρου, σύμφωνα με τις έρευνες, και οι πλειοψηφίες και στις δύο πολιτείες λένε ότι οι πολιτικές του έχουν επιδεινώσει τις οικονομικές συνθήκες στη χώρα (54% στη Τζόρτζια, 56% στο Μίσιγκαν).

CNN Polls: Trump leads Biden in Michigan and Georgia as broad majorities hold negative views of the current president

By Jennifer Agiesta and Ariel Edwards-Levy, CNN

ΔΗΜΟΦΙΛΗ