ΚΟΣΜΟΣ

Τουρκία: Επιθέσεις σε δημοσιογράφους καταγγέλουν οι Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα

Τουρκία: Επιθέσεις σε δημοσιογράφους καταγγέλουν οι Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα

H οργάνωση Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα «καταδίκασαν απερίφραστα» τις «επιθέσεις που διαπράχθηκαν» εναντίον μέσων μαζικής ενημέρωσης και δημοσιογράφων κατά τη διάρκεια της απόπειρας του στρατιωτικού πραξικοπήματος στην Τουρκία, όπου ένας φωτορεπόρτερ έχασε την ζωή του αφού τον πυροβόλησαν στρατιώτες των πραξικοπηματιών

Σύμφωνα με τη μη κυβερνητική οργάνωση προάσπισης της ελευθερίας του Τύπου, ο Μουσταφά Τζαμπάζ, φωτορεπόρτερ της εφημερίδας Yeni Safaz δολοφονήθηκε «αφού απηύθυνε κάλεσμα για κινητοποίηση εναντίον των πραξικοπηματιών στους ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης».

Σε άλλους δύο Τούρκους δημοσιογράφους «επιτέθηκαν με μανία διαδηλωτές που πρόσκεινταν στην τουρκική κυβέρνηση κι αντιμετώπιζαν με καχυποψία τα κεμαλικά μέσα» στα οποία εργάζονταν, σύμφωνα με την ΜΚΟ.

Ο ένας εξ αυτών «κατήγγειλε ότι παραλίγο να τον πετάξουν στην θάλασσα από μια γέφυρα».

Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Μπιναλί Γιλντιρίμ ζήτησε συγγνώμη για αυτά τα περιστατικά «που προκάλεσαν το στρες και τα έντονα συναισθήματα» των διαδηλωτών, επισήμαναν οι Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα.

Η ΜΚΟ σημείωσε επίσης ότι ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και οι υποστηρικτές του, «που συνήθως είναι πολύ επικριτικοί προς τους ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης, τους χρησιμοποίησαν αποκλειστικά» για να ανακτήσουν τον έλεγχο της κατάστασης.

«Είναι καιρός οι αρχές να αναλάβουν δράση» υπέρ της «προσήλωσης στις δημοκρατικές αξίες» που προτάσσουν τα ΜΜΕ «και να σταματήσουν να αντιμετωπίζουν τις επικριτικές φωνές ως φωνές προδοτών και τρομοκρατών» καταλήγει η οργάνωση.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ