ΚΟΣΜΟΣ

Βουτιά του υδράργυρου στην Κίνα: Φτάνει τους μείον 40 - Περιορισμοί στις μετακινήσεις

Βουτιά του υδράργυρου στην Κίνα: Φτάνει τους μείον 40 - Περιορισμοί στις μετακινήσεις
Πολικές θερμοκρασίες στην Κίνα AP Photo/Ng Han Guan

Πολικό ψύχος επικρατεί στην Κίνα με τις θερμοκρασίες να είναι κάτω του μηδενός στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας, με αποτέλεσμα οι αρχές να περιορίζουν τις μετακινήσεις σε αυτοκινητοδρόμους σε αρκετές επαρχίες μετά τη σύγκρουση οχημάτων λόγω πάγου.

Οι θερμοκρασίες θα υποχωρήσουν κάτω από τους -40 βαθμούς Κελσίου σε τμήμα της βορειοανατολικής επαρχίας Χεϊλονγκτζιάνγκ και στην περιοχή Σιντζιάνγκ στα βορειοδυτικά, παράλληλα με την Εσωτερική Μογγολία και τις περιφέρειες Γκανσού και Τσινγκχάι, σύμφωνα με τις προβλέψεις της εθνικής μετεωρολογικής υπηρεσίας της χώρας.

Το κύμα ψύχους που ξεκίνησε στις αρχές αυτής της εβδομάδας σαρώνει στη χώρα από τον βορρά προς τον νότο και αναμένεται να παρασύρει τις θερμοκρασίες χαμηλότερα κατά το σαββατοκύριακο παρόλο που η μετεωρολογική υπηρεσία δηλώνει ότι θα υπάρξει ύφεση στις βροχοπτώσεις και τις χιονοπτώσεις.

Στις αρχές της επόμενης εβδομάδας, είναι πιθανόν να καταρριφθεί το ρεκόρ του Ιανουαρίου του 1980 των μείον 47,9° Κελσίου στην πόλη Τιτσούν στην Χεϊλονγκτζιάνγκ. Στην επαρχία Χενάν, οι χιονοπτώσεις και οι παγωμένοι δρόμοι μαζί με την πυκνή ομίχλη προκάλεσαν πολλά ατυχήματα σε πολλούς αυτοκινητοδρόμους, οδηγώντας τις αρχές στη λήψη μέτρων ελέγχου της κίνησης.

«Παγώνουν» και οι μετακινήσεις

Οι αρχές για την κυκλοφορία στην επαρχία Νινγκσιά δήλωσαν ότι κάποιοι από τους αυτοκινητοδρόμους δεν είναι πλέον ασφαλείς και επέβαλαν προσωρινά μέτρα για τις μετακινήσεις λόγω των χιονοπτώσεων. Και στη γειτονική Γκανσού έκλεισαν κάποιοι αυτοκινητόδρομοι ενώ ανεστάλησαν ορισμένα δρομολόγια τρένων, σύμφωνα με κρατικά μέσα ενημέρωσης.

Στη Σανγκάη ανεστάλησαν προσωρινά τα δρομολόγια πλοίων και κάποιων λεωφορείων, με την οικονομική μητρόπολη να εκδίδει την πρώτη προειδοποίηση για κύμα ψύχους φέτος καθώς οι ψυχρές αέριες μάζες από τον βορρά αναμένεται να οδηγήσουν τις θερμοκρασίες ακόμα και στους μείον έξι βαθμούς Κελσίου αυτό το σαββατοκύριακο.

Στα νοτιοδυτικά, λόγω του χιονιού, του πάγου και της χαμηλής ορατότητας έκλεισαν τμήματα πολλών εθνικών και επαρχιακών οδών σε πόλεις της περιφέρειας του Θιβέτ.

Την επόμενη εβδομάδα, ψυχρές αέριες μάζες θα συνεχίζουν να επηρεάζουν τη χώρα, διατηρώντας τις θερμοκρασίες σε χαμηλά επίπεδα στις κεντρικές και ανατολικές περιοχές. Οι μετεωρολόγοι δηλώνουν ότι το μεγαλύτερο μέρος της χώρας θα έχει χαμηλότερες από τις συνηθισμένες θερμοκρασίες τις επόμενες δέκα ημέρες.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ