ΚΟΣΜΟΣ

Γιατί είναι δύσκολο να ενταχθεί η Ουκρανία στην ΕΕ - Κερδισμένος ο Όρμπαν από τα παζάρια

Γιατί είναι δύσκολο να ενταχθεί η Ουκρανία στην ΕΕ - Κερδισμένος ο Όρμπαν από τα παζάρια
Με την Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες να έχει ουσιαστικά ένα και βασικό θέμα, αυτό της Ουκρανίας, ο Βίκτορ Όρμπαν απαίτησε ουσιαστικά 200 δισεκατομμύρια ευρώ για να βάλει την υπογραφή του. AP photo

Με την Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες να έχει ουσιαστικά ένα και βασικό θέμα, αυτό της Ουκρανίας, ο Βίκτορ Όρμπαν απαίτησε ουσιαστικά 200 δισεκατομμύρια ευρώ για να βάλει την υπογραφή του.

Η Σύνοδος Κορυφής στις Βρυξέλλες αυτή την φορά ήταν εξόχως σημαντική για μία χώρα στα Ανατολικά της Ευρώπης, την Ουκρανία. Η αλήθεια είναι και οι ΜολδαβίαΓεωργία είχαν μεγάλο ενδιαφέρον, αλλά για το Κίεβο που επί σχεδόν δύο χρόνια μάχεται ενάντια στις στρατιές του Βλαντιμίρ Πούτιν, μία ανακοίνωση απόλυτης στήριξης της ευρωπαϊκής προοπτικής της Ουκρανίας θα ήταν μία νίκη μετά από μεγάλο χρονικό διάστημα. Τις βουλές των 26 μελών καθόλου δεν υπολόγισε ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Βίκτορ Όρμπαν, ο οποίος για να μην τον αδικούμε δεν κρύφτηκε ούτε αυτή την φορά

Κατά την άφιξή του στο Κοινοβούλιο ο Πρωθυπουργός της Ουγγαρίας ξεκαθάρισε πως κατά τη γνώμη του η Ουκρανία δεν είναι έτοιμη να γίνει μέλος της ΕΕ και πως ο ίδιος δεν θα στήριζε το άνοιγμα των ενταξιακών διαπραγματεύσεων. Μετά από 8 ώρες και ανυποχώρητη στάση, τη λύση φέρεται να έδωσε ο Γερμανός Καγκελάριος Όλαφ Σολτς ο οποίος επέλεξε να εφαρμόσει το σχέδιο που και στα νιάτα του σε νεολαία στο Πανεπιστήμιο είχε επιστρατεύσει. Έστειλε τον Όρμπαν για «καφέ» και οι 26 πέρασαν αυτό που ήθελαν… Αυτή όμως είναι η μία όψη της ιστορίας που και πάλι δεν περιποιεί τιμή, ούτε για την διαδικασία, ούτε για όσους συμμετείχαν σε αυτή.

Με 10 δισ. έφυγε από τις Βρυξέλλες ο Όρμπαν - Τι άλλο ζητάει

Ο Όρμπαν μπορεί να βγήκε από την αίθουσα και να αρκέστηκε σε δηλώσεις εναντίωσης μετά τις υπογραφές στο κείμενο για την Ουκρανία, αλλά πριν από αυτό έβαλε στα ταμεία της χώρας του ή αν προτιμάτε στις δικές του αποσκευές κάτι περισσότερο από 10 δισεκατομμύρια ευρώ τα οποία η ΕΕ είχε παγώσει από το πακέτο παροχών του 2023 προς τη Βουδαπέστη Ο Ούγγρος Πρωθυπουργός δεν έμεινε μάλιστα εκεί. Ζήτησε για αρχή τα περισσότερα από 20 δισ. που επίσης παραμένουν στον «πάγο» και μαζί με αυτά διαβεβαιώσεις πως τα περίπου 140 δισεκατομμύρια που έχει λαμβάνειν η Ουγγαρία για το νέο έτος, δεν θα μπλοκαριστούν για τους ίδιους λόγους.

Τέτοιες διαβεβαιώσεις δεν έλαβε, καθώς είναι το λιγότερο ακραίο να εκβιάζει μία χώρα όπως η Ουγγαρία τα υπόλοιπα 26 κράτη μέλη και για αυτό και μπλόκαρε ή καλύτερα, μετέθεσε για την επόμενη φορά (στα τέλη Ιανουαρίου) την έγκριση για τα 50 δισ. ευρώ που έχουν προβλεφθεί ως βοήθεια και στήριξη προς το Κίεβο.

75 ευκαιρίες να μπλοκαριστεί η διαδικασία από τον Όρμπαν

Από την συγκεκριμένη κατάσταση ο Όρμπαν φαίνεται πως βγαίνει πολλαπλά κερδισμένος καθώς τόσο στο εσωτερικό όσο και στη στενότατη σύμμαχο Ρωσία έχει κάτι να δώσει ως κέρδος από τις «μάχες», όπως αρέσκεται να τις χαρακτηρίζει, με την Ευρώπη. Είναι μάλιστα τέτοια η κίνηση και ο αντίκτυπος των όσων έκανε ο Πρωθυπουργός της Ουγγαρίας, που ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου σε τοποθέτησή του την Παρασκευή τον χαρακτήρισε τον μοναδικό λογικό Ευρωπαίο.

Ο Όρμπαν έχει δικαίωμα στο βέτο όπως άλλωστε και κάθε άλλο μέλος και ειδικά για την Ουκρανία θα το ασκήσει όποτε και όπως πιστεύει… Μετά τα γεγονότα της Πέμπτης άλλωστε κανένας δεν θα πρέπει να αμφιβάλλει. Για να είμαστε απόλυτα ακριβείς ο Πρωθυπουργός της Ουγγαρίας θα έχει την ευκαιρία να μπλοκάρει την διαδικασία ένταξης της Ουκρανίας ή την ενίσχυσή της οικονομικά από την Ένωση τουλάχιστον 75 φορές.

Δύσκολο να επαναληφθεί το «κόλπο» Σολτς

Το «κόλπο» Σολτς επίσης είναι εξαιρετικά δύσκολο να επαναληφθεί ακόμη και ως φάρσα γιατί θα αποτελεί την πιο τρανή απόδειξη πως έχει έρθει η στιγμή να αλλάξουν – μεταρρυθμιστούν δομικά στοιχεία της Ένωσης, όπως τα ψηφίσματα με απόλυτη πλειοψηφία κάτι που η αλήθεια είναι πως αποτελεί πάγιο γαλλικό αίτημα τα τελευταία τουλάχιστον τέσσερα χρόνια.

Πηγές από τις Βρυξέλλες σημειώνουν πως ακόμη κι αν ο Όρμπαν λάβει και τα χρήματα του 2024 προκαταβολικά και πάλι δεν θα διστάσει να «παίξει» το παιχνίδι της Μόσχας εντός της Ένωσης.

Χωρίς ουσία η ευρωπαϊκή «νίκη» των Ουκρανών

Για το Κίεβο η ανακοίνωση από το στόμα του Σαρλ Μισέλ είναι μία νίκη, αλλά χωρίς καμία απολύτως ουσία. Επικοινωνιακά τα φώτα έκλεψε η Βουδαπέστη και όχι το γεγονός το ίδιο. Οι 26 πρέπει να αποφασίσουν εάν τελικά είναι Ενωμένη πραγματικά μία Ευρώπη στην οποία ένας άνθρωπος – πολιτικός όπως ο Όρμπαν μπορεί να χρησιμοποιεί τα εργαλεία που θεμελιώθηκαν για την προστασία της ισονομίας και της Δημοκρατίας για τους ακριβώς αντίθετους σκοπούς. Οι δηλώσεις του Γάλλου Προέδρου Εμανουέλ Μακρόν, προμηνύουν ένταση και ίσως και εξελίξεις που κανένας δεν μπορεί σήμερα να προδικάσει με την εκκίνηση του 2024.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ