ΚΟΣΜΟΣ

Γάζα: Το Ισραήλ ανακοίνωσε πως εισέρχεται βοήθεια από το σημείο διέλευσης Κερέμ Σαλόμ

Γάζα: Το Ισραήλ ανακοίνωσε πως εισέρχεται βοήθεια από το σημείο διέλευσης Κερέμ Σαλόμ
Φορτηγά που μεταφέρουν ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα AP Photo / Hatem Ali

Για πρώτη φορά μετά την 7η Οκτωβρίου άνοιξε σήμερα το συνοριακό πέρασμα Κερέμ Σαλόμ ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Γάζαγια φορτηγά που μεταφέρουν βοήθεια για πρώτη φορά από το ξέσπασμα του πολέμου, δήλωσε εκπρόσωπος από το γραφείο του Ισραηλινού πρωθυπουργού.

Το σημείο διέλευσης είχε κλείσει για φορτηγά που μεταφέρουν βοήθεια μετά την πολυαίμακτη επίθεση μαχητών της παλαιστινιακής οργάνωσης Χαμάς σε κοινότητες του νότιου Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου. Το Ισραήλ συμφώνησε την περασμένη εβδομάδα να ξανανοίξει το σημείο διέλευσης για φορτηγά που μεταφέρουν βοήθεια.

Λόγω των ισραηλινών βομβαρδισμών μεγάλο μέρος του παλαιστινιακού θύλακα έχει μετατραπεί σε συντρίμμια και ο ΟΗΕ υπολογίζει ότι περίπου 1,9 εκατομμύριο κάτοικοι της Γάζας έχουν εκτοπιστεί από τον πόλεμο.

Αυτήν την εβδομάδα, ο ΟΗΕ προειδοποίησε ότι η πείνα και η απελπισία ωθεί τους κατοίκους στην αρπαγή της ανθρωπιστικής βοήθειας, κάτι το οποίο εγκυμονεί τον κίνδυνο να οδηγήσει σε κατάρρευση της δημόσιας τάξης.

«Δεν θα εκπλαγώ αν ο κόσμος αρχίσει να πεθαίνει από την πείνα ή από έναν συνδυασμό πείνας, ασθενειών και αδύναμου ανοσοποιητικού συστήματος», δήλωσε ο Φιλίπ Λαζαρινί, διευθυντής της υπηρεσίας του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες (OCHA).

Η υπηρεσία του γνωστοποίησε επίσης παρατεταμένη διακοπή επικοινωνίας στη Γάζα από την Πέμπτη το βράδυ, η οποία συνεχίστηκε στη διάρκεια των τελευταίων 48 ωρών.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ