ΚΟΣΜΟΣ

Στη «γραμμή» της ΕΕ και η Βουλγαρία: Εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο από τον Μάρτιο

Στη «γραμμή» της ΕΕ και η Βουλγαρία: Εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο από τον Μάρτιο
Η Βουλγαρία διαθέτει στο έδαφός της ένα διυλιστήριο του ρωσικού πετρελαϊκού κολοσσού Loukoïl, το μεγαλύτερο των Βαλκανίων. AP Photo/Valentina Petrova

Συνεχίζει τις προσπάθειες απεμπλοκής από τη Μόσχα η Σόφια. Με νέα απόφαση θα επιβάλλει από τον Μάρτιο το ευρωπαϊκό εμπάργκο για το ρωσικό πετρέλαιο που μεταφέρεται διά θαλάσσης, παραιτούμενη πλέον από την εξαίρεση της οποίας επωφελείτο, σύμφωνα με κείμενο που υιοθέτησε σήμερα το βουλγαρικό κοινοβούλιο.

Η ΕΕ επέβαλε κυρώσεις τον Δεκέμβριο του 2022 προκειμένου να μειώσει κατά περίπου 90% τις εισαγωγές ρωσικού αργού από τους «27» ώστε να σταματήσει η χρηματοδότηση του πολέμου που διεξάγει η Μόσχα στην Ουκρανία.

Εξαρτώμενη σε μεγάλο βαθμό από τη ρωσική ενέργεια, η Βουλγαρία είχε λάβει τότε μια εξαίρεση η οποία επρόκειτο να εκπνεύσει τον Δεκέμβριο του 2024.

Η Βουλγαρία διαθέτει στο έδαφός της ένα διυλιστήριο του ρωσικού πετρελαϊκού κολοσσού Loukoïl, το μεγαλύτερο των Βαλκανίων.

Όμως το κοινοβούλιο αποφάσισε την πρόωρη διακοπή «προκειμένου να στερήσει τη Loukoïl και μέσω αυτής το Κρεμλίνο από νέα κέρδη που ενδεχομένως να τροφοδοτούν την επίθεση που διεξάγεται στην Ουκρανία», γράφουν οι συντάκτες της τροπολογίας.

Το κείμενο υιοθετήθηκε από 131 βουλευτές, με τους σοσιαλιστές και τους υπερεθνικιστές προσκείμενους στο Κρεμλίνο να μποϊκοτάρουν την ψηφοφορία, ορισμένοι βουλευτές απέκλεισαν ακόμη και την πρόσβαση στο βήμα εν μέσω τεταμένου κλίματος.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις, που αναφέρονται στη νομοθεσία «οι δραστηριότητες της Loukoïl στη Βουλγαρία τής απέφεραν 3 δισεκατομμύρια δολάρια από την έναρξη της ρωσικής εισβολής».

Η εταιρία επομένως δεν θα μπορεί πλέον να εισάγει ρωσικό αργό από τον Μάρτιο για το εργοστάσιό της που βρίσκεται στο Μπουργκάς, στη Μαύρη Θάλασσα, και θα πρέπει να στραφεί προς άλλες πηγές εφοδιασμού.

Ή μήπως να αποχωριστεί το διυλιστήριο -- μια επιλογή που συζητήθηκε στις αρχές Δεκεμβρίου απέναντι στα «μεροληπτικά» όπως κρίθηκαν μέτρα που έλαβε σε βάρος του η φιλοευρωπαϊκή κυβέρνηση στη Σόφια.

Κατά την τελευταία 20ετία, η Loukoïl είχε σχεδόν το μονοπώλιο, καθώς διέθετε ένα δίκτυο αποτελούμενο από εννέα αποθήκες πετρελαίου και 220 πρατήρια βενζίνης.

Η Βουλγαρία μπορεί να δυσκολευτεί να προμηθευτεί αργό όταν τελειώσει η εξαίρεση, σύμφωνα με τους ειδικούς που επικαλούνται την απουσία κατάλληλων λιμενικών υποδομών και τη συμφόρηση των Στενών του Βοσπόρου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ