ΑΓΟΡΕΣ

Απώλειες στο πετρέλαιο – Πτώση κάτω από τα 70 δολάρια

Απώλειες στο πετρέλαιο – Πτώση κάτω από τα 70 δολάρια
AP Photo/Hussein Malla

Συνεχίζεται η πτώση στο πετρέλαιο για πέμπτη συνεχόμενη συνεδρίαση, με την τιμή του αμερικανικού αργού να υποχωρεί στις 6/12 κάτω από τα 70 δολάρια το βαρέλι, σηματοδοτώντας το μεγαλύτερο πτωτικό σερί για το καύσιμο από τον Φεβρουάριο, σύμφωνα με τα στοιχεία του Dow Jones Market Data.

Οι τιμές του πετρελαίου βρίσκονται υπό πίεση από την προηγούμενη Πέμπτη, καθώς η ανακοίνωση του OPEC+ για πρόσθετες περικοπές στην παραγωγή πετρελαίου, δεν φαίνεται να έπεισε τους επενδυτές, που ανησυχούν όλο και περισσότερο πως η επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας θα πλήξει σοβαρά τη ζήτηση το επόμενο έτος.

Υπενθυμίζεται ότι ο OPEC+ αποφάσισε την προηγούμενη εβδομάδα να προχωρήσει σε νέες εθελοντικές περικοπές συνολικού ύψους περίπου 2,2 εκατ. βαρελιών την ημέρα το πρώτο τρίμηνο του επόμενου έτους, στις οποίες συμπεριλαμβάνονται η εθελοντική μείωση από τη Σαουδική Αραβία της παραγωγής της κατά 1 εκατ. βαρέλια την ημέρα αλλά και η μείωση των εξαγωγών της Ρωσίας κατά 300.000 βαρέλια την ημέρα.

Παρότι ο υπουργός Ενέργειας της Σαουδικής Αραβίας προειδοποίησε τη Δευτέρα ότι οι περικοπές του OPEC+ μπορεί να συνεχιστούν και μετά το α' τρίμηνο του 2024, αν χρειαστεί, η αγορά παραμένει επιφυλακτική όσον αφορά την αποτελεσματικότητα των περικοπών, ενώ εκφράζονται και αμφιβολίες για το κατά πόσο τα μέλη του καρτέλ θα συμμορφωθούν με την απόφαση, δεδομένου του εθελοντικού χαρακτήρα των περικοπών.

Τις ανησυχίες των επενδυτών για τη ζήτηση ενέτεινε την Τετάρτη η απόφαση της Σαουδικής Αραβίας να μειώσει τις επίσημες τιμές πώλησης για τις παραγγελίες του Ιανουαρίου προς τις αγορές της Ασίας, για πρώτη φορά σε επτά μήνες, κίνηση που ερμηνεύεται ότι εξασθένιση της ζήτησης.

Πρόσθετες πιέσεις στις τιμές του πετρελαίου άσκησε και η έκθεση του Οργανισμού Πληροφοριών Ενέργειας που δημοσιεύθηκε σήμερα και αποκάλυψε ότι τα αποθέματα βενζίνης στις ΗΠΑ αυξήθηκαν την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε την 1η Δεκεμβρίου κατά 5,4 εκατ. βαρέλια και τα αποθέματα των διυλισμένων προϊόντων κατά 1,3 εκατ. βαρέλια.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ