ΚΟΣΜΟΣ

«Παρίσι 2024»: Αδεια στάδια λόγω ακριβών εισιτηρίων βλέπει ο Σεμπάστιαν Κόε

«Παρίσι 2024»: Αδεια στάδια λόγω ακριβών εισιτηρίων βλέπει ο Σεμπάστιαν Κόε
AP Photo/Gregorio Borgia

Τον κώδωνα του κινδύνου για άδεια στάδια στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2024 στο Παρίσι κρούει ο  πρόεδρος του Παγκόσμιου Οργανισμού Στίβου.

Σύμφωνα με τον Guardian, ο Σεμπάστιαν Κόε εξέφρασε την ανησυχία του για τις τιμές των εισιτηρίων για τους επερχόμενους Ολυμπιακούς Αγώνες, προειδοποιώντας ότι αυτή η τακτική αποκλείει τους πραγματικούς φιλάθλους και θα οδηγήσουν σε άδειες θέσεις.

Όπως μεταδίδει η ΕΡΤ, ο Κόε, ο οποίος διηύθυνε τους Αγώνες του Λονδίνου το 2012, με μια ασυνήθιστα αιχμηρή παρέμβαση, , δήλωσε ότι μίλησε με τους διοργανωτές του Παρισιού για να τονίσει ότι «τα γεμάτα στάδια είναι απολύτως απαραίτητη προϋπόθεση» για το μεγαλύτερο ολυμπιακό άθλημα, τον Στίβο.

Αρκετά εισιτήρια παραμένουν προς πώληση για τον στίβο στο Stade de France των 80.000 θέσεων το επόμενο καλοκαίρι, με τιμές που φτάνουν τα 990 ευρώ για θέσεις «πρώτης κατηγορίας κατά τη διάρκεια των βραδινών αγωνισμάτων και 690 ευρώ, 385 ευρώ, 195 ευρώ ή 85 ευρώ για εισιτήρια κατηγορίας Α-Δ.

Ο Κόε, μιλώντας σε Βρετανούς δημοσιογράφους, κατέστησε σαφή την ανησυχία του. «Αυτές θα είναι οι ακριβότερες τιμές εισιτηρίων σε στίβο που έχουμε δει σε Ολυμπιακούς Αγώνες», είπε. «Ζητήσαμε μια ισορροπία. Το πιο σημαντικό στοιχείο εδώ είναι ότι θέλεις οπαδούς στο στάδιο, θέλεις οπαδούς με σε προσιτές τιμές».

Ερωτηθείς αν αισθάνεται ότι οι τιμές για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2024 αποτελούν ανησυχία, ο Κόε επιβεβαίωσε ότι ναι, προτού παραλληλίσει το γεγονός με τα sold-out πλήθη που απολάμβανε ο στίβος στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα της Βουδαπέστης το περασμένο καλοκαίρι.

«Έχουμε επισημάνει ότι αυτές οι τιμές δεν είναι φυσιολογικές. Στη Βουδαπέστη, είχαμε πολύ προσιτά εισιτήρια. Πάντα θα υπάρχουν premium εισιτήρια, αλλά είναι σημαντικό τα στάδια μας να είναι γεμάτα από ανθρώπους που αγαπούν το άθλημά μας, όχι από ανθρώπους που έχουν την οικονομική δυνατότητα να πάνε σε Ολυμπιακούς Αγώνες».

«Το άθλημά μας δεν έχει την πολυτέλεια να φαίνεται περιθωριακό στα μεγάλα πρωταθλήματα. Είναι πραγματικά απαράδεκτο. Και δεν θέλω ο κόσμος να πιστεύει ότι η Βουδαπέστη ήταν μια μοναδική περίπτωση. Αυτό δεν είναι μεμονωμένο. Δεν είναι μια εξαίρεση. Αυτό είναι το νέο πρότυπο. Και τα γεμάτα γήπεδα είναι απολύτως απαραίτητη προϋπόθεση».

Παρόμοια συναισθήματα σχετικά με τις τιμές μοιράστηκαν νωρίτερα φέτος η Γαλλίδα τζουντόκα Amandine Buchard, η οποία προειδοποίησε ότι η οικογένειά της θα πρέπει «να πάρει τραπεζικό δάνειο για να έχει την ευκαιρία να έρθει να μας δει», καθώς και ο δρομέας μεσαίων αποστάσεων Jimmy Gressier, ο οποίος ζήτησε: «Πώς μπορούμε να βάζουμε τόσο υψηλές τιμές για το άθλημά μας;»

ΔΗΜΟΦΙΛΗ