ΚΟΣΜΟΣ

«Χαίρομαι που είμαι σπίτι για τα Χριστούγεννα» - Η πρώτη δήλωση του 17χρονου που βρέθηκε στη Γαλλία

«Χαίρομαι που είμαι σπίτι για τα Χριστούγεννα» - Η πρώτη δήλωση του 17χρονου που βρέθηκε στη Γαλλία
O Άλεξ Greater Manchester Police via AP

Την πρώτη του δήλωση στους δημοσιογράφους μετά την επιστροφή του στο Ηνωμένο Βασίλειο έκανε ο 17χρονος  Άλεξ Μπάτι  ο έφηβος που βρέθηκε στη Γαλλία έξι χρόνια μετά την εξαφάνισή του από την Ισπανία. 

«Χαίρομαι που είμαι σπίτι για τα Χριστούγεννα», δήλωσε τη Δευτέρα (18/12).

Ο έφηβος έφτασε στο Όλνταμ του Μάντσεστερ το βράδυ του Σαββάτου (16/12), μετά από μια περιπέτεια χρόνων αφού βρέθηκε να περπατάει στην άκρη του δρόμου από έναν Γάλλο οδηγό που τον έφερε στις αρχές.

Συνάντησε, όπως αναφέρει ο Independent τον θετό παππού του του στο αεροδρόμιο της Τουλούζης το Σάββατο πριν επιβιβαστεί σε πτήση επιστροφής στο Ηνωμένο Βασίλειο για να επανενωθεί με την οικογένειά του

Πίσω από την εξαφάνισή του οι Αρχές πιστεύουν ότι είναι η μητέρα του, η οποία δεν είχε δικαιώματα γονικής μέριμνας, και ο παππούς του, όταν η τριάδα πήγε διακοπές στην Ισπανία το 2017.

Γάλλοι εισαγγελείς, οι οποίοι μίλησαν με τον 17χρονο έφηβο, δήλωσαν ότι ζούσε νομαδικό τρόπο ζωής με τη μητέρα και τον παππού του και μετακινούνταν από τόπο σε τόπο στην Ισπανία, το Μαρόκο και τη Γαλλία.

Οι ιδιοκτήτες μιας αγροικίας στη Γαλλία, όπου ο έφηβος φαίνεται ότι επισκεπτόταν τακτικά, δήλωσαν ότι γνώριζαν τον Άλεξ ως Ζακ και ότι έφτανε στο χώρο με τον παππού και τη μητέρα του.

Πρόσθεσαν ότι ο παππούς του εργαζόταν ως τεχνίτης με αντάλλαγμα τη διαμονή και τη διατροφή του ίδιου και του Άλεξ, ενώ η μητέρα του δεν ζούσε στο κτήμα.

Δεν έχει δώσει ακόμα κατάθεση

Τα ίχνη της μητέρας του είναι άγνωστα, αν και οι Γάλλοι εισαγγελείς δήλωσαν ότι ο ίδιος τους είπε ότι σκόπευε να τον πάρει στη Φινλανδία, γεγονός που τον ώθησε στην απόφαση να επιστρέψει στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Σχετικά με το πού βρίσκονται η μητέρα και ο παππούς του Άλεξ, ο Γάλλος εισαγγελέας δήλωσε: «Είναι πιθανό η μητέρα αυτή τη στιγμή να έχει πράγματι πάει στη Φινλανδία, όπως είχε προγραμματίσει. Ο παππούς, ο οποίος ήταν πάντα με την κόρη και τον εγγονό του, λέγεται ότι πέθανε πριν από περίπου έξι μήνες».

Η βρτανική αστυνομία δεν έχει ακόμη λάβει κατάθεση από τον έφηβο προκειμένου να αποφασιστεί ποια θα είναι η πορεία της έρευνας.

Στέλεχος της αστυνομίας του Μάνστεστερ δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου στα κεντρικά το βράδυ του Σαββάτου δήλωσε χαρακτηριστκά: «Το να μιλήσουμε μαζί του σε ρυθμό που τον βολεύει θα καθορίσει τελικά το πώς θα εξελιχθεί αυτή η υπόθεση και αν θα ακολουθήσει ποινική έρευνα.

«Η συνεχής εστίασή μας είναι η υποστήριξη του Άλεξ και της οικογένειάς του, σε συνεργασία με άλλες τοπικές υπηρεσίες - για να διασφαλίσουμε ότι είναι ασφαλείς, ότι φροντίζεται η ευημερία τους και ότι η επανένταξή του στην κοινωνία είναι όσο το δυνατόν πιο εύκολη», πρόσθεσε.


Για να καταλήξει: «Μπορεί τώρα να είναι έξι χρόνια μεγαλύτερος από ό,τι όταν εξαφανίστηκε, αλλά εξακολουθεί να είναι ένας νέος άνθρωπος».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ