ΚΟΣΜΟΣ

Γαλλία: Σε ιστορικά ρεκόρ η χρήση ναρκωτικών με ετήσιο τζίρο 3 δισ. ευρώ

Γαλλία: Σε ιστορικά ρεκόρ η χρήση ναρκωτικών με ετήσιο τζίρο 3 δισ. ευρώ
Κάτοικοι στη Μασσαλία διαδηλώνπυν κατά των συμμοριών: Ο πόλεμος μεταξύ δύο εγκληματικών οργανώσεων για τον έλεγχο της αγοράς ναρκωτικών έχει στοιχίσει 47 ζωές από την 1η Ιανουαρίου, οι περισσότεροι εκ των οποίων «μικροί διακινητές». AP Photo/Daniel Cole

«Ένας ατελείωτος πόλεμος» μαίνεται στη Γαλλία, πιο εφιαλτικός από ποτέ. H διακίνηση ναρκωτικών εντείνεται περισσότερο από ποτέ στη χώρα και η βία που προκαλεί έχει φτάσει σε επίπεδο ρεκόρ το 2023.

Όπως αποκαλύπτει ανάλυση που δημοσιεύτηκε την Τρίτη 19/12 από το France Presse, η αγορά ναρκωτικών στη Γαλλία παράγει εκτιμώμενο ετήσιο τζίρο 3 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Βασικός «μοχλός» τροφοδότησης η έντονη ζήτηση: 5 εκατομμύρια τακτικοί χρήστες κάνναβης, 600.000 τακτικοί χρήστες κοκαΐνης, σύμφωνα με το Γαλλικό Γραφείο Ναρκωτικών και Εθισμού (OFDT).

«Η απειλή έχει φτάσει σε ιστορικό επίπεδο», λέει η επικεφαλής του Γραφείου Καταπολέμησης των Ναρκωτικών (OFAST), Stephanie Cherbonnier.

Μέχρι τα μέσα Νοεμβρίου, η αστυνομία είχε καταγράψει 315 ανθρωποκτονίες ή απόπειρες ανθρωποκτονιών μεταξύ εγκληματιών που σχετίζονται με ναρκωτικά, αύξηση 57% σε σχέση με την ίδια περίοδο του 2022.

Μόνο στη Μασσαλία (νοτιοανατολικά), ο πόλεμος μεταξύ δύο ανταγωνιστικών εγκληματικών οργανώσεων για τον έλεγχο της επικερδούς αγοράς ναρκωτικών έχει στοιχίσει 47 ζωές από την 1η Ιανουαρίου, οι περισσότεροι εκ των οποίων «μικροί διακινητές».

Άλλες πόλεις επηρεάζονται επίσης από αυτή τη βία: η Νάντη (δυτικά), η Μπεζανσόν (ανατολικά), η Τουλούζη (νοτιοδυτικά), η Αβινιόν (νοτιοανατολικά) και η Νιμ (νότια) κατέγραψαν επίσης υψηλό ποσοστό θανάτων, κυρίως λόγω ξεκαθαρίσματος λογαριασμών.

Ο υπουργός Εσωτερικών Gerald Darmanin έχει κάνει σημαντικές κινήσεις για να «χτυπήσει» τα σημεία συναλλαγής και να αποσταθεροποιήσει την διακίνηση.

«Μερικές φορές νιώθεις ότι αδειάζεις τον ωκεανό με ένα κουτάλι», λέει ένας ερευνητής από τη Νορμανδία. «Είναι απογοητευτικό, γιατί τα άτομα που συλλαμβάνουμε αντικαθίστανται πάντα πολύ γρήγορα από άλλους μικρούς στρατιώτες», συμπληρώνει.

240.000 εργαζόμενοι…

Σύμφωνα με τα στοιχεία της OFAST, 240.000 άνθρωποι ζουν άμεσα ή έμμεσα από τη διακίνηση ναρκωτικών στη Γαλλία, εκ των οποίων οι 21.000 εργάζονται με πλήρη απασχόληση.

Ανυπολόγιστα είναι τα κέρδη για τις εγκληματικές οργανώσεις. «Η κοκαΐνη αγοράζεται για 28.000-30.000 ευρώ το κιλό και πωλείται 65-70 ευρώ το γραμμάριο», εξηγεί η Stephanie Cherbonnier.

Σε αυτή την κερδοφόρα αγορά, που τροφοδοτείται από την «αύξηση της παραγωγής» και την «έντονη ζήτηση, ειδικά για συνθετικά προϊόντα», ο ανταγωνισμός είναι έντονος και φέρνει χρήση βίας, σημειώνει ο επικεφαλής του Κεντρικού Γραφείου για την Καταπολέμηση του Οργανωμένου Εγκλήματος (OCLCO),Yann Sourisseau.

Στο παρελθόν, όπως θυμάται ένας ανακριτής, οι διαφωνίες σχετικά με τον έλεγχο της επικράτειας κατέληγαν με «εκφοβιστικούς πυροβολισμούς στις προσόψεις κτιρίων». Πλέον οι εγκληματίες των καρτέλ, εξοπλισμένοι με πολεμικά όπλα δεν διστάζουν να ανοίξουν πυρ στη μέση του δρόμου.

Αυτοί οι πυροβολισμοί κατά πάντων αδιακρίτως απέχουν πολύ από το «παλιομοδίτικο» ξεκαθάρισμα λογαριασμών και έχουν αυξήσει τον αριθμό των παράπλευρων απωλειών.

20χρονοι δράστες και θύματα

Στο μεταξύ οι επιχειρήσεις επανδρώνονται από νέους με τα ονόματα: «τσούφες» (chouffes) (φύλακες), «τσαρμπονέρ» (charbonneurs) (πωλητές) ή «charcleurs» «τσαρκλέρ» (δολοφόνοι).

Από τα 450 θύματα που εντοπίστηκαν το 2023 από την αστυνομία, «το 30% είναι κάτω των 20 ετών», σημείωσε πρόσφατα ο γενικός διευθυντής της, Φρεντερίκ Βεό.

Και «το 20% των δραστών είναι μεταξύ 16 και 19 ετών», σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία της OCLCO.

Pixabay

Η αστυνομία, οι χωροφύλακες, οι τελωνειακοί και οι δικαστές βρίσκονται σε αδιάκοπη μάχη με τους εμπόρους ναρκωτικών.

Το 2022, τα ναρκωτικά που κατασχέθηκαν έσπασαν ένα νέο ιστορικό ρεκόρ: Πάνω από 157 τόνοι, κυρίως κάνναβη (128,6 τόνοι) και κοκαΐνη (27,7 τόνοι).

Παρ’ όλα αυτά, αντιπροσωπεύουν μόνο ένα μικρό μέρος της συνολικής ποσότητας ναρκωτικών που κυκλοφορούν.

«Μπορεί να αυξάνονται οι κατασχέσεις, αλλά είναι αμελητέες ποσότητες σε σύγκριση με τα κέρδη από τη διακίνηση ναρκωτικών», δήλωσε πρόσφατα η εισαγγελέας του Παρισιού Laure Beccauau.

Κατασχέθηκαν 8.000 όπλα

Όσον αφορά τη βία, 83 ανθρωποκτονίες και απόπειρες ανθρωποκτονιών εξιχνιάστηκαν το 2022, δηλαδή ποσοστό εκκαθάρισης 30%, ενώ συνελήφθησαν, κατηγορήθηκαν και φυλακίστηκαν 123 δράστες, σύμφωνα με την OCLCO.

Μόνο πέρυσι κατασχέθηκαν «8.000 όπλα, σημειώνοντας αύξηση 10% από το 2021, εκ των οποίων το 25% ήταν κατά τη διάρκεια ερευνών για διακίνηση ναρκωτικών», προσθέτει η Stephanie Cherbonnier.

Σύμφωνα με αναλυτές, η κατάσταση ξεφεύγει από τον έλεγχο, όπως στο Βέλγιο ή στην Ολλανδία, όπου οι μαφίες ναρκωτικών δωροδοκούν, εξαλείφουν και δεν διστάζουν πλέον να απειλούν υπουργούς.

Στο Μαρόκο, την Αλγερία και ειδικά στο Ντουμπάι , οι μαφίες ξεπλένουν τα χρήματά τους και συνεχίζουν να διαχειρίζονται τα δίκτυά τους.

Περί κάνναβης και συνθετικών ναρκωτικών

Σε όσους ζητούν τη νομιμοποίηση της πώλησης κάνναβης, ο Gerald Darmanin δείχνει τους καταναλωτές. «Αν δεν υπήρχαν καταναλωτές», επανέλαβε ο υπουργός , «δεν θα υπήρχε σημείο συναλλαγής, ούτε αιματηρά ξεκαθαρίσματα λογαριασμών».

Σήμερα, οι αρχές ανησυχούν για μια «έκρηξη» στην αγορά των συνθετικών ναρκωτικών, τα οποία έχουν μεγάλη ζήτηση από νεαρούς χρήστες που αναζητούν ολοένα και υψηλότερα επίπεδα τοξικότητας. Και πρέπει να παρακολουθούν την εμφάνιση συνθετικών οπιοειδών.

«Οι Αμερικανοί συνεχίζουν να μας προειδοποιούν: όταν η φαιντανύλη φτάσει στη Γαλλία, θα είναι κάτι που δεν έχετε ξαναδεί…» προβλέπει ήδη ο δικαστής Francois Antona, επικεφαλής του τμήματος για την καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος (JIRS) στην εισαγγελία του Παρισιού.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ