ΚΟΣΜΟΣ

Πεδίο φθοράς ο πόλεμος στην Ουκρανία: Το «πολωνικό χαρτί» των ΗΠΑ και το ευρωπαϊκό «αγκάθι»

Πεδίο φθοράς ο πόλεμος στην Ουκρανία: Το «πολωνικό χαρτί» των ΗΠΑ και το ευρωπαϊκό «αγκάθι»
Ο Πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, παραχώρησε συνέντευξη με αφορμή το κλείσιμο μίας ακόμη δύσκολης χρονιάς. AP

Ο πόλεμος στην Ουκρανία σε δύο μήνες θα συμπληρώνει δύο χρόνια και ο πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι παραχώρησε συνέντευξη Τύπου με αφορμή το έτος που ολοκληρώνεται, ακόμη έναν χρόνο πολέμου και απωλειών για την χώρα του.

Ο Ουκρανός πρόεδρος ξεκαθάρισε πως η χώρα του δεν ηττάται σήμερα όπως θέλει να εμφανίζει η Μόσχα και πως δεν υπάρχει τρόπος να προσέλθει το Κίεβο σε ένα τραπέζι διαπραγμάτευσης, τη στιγμή που η Ρωσία έχει στην κατοχή της ουκρανικά εδάφη. Ο Ζελένσκι ξεκαθάρισε προς εχθρούς και φίλους, πως σήμερα για την Ουκρανία υπάρχει μόνο μπροστά και αυτό το μπροστά, απαιτεί ακόμη μεγαλύτερες θυσίες κυρίως από τον ίδιο τον λαό της χώρας του.

Αν συνδυάσει κάποιος τα όσα είπε σήμερα στο Κίεβο ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, με τα όσα είπε τις τελευταίες δέκα ημέρες από διαφορετικά σημεία του πλανήτη όπου και περιόδευσε, το συμπέρασμα μπορεί να εκπλήσσει. Φαίνεται πως ο Ουκρανός πρόεδρος πιστεύει πως δεν είναι πρώτιστο μέλλημα σήμερα τα δυτικά όπλα ή τα χρήματα. Για τον Ζελένσκι φαίνεται να προέχει η τόνωση και η μαζικότητα με την οποία ο δυτικός κόσμος στήριξε τον ουκρανικό αγώνα τους πρώτους κυρίως μήνες της ρωσικής εισβολής. Είναι γεγονός πως χωρίς οικονομική ενίσχυση και χωρίς δυτικά όπλα, οι ελπίδες της Ουκρανίας θα είναι ακόμη μικρότερες για μία τελική επικράτηση -όπως την εννοεί ο Ουκρανός Πρόεδρος, δηλαδή με ανάκτηση ακόμη και της χερσονήσου της Κριμαίας.

Κολλημένη στα αναχώματα η ουκρανική αντεπίθεση

Το μεγάλο ζήτημα που αντιμετωπίζει σήμερα στα πεδία των μαχών η Ουκρανία, είναι η σημαντική έλλειψη σε εκπαιδευμένο και ετοιμοπόλεμο προσωπικό. Η μάχη ειδικά για την Μπάχμουτ στέρησε εκτός από χρόνο και πόρους το Κίεβο, από τους καλύτερα εκπαιδευμένους άντρες του. Δεν είναι κρυφό πως η στρατιωτική ηγεσία αλλά και ο επικεφαλής του Υπουργείου Άμυνας της Ουκρανίας, έχουν δώσει στον Ζελένσκι αναλυτικά στοιχεία για τους άνδρες που απαιτούνται προκειμένου να υπάρξει εξέλιξη στα πεδία, εκεί όπου η αντεπίθεση έχει «κολλήσει» στα αναχώματα που έχουν σκάψει οι ρωσικές δυνάμεις. Με βάση τις διαρροές από το Κίεβο, σήμερα η στρατιωτική διοίκηση της χώρας ζητά περισσότερους από 400.000 άνδρες προκειμένου να προωθήσει – και όχι να ολοκληρώσει – τις επιχειρήσεις που ξεκίνησαν στα τέλη του περασμένου Σεπτέμβρη.

Ντόναλντ Τουσκ: Το νέο δυνατό χαρτι των ΗΠΑ μεσω Πολωνίας

Πηγές από την Ουάσιγκτον σημειώνουν πως οι συγκεκριμένοι αριθμοί είναι πολύ δύσκολο να συγκεντρωθούν, αλλά υπάρχει μία σημαντική αλλαγή σε χώρα όμορη προς την Ουκρανία που είναι πιθανό να βοηθήσει σημαντικά το έργο του Ζελένσκι. Με τον Ντόναλντ Τουσκ στην Πρωθυπουργία η Πολωνία είναι το νέο δυνατό χαρτί που οι ΗΠΑ θα επιχειρήσουν να «παίξουν» στην περιοχή προκειμένου να ενισχύσουν με ακόμη αμεσότερο τρόπο το έργο του Ζελένσκι και του στρατού του. Φαίνεται πως η επικοινωνία για το συγκεκριμένο ζήτημα έχει υπάρξει ανάμεσα στο οβάλ γραφείο και την πολωνική προεδρία και πλέον αναμένεται να υπάρξουν σημαντικά περισσότερες αποστολές σε στρατιωτικό υλικό και υλικοτεχνικά εργαλεία τα οποία θα φτάνουν μαζικότερα σε ουκρανικά εδάφη.

Η Ρωσία έχει μετατρέψει τον πόλεμο σε πεδίο φθοράς

Από την άλλη η Μόσχα δεν αναμένεται να αλλάξει σήμερα τακτική καθώς για πρώτη φορά από τον αιφνιδιασμό της εισβολής στις 24 Φεβρουαρίου σήμερα η Ρωσία στα πεδία δεν ηττάται. Αντίθετα έχει καταφέρει να μετατρέψει τον πόλεμο σε πεδίο φθοράς και έχει παράλληλα κρατήσει μετά την εξαφάνιση Πριγκόζιν την ρωσική κοινωνία σε «ύφεση».

Οι εκλογές στις ΗΠΑ και το «αγκάθι» του βέτο στην ΕΕ

Αν από τις αρχές του 2024 η Δύση σταματήσει να υποστηρίζει με όποιον τρόπο μπορεί την Ουκρανία είναι ορατός ο κίνδυνος σε περίπτωση που ο Τζο Μπάιντεν ηττηθεί στις αμερικανικές Προεδρικές εκλογές το πολεμικό σκέλος των ουκρανικών επιχειρήσεων να καταρρεύσει. Ο Ντόναλντ Τραμπ έχει αποδείξει πως δεν έχει ενδοιασμούς όταν είναι να τραβήξει το χαλί σε χώρες και ηγέτες με τους οποίους διαφωνεί. Οι κίνδυνοι πολλαπλασιάζονται εάν σκεφτεί κανείς πως ακόμη και η Ευρώπη έχει να λύσει ένα και σημαντικό ζήτημα αυτό του βέτο που με κάθε αφορμή κραδαίνει ο Βίκτορ Όρμπαν ειδικά όταν η συζήτηση αφορά την στήριξη προς την Ουκρανία.

Το θέμα του Ζελένσκι έχει πάψει εδώ και καιρό να είναι μόνο στρατιωτικό ή οικονομικό κι αυτό κάνει την χρονιά που έρχεται ίσως την πιο κρίσιμη από κάθε άποψη για την ρωσοουκρανική κρίση.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ