ΚΟΣΜΟΣ

Πολιτική συμφωνία στην Ευρώπη για Μεταναστευτικό και Άσυλο - Ολονύχτιες διαβουλεύσεις

Πολιτική συμφωνία στην Ευρώπη για Μεταναστευτικό και  Άσυλο - Ολονύχτιες διαβουλεύσεις
AP Photo/Jean-Francois Badias

Έπειτα από ολονύχτιες διαβουλεύσεις ανάμεσα σε Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, Συμβούλιο και Κομισιόν, επετεύχθη πολιτική συμφωνία για το Μεταναστευτικό και το 'Ασυλο επετεύχθη πριν από λίγο έπειτα από ολονύκτιες διαβουλεύσεις μεταξύ Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Συμβουλίου και Κομισιόν.

Ειδικότερα, η ισπανική προεδρία αναφέρει με ανάρτησή της στην πλατφόρμα Χ:

«Το Συμβούλιο και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο πέτυχαν σημαντική πρόοδο στη μεταρρύθμιση για τη βελτίωση του συστήματος μετανάστευσης και ασύλου της ΕΕ. Επετεύχθη πολιτική συμφωνία για τους πέντε φακέλους του νέου Συμφώνου της ΕΕ για τη Μετανάστευση και το 'Ασυλο».

Η Ρομπέρτα Μέτσολα, πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, σε ανάρτησή της στην πλατφορμα “Χ” δήλωσε ότι η «Η ΕΕ κατέληξε σε μια συμφωνία ορόσημο για ένα νέο σύνολο κανόνων για τη διαχείριση της μετανάστευσης και του ασύλου».

Από την πλευρά της η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, δήλωσε:

Η μετανάστευση είναι μια ευρωπαϊκή πρόκληση που απαιτεί ευρωπαϊκές λύσεις. Κάθε χρόνο, εκατοντάδες χιλιάδες παράτυποι μετανάστες πραγματοποιούν επικίνδυνα ταξίδια για να φτάσουν στα σύνορά μας. Είναι συχνά θύματα εγκληματιών, λαθρεμπόρων και διακινητών που τους δελεάζουν με ψεύτικες υποσχέσεις για ασφαλή διέλευση και τους εκβιάζουν χρήματα.

Τα κράτη μέλη στα εξωτερικά μας σύνορα πρέπει να διαχειριστούν την παράνομη μετανάστευση - συχνά αμφισβητώντας την προστασία των συνόρων τους. Στην αρχή της θητείας μου, δεσμεύτηκα να δημιουργήσω ένα κοινό σύστημα διαχείρισης της μετανάστευσης στην ΕΕ. Αυτό το Σύμφωνο για τη Μετανάστευση και το Άσυλο θα διασφαλίσει ότι θα υπάρξει μια αποτελεσματική ευρωπαϊκή απάντηση σε αυτήν την ευρωπαϊκή πρόκληση.

Σημαίνει ότι οι Ευρωπαίοι θα αποφασίσουν ποιος έρχεται στην ΕΕ και ποιος μπορεί να μείνει, όχι οι λαθρέμποροι. Σημαίνει προστασία αυτών που έχουν ανάγκη. Αυτό το Σύμφωνο θα διασφαλίσει επίσης ότι τα κράτη μέλη μοιράζονται την προσπάθεια υπεύθυνα, επιδεικνύοντας αλληλεγγύη με εκείνους που προστατεύουν τα εξωτερικά μας σύνορα, αποτρέποντας παράλληλα την παράνομη μετανάστευση στην ΕΕ».

Μπέρμποκ: Για πρώτη φορά τα κράτη μέλη της ΕΕ υποχρεούνται να επιδείξουν αλληλεγγύη

«Για πρώτη φορά, τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης υποχρεούνται σε αλληλεγγύη», αναφέρει η υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Αναλένα Μπέρμποκ σε ανακοίνωσή της σχετικά με το νέο Κοινό Ευρωπαϊκό Σύστημα Ασύλου και σημειώνει ότι η συμφωνία ήταν «επειγόντως απαραίτητη» και «είχε ήδη καθυστερήσει πολύ».

«Στην κοινή Ευρώπη μας, όπου η ελευθερία μετακίνησης είναι ένα από τα μεγαλύτερα επιτεύγματα, απαιτούνται αξιόπιστοι κανόνες για όλους σχετικά με τη μετανάστευση και το άσυλο. Η ανθρωπιά και η τάξη αποτελούν τα προστατευτικά όρια που ισχύουν για όλους. Για πρώτη φορά, τα κράτη μέλη της ΕΕ υποχρεούνται σε αλληλεγγύη. Αυτό σημαίνει ότι οδεύουμε επιτέλους σε μια ευρωπαϊκή κατανομή. Διότι οι απάνθρωπες συνθήκες στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ δεν πρέπει να παραμείνουν ως το πρόσωπο που δείχνει η Ευρώπη στον κόσμο», αναφέρει η υπουργός Εξωτερικών στην ανακοίνωσή της

Επίσης κάνει λόγο για βελτιώσεις οι οποίες επιτεύχθηκαν έπειτα από σκληρές διαπραγματεύσεις, προκειμένου, όπως λέει, «να διατηρηθούν τα ανθρωπιστικά πρότυπα ακόμη και σε εξαιρετικές περιπτώσεις κρίσης». Κάθε συμφωνία στις Βρυξέλλες είναι ένας συμβιβασμός, παραδέχεται η κυρία Μπέρμποκ και εξηγεί ότι η Γερμανία δεν κατάφερε να επικρατήσει στη γενική εξαίρεση των παιδιών και των οικογενειών από τις συνοριακές διαδικασίες. «Κατά την εφαρμογή του νέου συστήματος ασύλου, θα δώσουμε τώρα ακόμη μεγαλύτερη προσοχή στη διασφάλιση δίκαιης, συντεταγμένης και βασιζόμενης στην αλληλεγγύη διαδικασίας», καταλήγει η υπουργός.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ