ΚΟΣΜΟΣ

Ύπατος Αρμοστής ΟΗΕ: Πολύ θετικό βήμα η συμφωνία της ΕΕ περί μετανάστευσης και ασύλου

Ύπατος Αρμοστής ΟΗΕ: Πολύ θετικό βήμα η συμφωνία της ΕΕ περί μετανάστευσης και ασύλου
O επικεφαλής της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες Φιλίπο Γκράντι (Stefan Wermuth/Pool via AP)

Η συμφωνία των 27 χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την εις βάθος μεταρρύθμιση του συστήματος μετανάστευσης και του ευρωπαϊκού καθεστώτος ασύλου «αποτελεί ένα πολύ θετικό βήμα», δήλωσε ο επικεφαλής της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες Φιλίπο Γκράντι.

«Συγχαρητήρια στην ΕΕ και στην @EU_Commission που κατόρθωσαν να φθάσουν σε πολιτική συμφωνία για το ευρωπαϊκό σύμφωνο μετανάστευσης και ασύλου», έγραψε στο Χ (Twitter) χαιρετίζοντας την «επιμονή και την ηγετική ικανότητα» της ευρωπαίας επιτρόπου Εσωτερικών Υποθέσεων Ιλβα Γιόχανσον.

«Πρόκειται για ένα πολύ θετικό βήμα. Ας περάσουμε τώρα στην εφαρμογή του! Η Ύπατη Αρμοστεία για τους Πρόσφυγες είναι έτοιμη να δώσει συμβουλές και την υποστήριξή της», έγραψε ο Φιλίπο Γκράντι.

Η ΕΕ χαρακτήρισε «ιστορική» την συμφωνία. Προβλέπει την δημιουργία κέντρων κράτησης στα σύνορα και επιτάχυνση των διαδικασιών απέλασης των αιτούντων άσυλο που η αίτησή τους έχει απορριφθεί. Η συμφωνία θα πρέπει να λάβει την έγκριση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Θεσμοθετεί την υποχρεωτική αλληλεγγύη ανάμεσα στις ευρωπαϊκές χώρες, προς μεγάλη δυσαρέσκεια της Ουγγαρίας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ