ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ: Αθωώθηκε 71χρονος μετά από 48 έτη φυλάκισης για φόνο που δεν διέπραξε

ΗΠΑ: Αθωώθηκε 71χρονος μετά από 48 έτη φυλάκισης για φόνο που δεν διέπραξε
Ομοσπονδιακό γραφείο Φυλακών στην Οκλαχόμα των ΗΠΑ AP Photo/Mark Lennihan

Την αθώωση ενός 71χρονου άνδρα που έχει εκτίσει 48 έτη φυλάκισης για έναν φόνο που δεν διέπραξε, αποφάσισε την Τρίτη (19/12) δικαστήριο στην Οκλαχόμα των ΗΠΑ

Πρόκειται για τον Γκλεν Σίμονς έναν Αφροαμερικανό που σύμφωνα με το εθνικό μητρώο αθωώσεων, αποτελεί πλέον τον άνθρωπο που πέρασε το μεγαλύτερο χρονικό διάστημα στη φυλακή, στην ιστορία των ΗΠΑ, προτού αθωωθεί.

Είχε καταδικαστεί σε θάνατο το 1975 για τον φόνο υπαλλήλου κάβας μαζί με ακόμη ένα άτομο, τον Ντον Ρόμπερτς, κατά τη διάρκεια ληστείας στην πόλη Έντμοντ, στην Οκλαχόμα.

Μετά η ποινή τους μετατράπηκε σε ισόβια κάθειρξη.

Η καταδίκη των δύο ανδρών βασίστηκε στην κατάθεση πελάτισσας του καταστήματος, έφηβης τότε η οποία τραυματίστηκε στο κεφάλι από σφαίρα κατά τη διάρκεια της ληστείας, αλλά επέζησε.

Η υπάλληλος τους αναγνώρισε ανάμεσα σε άλλους υπόπτους που της παρουσίασαν αστυνομικοί, όμως μεταγενέστερη έρευνα έθεσε υπό αμφισβήτηση της αξιοπιστία της αναγνώρισης.

Κατά τη διάρκεια της αρχικής δίκης, οι κατηγορούμενοι κατέθεσαν πως δεν βρίσκονταν στην Οκλαχόμα την ημέρα που διαπράχθηκε η δολοφονία.

Ο Γκλεν Σίμονς αποφυλακίστηκε τον Ιούλιο του 2023, έπειτα από 48 χρόνια, έναν μήνα και 18 ημέρες στη φυλακή. Κρίθηκε αθώος την Τρίτη από δικαστήριο στην Οκλαχόμα, που ακύρωσε την καταδίκη του.

«Αυτή είναι μια μέρα που περιμέναμε πολύ, πάρα πολύ καιρό» δήλωσε ο Σίμονς μιλώντας στον Τύπο. «Μπορούμε να πούμε πως αποδόθηκε δικαιοσύνη σήμερα — επιτέλους».

Ο Γκλεν Σίμονς ενδέχεται πλέον να δικαιούται αποζημίωση. «Ό,τι έγινε έγινε, αλλά πρέπει να υπάρξει λογοδοσία» δήλωσε.

Ο άλλος άνδρας που είχε καταδικαστεί για την υπόθεση αυτή, ο Ντον Ρόμπερτς, αφέθηκε ελεύθερος το 2008.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ