ΚΟΣΜΟΣ

ΝΑΤΟ: Η ασφάλεια στο Κοσσυφοπέδιο είναι απαραίτητη για τη σταθερότητα των Δ. Βαλκανίων

ΝΑΤΟ: Η ασφάλεια στο Κοσσυφοπέδιο είναι απαραίτητη για τη σταθερότητα των Δ. Βαλκανίων
(Saul Loeb/Pool Photo via AP)

Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ, δήλωσε την Τετάρτη ότι η διατήρηση ενός ειρηνικού και ασφαλούς περιβάλλοντος στο Κοσσυφοπέδιο είναι το κλειδί για τη σταθερότητα της ευρύτερης περιοχής των Δυτικών Βαλκανίων.

Στο γιορτινό μήνυμα του που δημοσιεύτηκε στο κοινωνικό δίκτυο Χ, ο επικεφαλής της στρατιωτικής συμμαχίας τόνισε ότι οι εντάσεις στα Δυτικά Βαλκάνια αυξάνονται.

«Ζούμε σε έναν πιο επικίνδυνο κόσμο. Είναι ένας ολοκληρωτικός πόλεμος στην Ευρώπη και ένας νέος πόλεμος στη Μέση Ανατολή. Οι εντάσεις στα Δυτικά Βαλκάνια αυξάνονται. Η βάναυση τρομοκρατία συνεχίζεται και η κλιματική αλλαγή πυροδοτεί τις συγκρούσεις. Δεν μπορεί να υπάρξει ασφάλεια χωρίς ισχυρές άμυνες. Και, δεν υπάρχει ισχυρή άμυνα χωρίς ικανούς στρατούς», υπογράμμισε ο Στόλτενμπεργκ.

Tο ΝΑΤΟ έστειλε φέτος εκατοντάδες επιπλέον στρατεύματα στην ειρηνευτική του αποστολή στο Κοσσυφοπέδιο, KFOR, μετά την αναταραχή που προκλήθηκε από την ανάδειξη Αλβανών δημάρχων σε τέσσερις δήμους με Σερβική πλειοψηφία στο βόρειο Κοσσυφοπέδιο. Δεκάδες στρατιώτες της KFOR τραυματίστηκαν κατά τη διάρκεια διαδηλώσεων ντόπιων Σέρβων που είχαν μποϊκοτάρει τις τοπικές εκλογές τον Απρίλιο, καθώς και μετά το επεισόδιο στη Μπάνισκα τον Σεπτέμβριο, όπου ένοπλες ομάδες Σέρβων επιτέθηκαν στην αστυνομία του Κοσσυφοπεδίου, σκοτώνοντας έναν αστυνομικό.

Η στρατιωτική αποστολή της συμμαχίας σήμερα αριθμεί πάνω από 4.600 στρατιώτες στο Κοσσυφοπέδιο.

«Αυτές τις μέρες, οι βαθύτερες ευχαριστίες και ο σεβασμός μου απευθύνονται στις δυνάμεις του ΝΑΤΟ. Χωρίς εσάς δεν θα υπήρχε ΝΑΤΟ, ασφάλεια και ελευθερία. Οι υπηρεσίες τους μας κρατούν χωρίς κινδύνους, ασφαλείς και ελεύθερους», τόνισε ο Στόλτενμπεργκ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ