ΚΟΣΜΟΣ

Καιρίδης για μεταναστευτικό: Δεν υπάρχει συμφωνία για εργάτες από το Πακιστάν

Καιρίδης για μεταναστευτικό: Δεν υπάρχει συμφωνία για εργάτες από το Πακιστάν
Ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Δημήτρης Καιρίδης EUROKINISSI / ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ

Για την νέα συμφωνία στην ΕΕ για το μεταναστευτικό και το τι ακριβώς σημαίνει για την Ελλάδα μίλησε στην ΕΡΤ ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Δημήτρης Καιρίδης.

Ο κ. Καιρίδης διέψευσε τα δημοσιεύματα για συμφωνία έλευσης 500.000 εργατών από το Πακιστάν, τονίζοντας πως «η χώρα μας μελετά το ενδεχόμενο να φέρει εργατικό δυναμικό, χαμηλής ειδίκευσης, με όρους και κανόνες, γιατί το χρειάζεται η οικονομία μας από τη Γεωργία, τη Μολδαβία, την Αρμενία και πιθανώς την Ινδία».

Ειδικές ρήτρες για αποσυμφόρηση των νησιών

«Πετύχαμε πολλά. Δικαίως πρέπει να αισθανόμαστε ευχαριστημένοι συνολικά για την Ευρώπη. Ηταν μια πάρα πολύ δύσκολη διαπραγμάτευση που ξεκίνησε το 2016, ουσιαστικά επιταχύνθηκε μετά το ’20 και ο στόχος είναι να την κλείσουμε στο Ευρωκοινοβούλιο που θα πρέπει να επικυρώσει εν τέλει το νέο σύμφωνο πριν τις ευρωεκλογές», δήλωσε στις «Συνδέσεις» ο υπουργός.

Ο κ. Καιρίδης αναφέρθηκε τόσο στο χρόνο υποδοχής των μεταναστών στις χώρες υποδοχής που μειώνεται από τα 10 χρόνια στους 18 μήνες, όσο και στο χρόνο αποσυμφόρηση των νησιών.

«Μας ενδιέφερε να μην εγκλωβίζονται στα νησιά, στο Ανατολικό Αιγαίο ή στον Έβρο να δημιουργηθεί μια υπερδομή των 30.000 και να νίπτουν τας χείρας τους οι υπόλοιποι Ευρωπαίοι». Πλέον, όπως είπε, υπάρχουν ειδικές ρήτρες για αποσυμφόρηση για να μην δημιουργείται αυτό το πρόβλημα.

Και πρόσθεσε πως «το πιο σημαντικό είναι η εισαγωγή για πρώτη φορά ενός υποχρεωτικού μηχανισμού αλληλεγγύης δίπλα στην ευθύνη που έχουν τα κράτη πρώτης υποδοχής. Για πρώτη φορά μπαίνει η αλληλεγγύη όλων των υπολοίπων». Ειδικότερα, όπως είπε οι αιτούντες άσυλο θα κατανέμονται αναλογικά στην υπόλοιπη Ευρώπη και να μην μένουν μόνο στην χώρα πρώτης υποδοχής.

Ρήτρα ενάντια στην εργαλειοποίηση

«Έχουμε και ρήτρα ενάντια στην εργαλειοποίηση που ήταν ένα θέμα το οποίο βάλαμε εμείς, μετά την εμπειρία του ’20, το οποίο είναι πολύ ψηλά τώρα στην ατζέντα στη Φινλανδία που έχει το πρόβλημα με τη Ρωσία. Θα μπορεί η χώρα να παίρνει έκτακτα μέτρα, να κλείνει σύνορα προκειμένου να επιταχύνει τη διαδικασία ασύλου και να αντιμετωπίσει την κρίση της εργαλειοποίησης που κάνει ένας κακός γείτονας», προσέθεσε.

Απαντώντας στις επικρίσεις της αντιπολίτευσης ο κ. Καιρίδης ανέφερε ότι δεν γνωρίζει καλά τους όρους της συμφωνίας δίνοντας ωστόσο τα εύσημα στον κ. Κασσελάκη λέγοντας ότι « είναι μεγάλο βήμα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ μιλάει πλέον για απελάσεις».

Καμία συμφωνία με το Πακιστάν

Όσον αφορά το θέμα αυτό καθ’ αυτό ο κ. Καιρίδης απάντησε ότι δεν υπάρχει καμία συμφωνία με το Πακιστάν. «Ο υπουργός του Πακιστάν μπορεί να λέει ότι θέλει. Άλλωστε ένα από τα προβλήματα που έχουμε με το Πακιστάν είναι ότι δεν δέχονται πίσω τους επιστρεπτέους διότι όταν είσαι 200 εκατομμύρια και έχεις αυτά τα οικονομικά προβλήματα, θέλεις να τα μοιραστείς, αν μπορείς» είπε αναφέροντας ότι υπήρξε και σχετική διάψευση από το Ισλαμαμπάντ.

EUROKINISSI / ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΒΑΣΙΛΗΣ

Διακινητές

Την απόφαση για τους μετανάστες την παίρνουμε εμείς, όχι οι διακινητές: «Δεν υπάρχει καμία συμφωνία. Υπάρχει στα σκαριά συμφωνία με τη Γεωργία, με τη Μολδαβία, ενδεχομένως με την Αρμενία, με την Ινδία, όπου θα πει ο πρωθυπουργός μετά τα Χριστούγεννα για εργασιακή κινητικότητα για να αντιμετωπίσουμε τις αυξημένες ανάγκες της οικονομίας, τώρα που τρέχουμε με το 3%. Η οικονομία αναπτύσσεται τόσο γρήγορα και έχουμε αυτές τις πιεστικές ανάγκες, ιδίως στη χαμηλή ειδίκευση, αλλά όχι μόνο, να φέρουμε εργατικό δυναμικό με όρους και κανόνες, συγκεκριμένους αριθμούς, όπως το χρειάζεται η οικονομία μας. Την απόφαση την παίρνουμε εμείς, όχι οι διακινητές» τόνισε ο κ. Καιρίδης.

Επαναπροωθήσεις

Απαντώντας στις καταγγελίες για το ρόλο του λιμενικού και τις επαναπροωθήσεις ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου δήλωσε εμφατικά ότι «το ελληνικό λιμενικό σώζει ζωές. Αυτή είναι η πρακτικότητα, η οποία δεν γράφεται στις εφημερίδες ότι μισό εκατομμύριο άνθρωποι σώθηκαν από το Λιμενικό».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ