ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Βουλή: Οι διευκρινίσεις Καιρίδη στην τροπολογία για τους μετανάστες

Βουλή: Οι διευκρινίσεις Καιρίδη στην τροπολογία για τους μετανάστες
Eurokinissi

«Με την ρύθμιση αυτή, αποδεικνύουμε ότι ακολουθούμε την μέση οδό, την οδό της λογικής, ανάμεσα στα άκρα, την οδό που φέρνει αποτέλεσμα», ξεκαθάρισε από την Ολομέλεια της Βουλής για την ρύθμιση για τους μετανάστες ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Δημήτρης Καιρίδης.

Ο κ. Καιρίδης τόνισε με έμφαση ότι σε αυτό η Νέα Δημοκρατία έχει και μια μεγαλύτερη ευθύνη ως η μεγαλύτερη παράταξη της ευρωπαϊκής Κεντροδεξιάς, ιδίως «τώρα που το ζήτημα αυτό καίει την Ευρώπη στο δρόμο προς τις ευρωεκλογές».

«Να δείξουμε σε όλους και στους υπόλοιπους Ευρωπαίους ότι εδώ στην Ελλάδα, μπορούμε και τα σύνορα να φυλάξουμε και να είμαστε πολύ αυστηροί απέναντι στο παράνομο, αλλά ταυτόχρονα να χρησιμοποιήσουμε την λελογισμένη νόμιμη μετανάστευση προς όφελός μας σύμφωνα με τις ανάγκες και τις προτεραιότητές μας», τόνισε ο υπουργός που εισηγήθηκε την διάταξη.

Με εμφανή την διάθεση να δώσει όλες τις απαραίτητες διευκρινήσεις ώστε να καταδειχθεί η αναγκαιότητα αλλά και η ορθότητα της ρύθμισης απέναντι στις φωνές που διαστρεβλώνουν την ουσία της ο κ. Καιρίδης ξεκαθάρισε ότι η ρύθμιση για τους μετανάστες δεν είναι νομιμοποίηση και όσοι το ισχυρίζονται χρησιμοποιούν λάθος έννοια.

«Είναι λάθος η έννοια της νομιμοποίησης. Διότι η ρύθμιση δεν δίνει δικαίωμα μόνιμης διαμονής και ιθαγένειας (όπως κάνουν για παράδειγμα στη Γερμανία) απλώς δίνει ένα δικαίωμα στη νόμιμη εργασία σε ανθρώπους που είναι εδώ για πολλά χρόνια και μπορούν α δουλέψουν και για όσους δουλεύουν», είπε και συνέχισε ότι αυτό δεν είναι κάτι το πρωτοφανές για την Ελλάδα.

«Έχουμε πάγιο μηχανισμό που δίνουμε χαρτιά ήδη από το 2014 και παλαιότερα σε ανθρώπους που βρίσκονται εδώ μη νόμιμα. Δεν πρωτοτυπούμε σε σχέση με την Ευρώπη. Αντιθέτως ακολουθούμε με πολύ επιφυλακτικότητα την Ευρώπη και ιδίως την Ιταλία, προς την οποία έχουμε μεγάλη διαρροή εργατικού δυναμικού το τελευταίο διάστημα διότι εκεί είναι πολύ πιο εύκολο να πάρουν χαρτιά», τόνισε και διευκρίνισε ότι η ρύθμιση επίσης δεν είναι «μαγνήτης» γιατί δεν αφορά νεοεισερχόμενους ούτε καν ανθρώπους που ήρθαν το 2022 ή το 2023, αφορά παλαιότερες αφίξεις και όχι παράνομες αφίξεις.

Στο σημείο αυτό ο αρμόδιος υπουργός, ξεκαθάρισε ότι αυτό το λένε τα στοιχεία «ότι κι αν προσπαθεί να πει το ένα άκρο του πολιτικού φάσματος», ότι δηλαδή η συντριπτική πλειοψηφία φεύγουν από την Ελλάδα είτε ως πρόσφυγες, είτε ως παράτυποι μετανάστες και καταλήγουν στον πλούσιο ευρωπαϊκό Βορρά, στη Γερμανία.

«Και ναι ο μαγνήτης είναι Γερμανία και ο Βορράς. Για εκεί κατευθύνονται και η Ελλάδα παραμένει χώρα διέλευσης και όχι τελικού προορισμού. Οι περισσότεροι από αυτούς που θα κάνουν χρήση της διάταξης είναι αυτοί που ήρθαν νόμιμα στην Ελλάδα, δούλεψαν νόμιμα και για κάποιο λόγο δεν ανανέωσαν τις άδειες διαμονής τους στην Ελλάδα, όπως οι Αλβανοί, οι Γεωργιανοί, οι οικιακές βοηθοί από τις Φιλιππίνες ή από αλλού και τώρα τους δίνουμε μια δυνατότητα να φύγουν από το καθεστώς ανομίας, να φύγουν από τη μαύρη εργασία, το ακατάγραφο και το αταυτοποίητο, να φέρουμε έσοδα στο Δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία, να καταπολεμήσουμε τον αθέμιτο ανταγωνισμό που προκαλεί η μαύρη εργασία», είπε ο κ. Καιρίδης και υπενθύμισε ότι ένας εργοδότης που χρησιμοποιεί μαύρη εργασία έχει ένα αβαντάζ πάνω από 40% στο μισθολογικό του καθεστώς σε σχέση με τον άλλο ο οποίος χρησιμοποιεί μόνο νόμιμους.

«Άρα για μια σειρά από λόγους είναι απαραίτητη η ρύθμιση αυτή», κατέληξε ο υπουργός Μετανάστευσης στην παρέμβασή του ενόψει της αυριανής ψηφοφορίας επί της τροπολογίας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ