ΚΟΣΜΟΣ

Κρεμλίνο: Κόβει την υποψηφιότητα της Ντουντσόβα στις προεδρικές εκλογές του Μαρτίου

Κρεμλίνο: Κόβει την υποψηφιότητα της Ντουντσόβα στις προεδρικές εκλογές του Μαρτίου
O Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν Mikhail Klimentyev, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

Τη συμμετοχή της στις προεδρικές εκλογές της Ρωσίας απέναντι στον πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν τον επόμενο Μάρτιο επεδίωξε η πρώην δημοσιογράφος της τηλεόρασης Γεκατερίνα Ντουντσόβα, αλλά το Κρεμλίνο είχε άλλη γνώμη.

Όπως ανακοίνωσε η ίδια στα social media στο πλαίσιο της προεκλογικής της εκστρατείας, η συμμετοχή της απαγορεύτηκε εξαιτίας «λαθών» στην αίτηση που υπέβαλε ως προεδρική υποψήφια.

Η απαγόρευση έχει προκαλέσει πλήθος αντιδράσεων, σύμφωνα με μία ανάρτησή της στην εφαρμογή Telegram. Η Γεκατερίνα Ντουντσόβα είναι γνωστή φωνή υπέρ της ειρήνευσης στην Ουκρανία.

Συνολικά 16 υποψηφιότητες, μεταξύ των οποίων και του Πούτιν έχουν υποβληθεί για τις προσεχείς προεδρικές εκλογές που θα διεξαχθούν στη Ρωσία τον Μάρτιο του 2024, με τα σενάρια που θέλουν τον νυν πρόεδρο να «παίζει χωρίς αντίπαλο» να απαντώνται με τον πλέον εκκωφαντικό τρόπο.

«Αυτή τη στιγμή, οι φάκελοι 16 υποψηφίων έχουν ήδη παραληφθεί» έχει δηλώσει ήδη από την Τετάρτη (20/12) η πρόεδρος της Εκλογικής Επιτροπής Έλα Παμφίλοβα στα ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων.

Οι υποψήφιοι έχουν προθεσμία μέχρι τις 27 Δεκεμβρίου προκειμένου να καταθέσουν αρχικό αίτημα εγγραφής στην Εκλογική Επιτροπή, όπως προβλέπει το επίσημο χρονοδιάγραμμα.

Εάν η Επιτροπή αποφανθεί θετικά, κάθε ανεξάρτητος υποψήφιος (που δεν υποστηρίζεται από ένα κόμμα που εκπροσωπείται στη Δούμα) θα πρέπει να συγκεντρώσει 300.000 υπογραφές υποστήριξης και να τις υποβάλει τουλάχιστον 45 ημέρες πριν από την ημερομηνία διεξαγωγής της ψηφοφορίας στην Εκλογική Επιτροπή, η οποία θα λάβει την τελική απόφαση μέσα σε δέκα ημέρες.

Στο μεταξύ, ο Βλαντίμιρ Πούτιν στοχεύει σε μια νέα εξαετή θητεία στο Κρεμλίνο, που στην πραγματικότητα αποτελεί τυπική διαδικασία στο βαθμό που η αντιπολίτευση τα τελευταία χρόνια έχει συρρικνωθεί.

Και όσο για τους πολιτικούς της αντιπολίτευσης που έχουν μεγαλύτερη επιρροή, όπως ο ακτιβιστής κατά της διαφθοράς Αλεξέι Ναβάλνι, έχουν οδηγηθεί στη φυλακή ή έχουν φύγει από τη χώρα.

Χωρίς αντίπαλο

Ο Πούτιν, 71 ετών, βρίσκεται στην εξουσία ως πρόεδρος ή πρωθυπουργός από την τελευταία ημέρα του 1999, όταν ο Μπόρις Γέλτσιν παραιτήθηκε και τον έχρισε υπηρεσιακό πρόεδρο.

Ο επικεφαλής του ρωσικού κράτους μπορεί θεωρητικά να παραμείνει στο Κρεμλίνο μέχρι το 2036, όταν θα είναι 84 ετών, οπότε θα είναι πλέον ο μακροβιότερος ηγέτης στη Ρωσία.

Δεν έχει κανέναν σοβαρό αντίπαλο να τον ανταγωνιστεί και σε αυτές τις εκλογές. Ο πιο γνωστός πολιτικός της ρωσικής αντιπολίτευσης, ο Αλεξέι Ναβάλνι, εκτίει ποινές συνολικής διάρκειας άνω των 30 ετών.

Βέβαια, μπορεί να μην αντιμετωπίζει πραγματικό ανταγωνισμό στις εκλογές, όμως είναι αντιμέτωπος με τις πιο σοβαρές προκλήσεις που είχε απέναντί του οποιοσδήποτε επικεφαλής του Κρεμλίνου από τότε που ο Μιχαήλ Γκορμπατσόφ πάλευε με την καταρρέουσα Σοβιετική Ένωση πριν από περισσότερες από τρεις δεκαετίες.

Με φόντο Ουκρανία - Πριγκόζιν

Ο πόλεμος στην Ουκρανία οδήγησε στη μεγαλύτερη αντιπαράθεση με τη Δύση από την εποχή της κρίσης των πυραύλων της Κούβας το 1962, οι δυτικές κυρώσεις έχουν προκαλέσει το μεγαλύτερο εξωτερικό σοκ στη ρωσική οικονομία για δεκαετίες και ο Πούτιν βρέθηκε αντιμέτωπος με μια αποτυχημένη ανταρσία από τον πιο ισχυρό μισθοφόρο της Ρωσίας, τον Γεβγκένι Πριγκόζιν, τον Ιούνιο.

Ο Πριγκόζιν σκοτώθηκε σε αεροπορικό δυστύχημα δύο μήνες μετά την ανταρσία. Από τότε ο Πούτιν ενέτεινε τον έλεγχό του.

Η Δύση θεωρεί πως ο Πούτιν είναι εγκληματίας πολέμου και δικτάτορας που έχει οδηγήσει τη Ρωσία σε μια ιμπεριαλιστικού τύπου αρπαγή εδαφών στην Ουκρανία η οποία έχει εξασθενίσει τη Ρωσία και έχει ενισχύσει την ουκρανική εθνική συνείδηση, ενώνοντας παράλληλα τη Δύση και δίνοντας και πάλι μια αποστολή στο ΝΑΤΟ.

Ο Πούτιν, ωστόσο, παρουσιάζει τον πόλεμο ως μέρος μιας πολύ ευρύτερης μάχης με τις Ηνωμένες Πολιτείες οι οποίες σύμφωνα με την ελίτ του Κρεμλίνου έχουν ως στόχο να διαμελίσουν τη Ρωσία, να υφαρπάξουν τους τεράστιους φυσικούς πόρους της και στη συνέχεια να στραφούν σε ξεκαθάρισμα λογαριασμών με την Κίνα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ