ΚΟΣΜΟΣ

Γιλντιρίμ: Έχουμε αποδείξεις για τη συνομωσία κατά της κυβέρνησής μας

Γιλντιρίμ: Έχουμε αποδείξεις για τη συνομωσία κατά της κυβέρνησής μας
REUTERS

Άμεση ήταν η απάντηση του τούρκου πρωθυπουργού Μπιναλί Γιλντιρίμ στη δήλωση του ΥΠΕΞ των ΗΠΑ Τζόν Κέρι, που ζήτησε από την Άγκυρα "αποδείξεις και όχι ενδείξεις" προκειμένου να απαντήσει στο αίτημα έκδοσης του Φετουλάχ Γκιουλέν.

“Οι ΗΠΑ έχουν έχει μια επίσημη διαδικασία για την αντιμετώπιση των αιτημάτων έκδοσης. Η Τουρκία πρέπει να στείλει αποδείξεις και όχι ενδείξεις”, σημείωσε οΤζόν Κέρι απαντώντας σε σχετική ερώτηση κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με την επικεφαλής για θέματα εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ, Φεντερίκα Μογκερίνι.

Λίγο αργότερα ο Μπ. Γιλντιρίμ δήλωσε ότι η Άγκυρα έχει αποδείξεις για τη συνομωσία κατά της τουρκικής κυβέρνησης και ζήτησε εκ νέου την έκδοση του Φ. Γκιουλέν τον οποίο κατηγόρησε ότι είναι ο "εγκέφαλος" του πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου.

«Οι ΗΠΑ είναι στρατηγικός μας εταίρος και φίλος αλλά τους λέω ότι έχουμε αποδείξεις για τη συνομωσία κατά της κυβέρνησής μας. Θα απογοητευόμασταν αν οι φίλοι μας ζητούσαν να τους προσκομίσουμε αποδείξεις, παρά τις προσπάθειες ενός ατόμου να ρίξει την κυβέρνηση μας».

Επιπλέον, σε μία προσπάθεια να καθησυχάσει τους Ευρωπαίους αναφορικά με το μπαράζ συλλήψεων και τις σκληρές εικόνες που κάνουν το γύρο του κόσμου, ο Τούρκος Πρωθυπουργός διαβεβαίωσε ότι «θα ενεργήσουμε εντός του νόμου».

Επίσης εξήρε τη στάση των ΜΜΕ τη δραματική νύχτα της απόπειρας του πραξικοπήματος λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «επέδειξαν πολύ πατριωτική στάση». Τέλος, τόνισε ότι το τραπεζικό σύστημα της Τουρκίας «λειτουργεί κανονικά σήμερα» και ότι «η Κεντρική Τράπεζα είναι έτοιμη να πάρει κάθε μέτρο».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ