ΚΟΣΜΟΣ

«Και αν ήταν ο γιος σου;»: Αποδοκίμασαν τον Νετανιάχου οι οικογένειες ομήρων της Χαμάς

«Και αν ήταν ο γιος σου;»: Αποδοκίμασαν τον Νετανιάχου οι οικογένειες ομήρων της Χαμάς
Avi Ohayon/GPO/Handout via AP

Φουντώνει μέρα με την ημέρα η οργή των συγγενών των ομήρων της Χαμάς στη Γάζα κατά της κυβέρνησης και του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου τον οποίο και αποδοκίμασαν έντονα κατά τη διάρκεια μιας ομιλίας του ανήμερα των Χριστουγέννων στην Κνεσέτ.

«Τώρα, τώρα!», φώναζαν γονείς ομήρων διακόπτοντας σε πολλά σημεία την ομιλία, την ώρα που ο επικεφαλής της ισραηλινής κυβέρνησης δήλωνε πως οι ισραηλινές δυνάμεις χρειάζονται «περισσότερο χρόνο» για να καταφέρουν να τους απελευθερώσουν συνεχίζοντας τις επιχειρήσεις τους στον παλαιστινιακό θύλακα, όπου 156 Ισραηλινοί στρατιώτες έχουν σκοτωθεί από την έναρξης της φάσης χερσαίων επιχειρήσεων στον πόλεμο, στα τέλη Οκτωβρίου.

Μια εκεχειρία διάρκειας μίας εβδομάδας, που έληξε την 1η Δεκεμβρίου, επέτρεψε την απελευθέρωση 105 ομήρων, εκ των οποίων 80 ως αντάλλαγμα για 240 Παλαιστίνιους κρατουμένους σε ισραηλινές φυλακές, όμως 129 άνθρωποι παραμένουν όμηροι στη Γάζα.

«Κι αν ήταν ο γιος σου;», «80 ημέρες, κάθε λεπτό είναι η κόλαση», μπορούσε να διαβάσει κανείς σε πανό που κρατούσαν οι οικογένειες στο κοινοβούλιο, το οποίο διεξήγαγε μια ειδική συνεδρίαση αφιερωμένη στο ζήτημα των ομήρων.

«Εντείνουμε τον πόλεμο στη Γάζα»

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ δήλωσε σήμερα ότι το Ισραήλ δεν θα καταφέρει να απελευθερώσει τους εναπομείναντες ομήρους που κρατούνται στη Γάζα χωρίς την άσκηση στρατιωτικής πίεσης.

«Δεν θα είχαμε επιτύχει έως τώρα να απελευθερώσουμε περισσότερους από 100 ομήρους χωρίς στρατιωτική πίεση», είπε ο Νετανιάχου κατά τη διάρκεια μιας ομιλίας που εκφώνησε στο ισραηλινό κοινοβούλιο.

«Και δεν θα επιτύχουμε να απελευθερώσουμε όλους τους ομήρους χωρίς στρατιωτική πίεση», πρόσθεσε.

Νωρίτερα, ο Νετανιάχου ανακοίνωσε πως μετέβη σήμερα στη Γάζα (για δεύτερη φορά από την έναρξη του πολέμου), όπου σύμφωνα με τους The Times of Israel επισκέφθηκε μια ταξιαρχία εφέδρων, και υποσχέθηκε «μια εντατικοποίηση» των μαχών που μαίνονται στον παλαιστινιακό θύλακα εναντίον της Χαμάς.

«Επιστρέφω τώρα από τη Γάζα. Δεν σταματάμε, συνεχίζουμε να πολεμάμε και εντείνουμε τις μάχες τις επόμενες ημέρες και αυτή θα είναι μια μακρά μάχη που δεν πλησιάζει στο τέλος» είπε ο Νετανιάχου ενώπιον βουλευτών του κόμματός του Λικούντ, σύμφωνα με ένα δελτίο τύπου που εξέδωσε.

Πάνω από 20.000 έχουν σκοτωθεί

Τουλάχιστον 20.674 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί και 54.536 έχουν τραυματιστεί σε ισραηλινές επιδρομές στη Γάζα από την 7η Οκτωβρίου, ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Υγείας στον παλαιστινιακό θύλακα. Το υπουργείο πρόσθεσε πως 250 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν τις τελευταίες 24 ώρες και 500 τραυματίστηκαν.

Παράλληλα, το υπουργείο Υγείας της Γάζας ανακοίνωσε ότι 70 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στις επιθέσεις της Κυριακής στο Αλ Μαγκάζι.

Αξιωματούχοι του υπουργείου Υγείας της Γάζας κατηγόρησαν τις ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές για τη φονική επίθεση στη συνοικία Αλ Μαγκάζι της κεντρικής Γάζας. Ο ισραηλινός στρατός δήλωσε τη Δευτέρα ότι επανεξετάζει το επεισόδιο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ