ΚΟΣΜΟΣ

Με «κομμένη ανάσα» στην Ερυθρά θάλασσα: Επιστρέφει ο ναυτιλιακός κολοσσός Maersk

Με «κομμένη ανάσα» στην Ερυθρά θάλασσα: Επιστρέφει ο ναυτιλιακός κολοσσός Maersk
AP Photo/Michael Sohn

Την επιστροφή του στην Ερυθρά Θάλασσα ανακοίνωσε τη Δευτέρα (25/12) ανήμερα των Χριστουγέννων ο ναυτιλιακός κολοσσός Maersk, που είχε αποσύρει τα εμπορικά πλοία του μετά τις τελευταίες επιθέσεις των Χούτι που φέρονται να υποστηρίζονται από το Ιράν. Οι Χούτι από την πλευρά τους χρησιμοποιούν τις επιθέσεις σε εμπορικά πλοία, ως εκδίκηση για τον πόλεμο του Ισραήλ κατά της Χαμάς στη Γάζα.

Όπως ανακοίνωσε ο ναυτιλιακός γίγαντας της Δανίας, ξαναρχίζουν άμεσα οι αποστολές πλοίων στην Ερυθρά Θάλασσα και τον Κόλπο του Άντεν μετά την ίδρυση μιας νέας επιχείρησης ασφαλείας υπό την ηγεσία των ΗΠΑ για την προστασία της περιοχής.

Η Επιχείρηση «Prosperity Guardian» θα επιτρέψει για άλλη μια φορά τα ναυτιλιακά πλοία να περάσουν από την περιοχή, ανέφερε η Maersk σε μια δήλωση, σε αυτό που χαρακτήρισε «τα πιο ευπρόσδεκτα νέα για ολόκληρη τη βιομηχανία και μάλιστα τη λειτουργικότητα του παγκόσμιου εμπορίου».

Η πολυεθνική επιχείρηση ασφαλείας περιλαμβάνει το Ηνωμένο Βασίλειο, το Μπαχρέιν, τον Καναδά, τη Γαλλία, την Ιταλία, την Ολλανδία, τη Νορβηγία, τις Σεϋχέλλες και την Ισπανία. Η εταιρεία εκτιμά ότι η επιχείρηση υπό την ηγεσία των ΗΠΑ θα επιτρέψει στα εμπορικά πλοία να περνούν με ασφάλεια από την περιοχή.

Όπως σημειώνει το CNNi, ορισμένες από τις μεγαλύτερες εταιρείες του κόσμου, όπως ο πετρελαϊκός γίγαντας BP, δήλωσαν ότι αναστέλλουν τις δραστηριότητές τους στην Ερυθρά Θάλασσα, αποφεύγοντας επίσης τη διώρυγα του Σουέζ, μετά τις επιθέσεις των Χούτις σε εμπορικά πλοία.

Περίπου το 10% έως 15% του παγκόσμιου εμπορίου και το 30% του εμπορίου εμπορευματοκιβωτίων περνάει από την πλωτή οδό που συνδέει την Ερυθρά Θάλασσα με τη Μεσόγειο Θάλασσα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ