ΚΟΣΜΟΣ

Ουκρανία: Η Πολεμική Αεροπορία χτύπησε ρωσικό σκάφος στην Κριμαία - Ενας νεκρός, λέει η Μόσχα

Ουκρανία: Η Πολεμική Αεροπορία χτύπησε ρωσικό σκάφος στην Κριμαία - Ενας νεκρός, λέει η Μόσχα
Viktor Korotayev/Kommersant Publishing House via AP

Τα συστήματα της ουκρανικής αντιαεροπορικής άμυνας κατέστρεψαν κατά τη διάρκεια της νύχτας των Χριστουγέννων 13 από τα 19 drones που εκτόξευσε η Ρωσία εναντίον της Ουκρανίας, ενώ χτύπησαν με πύραυλο ρωσικό αποβατικό σκάφος που μετέφερε drones ιρανικής προέλευσης. Σύμφωνα με το ρωσικό υπουργείο Αμυνας ένας άνθρωπος σκοτώθηκε και δύο τραυματίστηκαν.

Οπως ανακοίνωσε σήμερα, Τρίτη 26/12, η ουκρανική Πολεμική Αεροπορία, οι δυνάμεις της Πολεμικής Αεροπορίας επιτέθηκαν με πυραύλους κρουζ στο μεγάλο αποβατικό Novocherkassk του Στόλου της Μαύρης Θάλασσας της Ρωσικής Ομοσπονδίας στην περιοχή Φεοντόσια στη χερσόνησο της Κριμαίας».

Ο επικεφαλής της ουκρανικής πολεμικής αεροπορίας επεσήμανε πως, σύμφωνα με πληροφορίες του Κιέβου, το ρωσικό αποβατικό μετέφερε drones ιρανικού σχεδιασμού, όπλο επιλογής των ρωσικών δυνάμεων στον πόλεμο.

«Το μεγάλο αποβατικό Novocherkassk» ήταν το πλοίο που «καταστράφηκε» από «πιλότους της πολεμικής αεροπορίας», ανέφερε ο Μικόλα Όλεστσουκ μέσω Telegram, ευχαριστώντας τους άνδρες του για την «εξαίρετη δουλειά» τους και εκφράζοντας ικανοποίηση διότι ο ρωσικός στόλος της Μαύρης Θάλασσας γίνεται «ολοένα μικρότερος».

Η ουκρανική πολεμική αεροπορία ανέφερε πως «λέγεται» ότι το αποβατικό μετέφερε τηλεκατευθυνόμενα μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα τύπου «Shahed», που εξαπολύει μαζικά η Ρωσία εναντίον της Ουκρανίας.

Ο Όλεστσουκ μεταφόρτωσε βίντεο στο οποίο απαθανατίζεται η στιγμή που σημειώνεται ισχυρή έκρηξη και ξεσπά πυρκαγιά σε πλοίο στη ρωσική ναυτική βάση στη Φεοντόσια, στη χερσόνησο της Κριμαίας, την οποία προσάρτησε η Ρωσία το 2014.

Ενας νεκρός στην Κριμαία

Ένας άνθρωπος σκοτώθηκε, δύο τραυματίστηκαν κατά την ουκρανική επίθεση στο πλοίο Novocherkassk, ανακοίνωσαν το ρωσικό υπουργείο Άμυνας και τοπικός αξιωματούχος.

Το πρακτορείο ειδήσεων Interfax ανέφερε ότι το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε πως για την επίθεση στη Φεοντόσια η Ουκρανία χρησιμοποίησε κατευθυνόμενους πυραύλους που εκτοξεύθηκαν από αεροσκάφος.

Ο Σεργκέι Αξιόνοφ, ο εγκατεστημένος από τη Μόσχα κυβερνήτης της «Δημοκρατίας της Κριμαίας», ανέφερε νωρίτερα μέσω Telegram ότι «έγινε επίθεση του εχθρού στον τομέα» όπου βρίσκεται η Φεοντόσια. Ενας ένας άνθρωπος σκοτώθηκε και δύο άλλοι τραυματίστηκαν».
Συμπλήρωσε πως «η περιοχή του λιμανιού αποκλείστηκε», «οι εκρήξεις έχουν σταματήσει» και «η πυρκαγιά (που προκάλεσαν) οριοθετήθηκε».

«Όλες οι αρμόδιες υπηρεσίες αντιμετώπισης εκτάκτων καταστάσεων βρίσκονται επιτόπου» και «κάτοικοι παρακείμενων κατοικιών θα απομακρυνθούν εσπευσμένα» από την περιοχή, πρόσθεσε ο Αξιόνοφ, μια ώρα και πλέον μετά την επίθεση.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ