ΚΟΣΜΟΣ

«Φρένο» Αμπντάλα και Σίσι στην εκδίωξη των Παλαιστινίων από το Ισραήλ

«Φρένο» Αμπντάλα και Σίσι στην εκδίωξη των Παλαιστινίων από το Ισραήλ
Παλαιστίνιοι εγκακταλείπουν τη Χαν Γιουνίς όπου μαίνονται οι μάχες ανάμεσα στον Ισραηλινό στρατό και τη Χαμάς. AP Photo/Mohammed Dahman

Κατηγορηματικά αντίθετοι με οποιαδήποτε ισραηλινή κίνηση για εκδίωξη των Παλαιστινίων από τη Λωρίδα της Γάζας και τη Δυτική Όχθη είναι ο βασιλιάς της Ιορδανίας Αμπντάλα και ο πρόεδρος της Αιγύπτου Άμπντελ Φάταχ αλ Σίσι.

Σε ανακοίνωσή τους, οι δύο ηγέτες, που συναντήθηκαν στο Κάιρο ανέφεραν παράλληλα ότι η διεθνής κοινότητα θα πρέπει να πιέσει το Ισραήλ να συμφωνήσει σε μια άμεση κατάπαυση του πυρός και να επιτρέψει τη χορήγηση επαρκούς βοήθειας στην κατεστραμμένη από τον πόλεμο Λωρίδα της Γάζας για να περιοριστούν τα «τραγικά δεινά» που βιώνουν πάνω από 2 εκατομμύρια άνθρωποι που ζουν στον παλαιστινιακό θύλακα, ο οποίος τελεί υπό καθεστώς πολιορκίας.

Η ανακοίνωση έγινε την ώρα που Παλαιστίνιοι εγκαταλείπουν τη Χαν Γιουνίς στη νότια Γάζα όπου ο ισραηλινός στρατός (IDF) ξεκίνησε χερσαίες επιχειρήσεις κατά της Χαμάς ενώ συνεχίζει να επιχειρεί στο βόρειο τμήμα του θύλακα.

Η Αίγυπτος και η Ιορδανία το τελευταίο που θέλουν είναι να γίνουν πατρίδα για χιλιάδες Παλαιστίνιους πρόσφυγες, όπως στο παρελθόν, με κίνδυνο να μην επιστρέψουν ποτέ. Ειδικά για την Αίγυπτο που βιώνει μια από τις χειρότερες οικονομικές κρίσεις στην ιστορία της μία τέτοια εξέλιξη θα μπορούσε να έχει τραγικές συνέπειες, φέροντας αποσταθεροποίηση.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ