ΚΟΣΜΟΣ

Νέα «πυρά» Ερντογάν: «O Νετανιάχου δεν διαφέρει από τον Χίτλερ»

Νέα «πυρά» Ερντογάν: «O Νετανιάχου δεν διαφέρει από τον Χίτλερ»
(AP Photo/Denes Erdos)

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε χθες Τετάρτη (27/12) ότι ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου δεν διαφέρει από τον Αδόλφο Χίτλερ και συνέκρινε τις επιθέσεις του Ισραήλ στη Γάζα με τη συμπεριφορά των Ναζί προς τον εβραϊκό λαό.

Ειδικότερα, όπως μεταδίδει η ιστοσελίδα Rador.ro, ο Ταγίπ Ερντογάν εν μέσω εμπρηστικής ρητορικής, τόνισε ότι η Τουρκία θα καλωσορίσει ακαδημαϊκούς και επιστήμονες που αντιμετωπίζουν διώξεις για τις απόψεις τους όσον αφορά τον πόλεμο στη Γάζα, προσθέτοντας ότι οι δυτικές χώρες που υποστηρίζουν το Ισραήλ είναι συνένοχοι σε «εγκλήματα πολέμου».

«Μιλούσαν άσχημα για τον Χίτλερ. Πόσο διαφέρουν από τον Χίτλερ; Θα μας κάνουν να νοσταλγούμε τον Χίτλερ. Αυτό που κάνει ο Νετανιάχου είναι λιγότερο από αυτό που έκανε ο Χίτλερ; Δεν είναι», είπε ο Ερντογάν.

«Είναι πλουσιότερος από τον Χίτλερ, λαμβάνει υποστήριξη από τη Δύση, κάθε είδους υποστήριξη έρχεται από τις Ηνωμένες Πολιτείες. Και τι έκαναν με όλη αυτή τη στήριξη; Σκότωσαν περισσότερους από 20.000 ανθρώπους», πρόσθεσε ο Τούρκος πρόεδρος.

Η Τουρκία, που υποστηρίζει μια λύση δύο κρατών στην ισραηλινο-παλαιστινιακή σύγκρουση, επέκρινε την αεροπορική και χερσαία επίθεση του Ισραήλ στη Γάζα, αποκάλεσε το Ισραήλ «τρομοκρατικό κράτος» και είπε ότι οι ηγέτες του πρέπει να δικαστούν σε διεθνή δικαστήρια.

Η Άγκυρα υποστηρίζει ότι το εμπόριο με το Ισραήλ έχει μειωθεί απότομα από τις 7 Οκτωβρίου, όταν η παλαιστινιακή οργάνωση Χαμάς εξαπέλυσε διασυνοριακή επιδρομή που σκότωσε 1.200 ανθρώπους, ωθώντας το Ισραήλ να ξεκινήσει πόλεμο εναντίον της. Σε αντίθεση με τους δυτικούς συμμάχους της και ορισμένα αραβικά έθνη, η Τουρκία δεν θεωρεί τη Χαμάς τρομοκρατική οργάνωση.

Η απάντηση Νετανιάχου

Από την πλευρά του, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου μετά τις εμπρηστικές δηλώσεις του Τούρκου προέδρου, ανέφερε πως ο Ταγίπ Ερντογάν διαπράττει γενοκτονία κατά των Κούρδων και φυλακίζει δημοσιογράφους, σημειώνοντας πως είναι ο τελευταίος που μπορεί να κάνει ηθικό κήρυγμα σε άλλους.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ