ΚΟΣΜΟΣ

Ιράκ: Απειλεί με αντίποινα τις ΗΠΑ για την «αδικαιολόγητη» επίθεση κατά δυνάμεων ασφαλείας

Ιράκ: Απειλεί με αντίποινα τις ΗΠΑ για την «αδικαιολόγητη» επίθεση κατά δυνάμεων ασφαλείας
Ο πρωθυπουργός του Ιράκ Μοχάμεντ Σία αλ Σουντανί Oficina de Prensa del Parlamento de Irak via AP

Το Ιράκ δήλωσε πως ο υπό την ηγεσία των ΗΠΑ διεθνής συνασπισμός φέρει την ευθύνη για την «αδικαιολόγητη» επίθεση που πραγματοποιήθηκε σήμερα σε ιρακινή δύναμη ασφαλείας, σύμφωνα με το γραφείο του πρωθυπουργού της χώρας. 

«Η επίθεση είναι μια επικίνδυνη κλιμάκωση και μια παραβίαση της κυριαρχίας του Ιράκ», ανέφερε το γραφείο του πρωθυπουργού.

Τουλάχιστον τέσσερις παραστρατιωτικοί μαχητές σκοτώθηκαν και άλλοι έξι τραυματίστηκαν σήμερα σε επίθεση με μη επανδρωμένο αεροσκάφος (drone) εναντίον του αρχηγείου παραστρατιωτικής οργάνωσης υποστηριζόμενης από το Ιράν στην ανατολική Βαγδάτη, ανέφεραν στο πρακτορείο Reuters πηγές στην αστυνομία και τις δυνάμεις ασφαλείας.

Αστυνομικές πηγές και αυτόπτες μάρτυρες δήλωσαν πως τουλάχιστον δύο ρουκέτες έπληξαν ένα κτήριο που χρησιμοποιείτο από την ιρακινή παραστρατιωτική οργάνωση αλ-Νουτζάμπα'α.

Εκπρόσωπος της οργάνωσης δήλωσε πως ο απολογισμός αυξήθηκε στους τέσσερις νεκρούς αφού ένας μαχητής υπέκυψε στα τραύματά του. Υγειονομικές πηγές επιβεβαίωσαν τον απολογισμό.

Τοπικός διοικητής της αλ-Νουτζάμπα'α και ένας από τους συνεργάτες του σκοτώθηκαν κατά την επίθεση, δήλωσε η αστυνομία και ο εκπρόσωπος της οργάνωσης.

Με αντίποινα απειλεί το Ιράκ

Ο εκπρόσωπος και δύο Ιρακινοί παραστρατιωτικοί διοικητές κατηγόρησαν τις Ηνωμένες Πολιτείες ότι διενήργησαν την επίθεση και απείλησαν με αντίποινα.

«Θα ανταποδώσουμε και θα κάνουμε τους Αμερικανούς να μετανιώσουν που έκαναν αυτήν την επίθεση», δήλωσε ο Αμπού Αγκίλ αλ-Μουσάουι, τοπικός διοικητής ιρακινής παραστρατιωτικής οργάνωσης.

Προς το παρόν δεν υπάρχει κάποιο σχόλιο από την Ουάσινγκτον.

Η ιρακινή αστυνομία και πηγές ασφαλείας δήλωσαν πως, εν αναμονή κυβερνητικής έρευνας, δεν έχουν άλλες πληροφορίες για το ποιος μπορεί να διενήργησε το πλήγμα.

Αστυνομικές και παραστρατιωτικές πηγές δήλωσαν πως ρουκέτες στοχοποίησαν ένα όχημα μέσα στο αρχηγείο της Νουτζάμπα-α σκοτώνοντας έναν τοπικό διοικητή της οργάνωσης και έναν συνεργάτη του. Άλλα δύο μέλη της οργάνωσης σκοτώθηκαν κατά την επίθεση.

Εικόνες βίντεο που δημοσιοποιήθηκαν από προσκείμενους στους παραστρατιωτικούς ιστοτόπους δείχνουν ένα κατεστραμμένο όχημα να φλέγεται και φέρεται να στοχοποιήθηκε στη διάρκεια της επίθεσης.

To Reuters δεν μπορεί να επιβεβαιώσει από ανεξάρτητη πηγή τις εικόνες.

Η Νουτζάμπα-α είναι μία από τις παρατάξεις που ανήκουν στη Χασντ αλ-Σάαμπι, έναν συνασπισμό σιιτών πρώην παραστρατιωτικών που πρόσκεινται στο Ιράν, ο οποίος έχει πλέον ενσωματωθεί στις τακτικές ιρακινές δυνάμεις.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ