ΚΟΣΜΟΣ

Ζάμπια: Η επιδημία χολέρας βάζει «φρένο» στο άνοιγμα των σχολείων

Ζάμπια: Η επιδημία χολέρας βάζει «φρένο» στο άνοιγμα των σχολείων
AP

Η επιδημία χολέρας που πλήττει τη νότια Ζάμπια, βάζει «φρένο» στο άνοιγμα των σχολείων, με τις αρχές της χώρας να ανακοινώνουν ότι τα παιδιά θα επιστρέψουν στις σχολικές αίθουσες στις 29 Ιανουαρίου.

Όπως έγινε γνωστό το μεσημέρι της Πέμπτης, η κυβέρνηση αναβάλλει για τρεις εβδομάδες την επιστροφή των παιδιών στα σχολεία, που προβλεπόταν να γίνει τη Δευτέρα 8η Ιανουαρίου, εξαιτίας επιδημίας χολέρας που μαίνεται από τον Οκτώβριο στο κράτος του νότιου τμήματος της Αφρικής κι έχει στοιχίσει τη ζωή σε 150 ανθρώπους.

«Τα δημόσια και τα ιδιωτικά σχολεία θα παραμείνουν κλειστά για τρεις επιπλέον εβδομάδες μετά την ημερομηνία που προβλεπόταν επίσημα το άνοιγμά τους, την 8η Ιανουαρίου.

Τα σχολεία θα ξανανοίξουν την 29η Ιανουαρίου», δήλωσε ο υπουργός Παιδείας Ντάγκλας Σιακαλίμα κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

«Η χώρα γνωρίζει τελευταία αύξηση των κρουσμάτων χολέρας και των θανάτων», εξήγησε.

Σύμφωνα με τους πιο πρόσφατους αριθμούς της κυβέρνησης στη Λουζάκα, έχουν καταγραφεί πάνω από 4.000 κρούσματα και έχουν επέλθει 150 θάνατοι, με άλλα λόγια ο δείκτης θνητότητας ανέρχεται στο 3,7%.

Σύμφωνα με τα επίσημα δεδομένα, τις προηγούμενες 24 ώρες επιβεβαιώθηκαν τουλάχιστον 342 νέα κρούσματα και διαπιστώθηκαν 23 θάνατοι.

Οι αρχές της Ζάμπιας ανακοίνωσαν στα τέλη του Δεκεμβρίου πως ενισχύουν την εκστρατεία κατά της επιδημίας, ειδικά με τη διανομή χλωρίου για να απολυμανθούν μολυσμένα νερά.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας προειδοποιεί από την πλευρά του ότι η χολέρα βρίσκεται σε φάση αναζωπύρωσης στην Αφρική.

Η ασθένεια, που προκαλεί το βακτήριο της χολέρας, έπειτα από βραχεία περίοδο επώασης, που κυμαίνεται από δύο ως πέντε ημέρες, προκαλεί οξεία διάρροια, εμετούς, αφυδάτωση του σώματος και —αν δεν χορηγηθεί άμεσα θεραπεία— τον θάνατο μέσα ακόμα και σε μερικές ώρες. Είναι εξαιρετικά επικίνδυνη για τα μικρά παιδιά.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ