ΚΟΣΜΟΣ

Βαρθολομαίος: Σημαντική πρόοδος τα επόμενα χρόνια στο διάλογο με τη Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία

Βαρθολομαίος: Σημαντική πρόοδος τα επόμενα χρόνια στο διάλογο με τη Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία
©2016 Sean Hawkey

Την πεποίθηση ότι τα επόμενα χρόνια θα υπάρξει σαφής πρόοδος στο διάλογο μεταξύ της Ορθόδοξης και της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας εξέφρασε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος σε συνέντευξη που παραχώρησε στην ιταλική εφημερίδα La Repubblica.

Στο πλαίσιο αυτού του διαλόγου, όπως είπε ο Οικουμενικός Πατριάρχης, υπάρχει περιθώριο για κοινές δράσεις και πρωτοβουλίες με τη Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία. Ως παράδειγμα έφερε την επίσκεψη στην Μυτιλήνη «με τον αδελφό πάπα Φραγκίσκο», ως ελάχιστο δείγμα συμπαράστασης προς τους πρόσφυγες».

Απαντώντας σε ερώτηση της La Repubblica σχετικά με την πρόοδο που μπορεί να έχει επιτελεσθεί στον Οικουμενικό Διάλογο μέχρι τους εορτασμούς της επετείου των δεκαεπτά αιώνων από την πρώτη Οικουμενική Σύνοδο που έχουν ορισθεί για το 2025 απάντησε: «Από την πλευρά της ή Ορθόδοξη Εκκλησία έχει πίστη στον Θεό και με αισιοδοξία θα συνεχίσει τούς θεολογικούς διαλόγους, κυρίως με την Ρωμαιοκαθολική αδελφή Εκκλησία και πιστεύουμε ότι στα επόμενα χρόνια θα υπάρξει σημαντική πρόοδος. Δεν θα ήταν σοφό να θέσουμε χρονικά όρια στον διάλογό μας, δεν μπορούμε να εργαζόμαστε με κοσμικά κριτήρια και κανόνες. Πιστεύουμε ότι οφείλουμε να συνομιλούμε με ειλικρίνεια, αίσθημα αγάπης, να προσευχόμαστε πολύ και με την χάρη τού Θεού, όταν εκείνος το θελήσει, θα προχωρήσουμε στην επίλυση των διαφορών μας και στην ποθητή ενότητα».

Ο Προκαθήμενος της Ορθοδοξίας έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην Αγία και Μεγάλη Σύνοδο που πραγματοποιήθηκε στην Κρήτη, υπογραμμίζοντας ότι κατάφερε να ανταποκριθεί επιτυχώς στις ανάγκες του σύγχρονου Ορθόδοξου Χριστιανού αναλύοντας και διευθετώντας καθημερινά ποιμαντικά προβλήματα, όπως οι μικτοί γάμοι καθώς και οι σχέσεις μετά του Χριστιανικού κόσμου και η σημασία των διαλόγων σε διαχριστιανικό και διαθρησκειακό επίπεδο.

Τόνισε επίσης ότι «η παρουσία παρατηρητών εκ μέρους των ετεροδόξων Εκκλησιών και των Χριστιανικών οργανισμών.

Διαβάστε επίσης:

Πανορθόδοξη 2016: Κραυγή αγωνίας για τρομοκρατία και ανθρώπινα δικαιώματα

Μόνο στο CNN Greece: Ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος και τα «μυστήρια» της Πανορθόδοξης

Μόνο στο CNN Greece: Οι «στρατιώτες» της Πανορθόδοξης

Μόνο στο CNN Greece: Ταξίδεψαν από τη Γερμανία για να δουν τον Οικουμενικό Πατριάρχη

Αναστάσιος στο CNN Greece: Η Πανορθόδοξη είναι μια καινούργια αρχή

Αλεξανδρείας Θεόδωρος στο CNN Greece: Μετά την Πανορθόδοξη θα επικοινωνήσω με τους 4 που απείχαν

ΜΗΝ ΤΑ ΧΑΣΕΤΕ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ